Завдання і вправи з української мови для здобувачів освіти, професійно зорієнтовані, з теми "Орфографія".

Про матеріал
Завдання і вправи з української мови для здобувачів освіти, що навчаються на кухарів і кондитерів, професійно зорієнтовані з розділу "Орфографія". Доцільно використовувати на уроках мови з теми "Професійна лексика".
Перегляд файлу

Орфографія

Вправа 1.

Запишіть дані слова в алфавітному порядку, вставивши пропущені букви: ап.льсин, г.ркулес, кон.як, ма.йонез, олів.є, б.ргамот, перс.к, с.ндвіч, б.фштекс, він.грет, рац.он, р.цепт, фр.тюр, вугор. .

 

Вправа 2.

Запишіть дані слова в алфавітному порядку, вставивши пропущені букви: антр.кот, марм.лад, с.лера, к.фір, см.тана, п.ріг, к.сіль, б.фстроганов, фр.кадельки, парм.зан, він.грет, п.льмені, ж.льєн, гр.льяж, де.глясування, фламбуван.я.

 

Вправа 3.

Словниковий диктант.

Смаження, розтоплення, відтяжка, профітролі, кльоцки, м'якоть, кукурудзяні, розтягаї, прянощі, яєчно-масляні, бракераж, ароматично-смаковий, напівфабрикати, субпродукти, крохмаль, ґатунок, винний  оцет, коріандр,  куркума, каєнський перець, кисло - лимонний, солодкувато – пряний,   злегка перцевий, пряно-пекучий, голландський соус, фруктово – ягідний, фритюрниця.

Вправа 4.

Уставляючи, де потрібно, апостроф, запишіть слова у дві колонки: у першу – з апострофом, у другу – без апострофа.

Кур.ятина, бур.як, п.юре, м.ясо, м.ясорубка, р.яжанка, олів.є,   пів.язика, медв.яний, моркв.яний, духм.яний, св.ятковий, круп.яний, п.є, полум.я, риб.ячий.

 Вправа 5.

Перепишіть, уставляючи на місці крапок, де потрібно, м’який знак:

апел.син, мис.ці, кол.рабі, перец., шампін.йон, ревін., ячмін., смалец., бул.йон, бал.зам, кисіл., кон.як, таріл.ці, ревен., ред.ка, кавомол.ці.

Вправа 6.

 Перепишіть слова, на місці крапок уставляючи пропущені літери: л.мон, п.ріг, в.шневий, п.кти, в.ршки, мл.нці, п.чінка. в.черя, ц.буля, гр.би, фарш.рований, ап.тит, р.цепт, пш.ничний, гр.чаний, см.тана, фр.тюрниця, п.трушка, пр.красити, с.рветки, б.точки, кр.ветки.

Вправа 7.

Спишіть слова, вставляючи пропущені літери:

пр.крашати, .хвалити, .формувати, пр.красити, пр.стиж, пр.гощати, бе.стружковий, бе.формений, ро.жарений, роз.печений, бе.печний.

Вправа 8.

Перепишіть, розкриваючи дужки. Позначте у словах орфограму «Написання складних слів разом, через дефіс»:

(пів)вареника, (пів)ягоди, (пів)вишні, (пів)апельсина, (пів)їдальні, (пів)яблука, (напів)фабрикат, (пів)огірка, (пів)хлібини, (пів)ложки, (пів)ящика, (пів)кілограма.

 https://thumbs.dreamstime.com/z/%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE%D0%B9-%D1%88%D0%B5%D1%84-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80-28948033.jpg

Вправа 9.

Перепишіть прислів’я, на місці крапок уставивши дібрані з довідки слова з пів-, напів-:

1.Зранку за діло – вже … . 2. … коропів – цінніше за пуд сподівань. 3. У ледаря закон свій: півзміни сиди, а … стій. 4. Там публіка – сім душ на… .

Довідка: півбублика; півділа; півзміни; півпуда.

Вправа 10.

Перепишіть текст, добираючи з дужок потрібну літеру. Підкресліть орфограму.

Дріжджовий пиріг із картоплею та гречкою – візитівка (Я,я)ворівщини, де народився (А,а)поллінарій (Т,т)арнавський. Однак ця страва вже давно поширилася на всю (Г,г)аличину, і (Л,л)ьвівські господині залюбки готують смаколик, який так і називають: «(Я,я)ворівський пиріг». Без цього пирога в (Г,г)аличині не обходиться ні (Р,р)іздво, ні (В,в)еликдень. «Його знають навіть у (П,п)арижі. Він іде зі шкварками, картоплею, гречкою, все замішується гарною начинкою на дріжджове тісто, кладеться на братванку і запікається у печі», - так розповідає про (Я,я)ворівський пиріг (Л,л)ьвівський ресторатор (О,о)лесь (Д,д)зиндра(з кн. І. Лильо «Львівська кухня»).

Вправа 11.

Спишіть, знімаючи скісну риску. Поясніть правопис іменників.

Люля/кебаб, суп/харчо, салат/коктейль, сало/шпик, гриль/апарат, крес/салат, цибуля/шніт, томат/пюре, крем/суп, цибуля/порей.

 

Вправа 12.

 Від поданих іменників утворіть прикметники, підкресліть орфограму. 

          Лимон, виноград, журавлина, бульйон, сметана, тварина, шафран, качка.

Вправа 13.

Перепишіть, уставляючи пропущені літери. Поясніть написання прикметників.

Вершк.ві, овоч.ві, фірм.ві, сирк.вий, кав.вий, вишн.вий, цитрус.ві, цибул.вий, оселедц.ве, со.вий, яблун.вий, емал.вий, груш.вий, спарж.вий.

 

Вправа 14.

Перепишіть, знімаючи риски. Обґрунтуйте написання складних прикметників.

Гостро/солодкий, фруктово/ягідне, золотисто/коричневий, копчено/варений, дев’яти/відсотковий, десертно/фруктовий, багато/шаровий, яєчно/масляні, світло/золотистий, сметанно/томатний, темно/коричневий, сиро/морожені, овально/продовгуватий, молочно/білий, жовто/гарячий, червоно/гарячий.

 

Вправа 15.

Спишіть, вставляючи пропущену букву в закінченнях слів:

вар.мо, смаж.те, ріж.те, сид.те, біж.мо, гор.те.

 

Вправа 16.

Від поданих слів утворіть нові слова. Слова запишіть парами. Вкажіть спосіб творення слів. Позначте в словах орфограму: «Літери о, є, е у складних назвах».

Хліб, робити; праця, любити; зерно ховати; молоко возити; гроші, любов; руки, творити; каша, варити; кава молоти; пиво, варити.

Вправа 17.

           На яких принципах побудована українська орфографія? У виділених словах, замість крапок поставте, де потрібно, м’який знак. Наведіть приклади і запишіть слова з суфіксами  - цьк(ий), - зьк(ий), - ськ(ий).

Українс.кий борщ – одна з найпопулярніших страв українс.кої кухні. Його унікал.ні смакові якості зробили його відомим у вс.ому світі. Борщ має безліч видів і способів приготування. У різних регіонах України його готують по-різному, але є і загал.ний рецепт приготування традиційного українс.кого борщу.

    Якщо в українс.кий борщ, який приготовлений правил.но, опустити ложку, то вона повинна стояти. 

   У кухнях країн Заходу немає борщу. Кул.турний шок американців, які вперше куштують українс.кий борщ, показаний у фільмі «Поліцейс.ка академія 7: Місія в Москві». 

  Найсмачніший борщ – борщ, який був приготовлений учора. 

Вправа 18.

Записати слова, розкривши дужки.

Ароматично (смаковий), січеники (по) українському, ультра (мікро) елементи, (моно) сахариди, водо (розчинні), чорно (смородинове) варення, бульбо (плоди), зерно (бобові), кисло (молочний), жиро (розчинні), полі (сахариди), пряно (смакові), м’ясо (кістковий) бульйон, біло (сніжний), блідо (рожевий), вершково ( шоколадний).

 

Вправа 19.

Записати слова, уставивши пропущені букви. Пояснити їх правопис.

Запечен.ий, сіл.ю, розігріван.я, піч.ю, л.єш, зіл.я, насін.ям, знаряд.я, знаряд.ь, варен.ий, споживан.я, охолоджен.ий, агрусове варен.я, журавлин.е варен.я.

 

Вправа 20.
          Записати слова,уставивши пропущені букви. Пояснити їх правопис.

Якіс.ний, бриз.нути, плюс.нути, мас.ний, корис.ний, піс.ний, тиж.невий, шіс.надцять, контрас.ний, блис.нути, учас.ник, ціліс.ний, совіс.ний, аген.ство, швидкіс.ний.

 

Вправа 21.

Записати подані слова українською мовою, пояснити принцип їх написання.

Аккуратный, аппетит, нетто, брутто, беспорядок, пюре, яичница, антрекот, орешки, кешью, коньяк, ликер, качественный, говядина, бульон, майонез, ризотто, копченый, оформление блюд, специи и пряности.

 

Вправа 22. «Зловімо помилку».
          Записати слова, виправивши помилки

Намагаєшься, дивуїться, передай, приниси, готуєш, бульон, бутирброд, шніцель, печеня, море – продукти, ассорті, консерви, фаршированний, запечений, пудінг, равіоллі, медальон, пшеничьний, м’ясний, риб’ячий, духм’яний.

Вправа 23.

Записати слова у дві колонки; у I – з апострофом,
у IIбез апострофа.

Горохв.яний, риб.ячий, м.ясний, в.юн, моркв.яний, духм.яний, медв.яний, кур.ятина, бур.яковий, п.юре, олів.є, р.яжанка, пів.яблука, п.ють, круп.яний.

 

Вправа 23.

Записати слова у дві колонки; у I – з мяким знаком,
у IIбез мякого знака.

Шампін.йон, таріл.ці, мис.ці, каструл.ці, сковорід.ці, бул.йон, тунец., кон.як, затовкуван.ня, яєч.ня, борщ., холодец., фрикадел.ки, молоч.ний, кеш.ю.

https://detskiisad23.nethouse.ru/static/img/0000/0005/9825/59825824.2eta6yga8n.W665.jpg

Вправа 24.

Запишіть слова, уставляючи пропущенні літери.

Д.серт, ц.буля, п.ріг, к.сіль, м.гдаль, см.тана, к.фір, антр.кот, б.фстроганов, п.чення, сер.це, паст.рнак, чаб.р, к.шью, м.ланж, марм.лад, шніц.ль, фр.кадельки, п.трушка, кр.ветки, ап.тит, гр.чаний.

 

https://st2.depositphotos.com/1796793/7605/v/950/depositphotos_76052265-stock-illustration-cartoon-children-chefs-cooking.jpg

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бірюк Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
5548
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку