Презентація "Збережемо первоцвіти!"

Про матеріал

Спрямовувати школярів на вивчення навколишнього світу; заохочувати до збереження первоцвітів, до природоохоронної роботи; виховувати любов до природи рідного краю, дбайливе ставлення до рідкісних рослин.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Участь в всеукраїнській акції «ЗБЕРЕЖЕМО ПЕРВОЦВІТИ - 2018»Кошалковська Лариса Іванівна. Учитель початкових класів та біологіїКатеринівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Мар'їнської районної ради Донецької області Екологічна акція «Збережемо першоцвіти» щорічно проводиться навесні, з метою посилення державного і громадського контролю за охороною та збереження рідкісних ранньоквітучих видів рослин.

Номер слайду 2

У рамках акції проводилась велика інформативно-пропагандистська та дослідницька робота. Юні натуралісти вивчали зовнішній вигляд першоцвітів, особливості їх життєдіяльності, розмноження, охорони. Акція сприяла розвитку творчих здібностей дітей. В класі було проведено вікторина, конкурс малюнків, рефератів, виставка поробок. Підготовлена пам'ятка щодо збереження первоцвітів. Участь в всеукраїнській акції «ЗБЕРЕЖЕМО ПЕРВОЦВІТИ - 2018»

Номер слайду 3

Як весняна пташечка співа, Розцвітає на осонні сон-трава. Хоч морози запізнілі – Он підсніжники вже білі. Над снігами квітнуть рано Фіолетові шафрани. Дістає весна із скрині Проліски небесно-сині. Із трави нам шлють привіти Жовті-жовті первоцвіти: Ряст, медунка, горицвіт Майоріють серед віт. Бережіть красу цю, діти,  Не зривайте первоцвіти! 

Номер слайду 4

Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листків на деревах. У багатьох першоцвітів забарвлення яскраве, весняне. Їх квіти блискучі, золотаві, неначе сонце, голубі, як весняне небо, часом бузкові чи білосніжні. Підсніжники, проліски, рясти, горицвіти, примули, сон-трава, шафрани, цибуля ведмежа, вовче лико, чемерники – це неповний перелік першоцвітів, що зустрічаються в УкраїніРанньоквітучі рослини – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів. Як мало ми знаємо про ці дивні рослини – першоцвіти. Їм не страшні ні раптовий сніг, ні люті морози – до примх погоди вони прекрасно пристосувались. Ранньовесняні квіти біологи об’єднують однією назвою – першоцвіти. Це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів.

Номер слайду 5

Підсніжник (Galanthus nivalis)У народі підсніжник називають молочною квіткою або сніговим дзвіночком. Ця квітка є багаторічною цибулинною рослиною, яка росте у листяних лісах та чагарниках у Карпатах та західних лісових та лісостепових районах. Є дуже цінною декоративною рослиною з отруйною цибулиною.

Номер слайду 6

БІЛОЦВІТ ВЕСНЯНИЙ (LEUCOJUM VERNUM)Поруч з підсніжником на лісових галявинах можна часто зустріти зовні схожого на нього побратима – білоцвіт весняний. В народі цю квітку називають скороспілка весняна, лісовий нарцис, жовтка. Ці назви вказують на те, що квітка розцвітає однією з перших на початку весни та на наявність у неї жовтих вкраплень на пелюстках. Вчені-флористи стверджують, що головне призначення цих плям – показувати запилювачам  шлях до нектару. Білоцвіт можна зустріти на вологих луках, в лісах серед чагарників Карпат, Розточчя.

Номер слайду 7

БІЛОЦВІТ ВЕСНЯНИЙ (LEUCOJUM VERNUM)Ця ранньовесняна квітка людям відома ще з давніх-давен. Часто її зображення можна зустріти на родових гербах, поштових марках, що свідчить про велику пошану до неї. У Стрийському районі Львівської області дівчата тричі водили квіткою білоцвіту весняного по обличчю та промовляли: «Растику, растику, на тебе – роса, на мене – краса; на тебе – журба, на мене – радість; на тебе – старість, на мене – молодість».

Номер слайду 8

Шафран Гейфеля або Крокус (Crocus heuffelianus)На гірських луках і галявинах, на степових і кам’янистих схилах з березня до середини квітня радує людське око крокус. У народі ці квіти називають брандушками, маслянками або серенками. Територія розповсюдження – Карпати та Поділля.

Номер слайду 9

Назва крокус пов’язана з грецькою міфологією. Легенда розповідає про те, що житель Олімпу бог Гермес під час змагання зі своїм другом Кроком, випадково вбив його. Оплакуючи, Гермес перетворив краплі його крові в прекрасні квіти крокуси – такі ж красиві, яким був його друг. ШАФРАН ГЕЙФЕЛЯ АБО КРОКУС (CROCUS HEUFFELIANUS)Ці квіти у період їх цвітіння можна зустріти на схилах Карпатських гір, а от у селі Колочава на території музею «Старе село», вони кожного року застеляють ніжно фіолетовим покривалом територію скансену. Це найвідоміше і одне з доступних місць зростання крокусів.

Номер слайду 10

Сон-трава (Pulsatilla)Свою назву цей первоцвіт дістав через те, що його квітки в негоду і холод закриті, наче сплять, або через те, що використовували це зілля в народній медицині як снодіючий засіб. На території України налічується декілька видів цих квітів, і всі вони занесені до Червоної книги. 

Номер слайду 11

Горицвіт весняний (Adonis vernalis)Горицвіт весняний - багаторічна рослина, що відбувається з сімейства Лютикова. Його наукова назва - адоніс - згідно з легендою, походить від імені Адона, фінікійського бога Сонця, вмираючого щоосені для того, щоб знову відроджуватися навесні.

Номер слайду 12

Медунка (Pulmonaria)Назва «медунка» – не випадкова. Це дійсно медоносна рослина. Нектару в її квітках міститься багато. Причому це один з найбільш ранніх медоносів, а тому і найцінніших. Квітки медунки найчастіше відвідують повільні волохаті джмелі.

Номер слайду 13

Ряст щільний, Ряст Галлера (Corydalis solida)Рід переважно багаторічних зіллястих рослин з родина руткових з підземними шишками-бульбами або бульбами з розгалуженим коренем.  Квітки в ґронах. У нас в лісі є білий  – називають Панський ряст, правда рідко зустрічається.

Номер слайду 14

ЩО БУДЕ, ЯКЩО ЗРИВАТИ ПЕРВОЦВІТИ?Ти, мабуть, не раз помічав, як на початку весни бабусі починають продавати невеличкі букетики із ранніх весняних квітів. Чи ж можемо ми уявити, що одного теплого весняного дня люди не побачать на ринку жодного такого букетика? Гайнуть у ліс — а там теж квітів немає. А все тому, що чимало видів первоцвітів занесені в Червону книгу України. І як би не прикро було це визнавати, але ці тендітні рослинки на межі зникнення.

Номер слайду 15

Коли хтось хоче зірвати квітку, то, звичайно ж, обирає найкращу і найбільшу, а значить — здорову. Суцвіття, що залишилися, нездатні сформувати недеформоване, стійке до хвороб і шкідників насіння. Крім того, зривання квітки пошкоджує цибулину і насіння: у рослинки утворюється своєрідна «ранка», і в неї можуть потрапити бактерії. Поживні речовини рослинка отримує завдяки фотосинтезу, що проходить у листочках. Якщо зірвати їх, цибулина вже не зможе отримати запас сил до наступного року. ЩО БУДЕ, ЯКЩО ЗРИВАТИ ПЕРВОЦВІТИ?

Номер слайду 16

ЩО БУДЕ, ЯКЩО ЗРИВАТИ ПЕРВОЦВІТИ?Для багатьох комашок перші квіти весни є джерелом живлення. Неважко здогадатися, що буде з метеликами, бджілками, іншими комашками, коли зникнуть первоцвіти. Чимало з них захищають ліс від шкідників, і якщо їх не стане, нікому буде «лікувати» дерева

Номер слайду 17

ПАМ'ЯТКА ПЕРШОЦВІТИ — НЕПОВТОРНА КРАСА НАШОЇ ПРИРОДИЗапам'ятайте назви першоцвітів: сон-трава, медунка, мати-й-мачуха, підсніжник, пролісок, конвалія, горицвіт весняний, білоцвіт, первоцвіт, ряст. Не рвіть першоцвіти, а тільки милуйтеся ними. Майже усі види первоцвітів занесені до Червоної книги.Їх кількість у природі щороку зменшується. Торгівля першоцвітами заборонена. Свідомо відмовтеся від купівлі квітів. Станьте на захист первоцвітів!Цінуйте кожну рослину!

Номер слайду 18

ПЕРВОЦВІТИ, ЗАНЕСЕНІ ДО ЧЕРВОНОЇ КНИГИ УКРАЇНИ

Номер слайду 19

«Збережи первоцвіт»«ВЕСНЯНА ПОСМІШКА»Нестеренко Максим, 2 клас. Катеринівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Мар'їнської районної ради Донецької областіКерівник Кошалковська Лариса Іванівна (вчитель початкових класів)

Номер слайду 20

«Збережи первоцвіт»«ВЕСНА КРАСНА»Константініді Феодор, 2 клас. Катеринівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Мар'їнської районної ради Донецької областіКерівник Кошалковська Лариса Іванівна (вчитель початкових класів)

Номер слайду 21

«Збережи первоцвіт»«ВЕСНЯНА ВЕСЕЛКА»Шинкаренко Дар’я, 2 клас. Катеринівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Мар'їнської районної ради Донецької областіКерівник Кошалковська Лариса Іванівна (вчитель початкових класів)

Номер слайду 22

«Первоцвіти в малюнках»

Номер слайду 23

«ПІРШІ ВІСНИКИ ВЕСНИ»Кожен Ангеліна, 2 клас. Катеринівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Мар'їнської районної ради Донецької областіКерівник Кошалковська Лариса Іванівна (вчитель початкових класів)«Зупини свій погляд»

Номер слайду 24

«ЗАКЛИК ДО ДРУГА ПРИРОДИ!»Азюковська Ганна, 2 клас. Просандєєв Артем, 2 клас. Сідненко Анна, 2 клас

Номер слайду 25

«ДИВОВИЖНИЙ СВІТ ПЕРВОЦВІТІВ!»

Номер слайду 26

Джерело:http://nltu.edu.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=937:2016-03-02-16-03-53&catid=13:2009-12-10-10-49-15&Itemid=244https://vidviday.ua/blog/top-5_vesnyanyh_pershocvitiv/ http://stylezhinki.ru/suspilstvo/9284-goricvit-vesnjanij-korisni-vlastivosti-goricvit.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Романовська Ростислава Юріївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кільдій Тетяна Андріївна
    Чудова презентація! Дуже дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. колодій світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Getmanchuk Olya
    Чудова, наглядна презентація. Дітям у класі сподобалася.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
5 квітня 2018
Переглядів
15268
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку