Презентація збірника завдань з української мови професійного спрямування(Кухар, кондитер).

Про матеріал
Презентація збірника завдань з української мови професійного спрямування за професіями: 5122 Кухар, 7412 Кондитер
Зміст слайдів
Номер слайду 1

за професіями: 5122 Кухар, 7412 Кондитер. Презентація збірника завдань з української мови професійного спрямування. НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ У ЛУГАНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Схвалено на засіданні Навчально-методичної ради Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Луганській області (протокол № 4 від 26 грудня 2018 року) Укладач: Калугіна С. М. – голова обласної методичної секції викладачів української мови і літератури, викладач української мови і літератури вищої кваліфікаційної категорії Рубіжанського професійного хіміко-технологічного ліцею.

Номер слайду 4

Творча група: Калугіна С. М. – викладач української мови і літератури вищої кваліфікаційної категорії Рубіжанського професійного хіміко-технологічного ліцею;Гуц В. В. – викладач української мови і літератури вищої кваліфікаційної категорії, викладач-методист Лисичанського професійного торгово-кулінарного ліцею;Кравцова О. В. – викладач української мови і літератури вищої кваліфікаційної категорії, старший викладач Вищого професійного училища № 92 м. Сєвєродонецька; Черевата О. Л. – викладач української мови і літератури І кваліфікаційної категорії Старобільського професійного ліцею;Мазурік С. Ю. – викладач української мови і літератури вищої кваліфікаційної категорії Біловодського професійного аграрного ліцею Луганської області;Пушишина Т. М. – викладач української мови і літератури вищої кваліфікаційної категорії ДНЗ «Сватівський професійний аграрний ліцей».

Номер слайду 5

Передмова. На сучасному етапі розвитку освіти в Україні українська мова набуває особливого статусу як потужний засіб поглиблення професіоналізму і забезпечує необхідний потенціал для потреб спеціалізації та фахового самовдосконалення. Завдання і вправи збірника з української мови для здобувачів освіти, що навчаються на кухарів і кондитерів, професійно зорієнтовані, укладені відповідно до програми МОН України «Українська мова» для загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання (10-11 класи, рівень стандарту).

Номер слайду 6

Подані завдання є своєрідним “банком даних”. Усього у збірнику вміщено 16 розділів. До кожного з них укладено комплект завдань, що забезпечують повне й системне повторення навчального матеріалу. Збірник рекомендовано для учнів і викладачів української мови професійних(професійно-технічних) закладів освіти. У презентації представлені фрагменти збірника.

Номер слайду 7

Зміст Передмова 3 Фонетика. Графіка 5 Орфоепія 7 Орфографія 10 Лексикологія. Фразеологія 15 Будова слова 25 Словотвір 27 Морфологія 30 Синтаксис. Пунктуація 34 Культура мовлення 46 Розвиток зв’язного мовлення 52 Стилістика65 Словники67 Українсько-російський словник професійних термінів67 Тлумачний словник професійної лексики75 Диктанти79 Перекази85 Прислів’я та приказки Загадки. Висновки 9798100

Номер слайду 8

Фонетика. Графіка Вправа 1. Запишіть слова, визначте кількість букв і звуків у кожному з них. Смаження, фритюр, дієта, олів`є. Вправа 2. Запишіть дані слова фонетичною транскрипцією. Десерт, харчування, м`ясо, дріжджі. Вправа12. Зробити фонетичний розбір слів щавель, мільярд, ящик, м'ясо.

Номер слайду 9

Орфоепія. Вправа 1. Перепишіть слова, поставте наголос у кожному з них: новий, огузок, окіст, пастрама, крижень, тетерук, кендюх, сколотина, гречаники, лемішка, кисіль, кав`яр, полумисок. Вправа 2. Перепишіть слова, поставте наголос у кожному з них:тістомісильний, черпати, оладки, сластьони, бефстроганов, медяники, курятина, фартух, копчений, плетеники, окіст, родзинки, гастрономія.

Номер слайду 10

Вправа 3. Словниковий диктант. Смаження, розтоплення, відтяжка, профітролі, кльоцки, м'якоть, кукурудзяні, розтягаї, прянощі, яєчно-масляні, бракераж, ароматично-смаковий, напівфабрикати, субпродукти, крохмаль, ґатунок, винний оцет, коріандр, куркума, каєнський перець, кисло - лимонний, солодкувато – пряний, злегка перцевий, пряно-пекучий, голландський соус, фруктово – ягідний, фритюрниця. Вправа 4. Уставляючи, де потрібно, апостроф, запишіть слова у дві колонки: у першу – з апострофом, у другу – без апострофа. Кур.ятина, бур.як, п.юре, м.ясо, м.ясорубка, р.яжанка, олів.є, пів.язика, медв.яний, моркв.яний, духм.яний, св.ятковий, круп.яний, п.є, полум.я, риб.ячий. Орфографія

Номер слайду 11

Лексикологія. Фразеологія. Вправа 17. Прочитайте фразеологізми. До кожної фразеологічної одиниці доберіть антонімічну. З двома антонімічними парами складіть речення, різні за будовою. Не варить баняк. Кров з молоком. Кидає в жар. Заварити кашу. Почервоніти як рак. Шкіра та кістки. Кидає в холод. Добре варить голова. Побіліти як стіна. Розхльобувати кашу.

Номер слайду 12

Вправа 19. До картини доберіть іменники і запишіть, визначаючи їх групу. Морфологія

Номер слайду 13

СЛОВНИКИ Українсько – російський словник професійних термінів. ААґрус Крыжовник. Ароматизовані Ароматизированные вина вина. Аронія (горобина Арония (рябина чорноплідна) черноплодная)

Номер слайду 14

ТЛУМАЧНИЙ СЛОВНИК ПРОФЕСІЙНОЇ ЛЕКСИКИ  Про матеріал. Тлумачний словничок професійної лексики для учнів, що опановують професію "Кухар". Може використовуватись як під час вивчення теми "Професіоналізми, терміни, професійна лексика" на уроках української мови, так і під час інших уроків з метою профспрямованості навчання. Айс- крімсмачний, живильний напій, основною складовою частиною якого є морозиво. Анісодна з найпоширеніших прянощів в кулінарії

Номер слайду 15

Прислів`я та приказки. Риба не хліб, ситий не будеш. Повар від запаху ситий. З`ївши калач, берися знов до хліба. Паляниця – хлібові сестриця. Без солі, без хліба – немає обіду. З печі сирого хліба не виймають. Не вмієш пекти хліба – будеш пекти раків.

Номер слайду 16

Висновки Важливим засобом підготовки робітників є гуманітарні предмети, які не тільки збагачують знання, вміння і навички, а й формують морально-етичні якості майбутніх робітників. Не можна обмежуватися тільки програмовим матеріалом з підручника, не пов’язуючи його з життям та іншими предметами. А для здобувачів освіти особливо важливо провести взаємозв’язок із спецпредметами, тобто з їхньою майбутньою професією.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
1083
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку