Презентація "Жінки - математики"

Про матеріал
Презентація до позакласного заходу "Поле чудес" про видатних жінок - математиків. Для 9-10 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МАТЕМАТИЧНЕ ПОЛЕ ЧУДЕС

Номер слайду 2

Софія Василівна Ковалевська (1850 - 1891 рр..)- видатний російський математик; перша в світі жінка - професор і член - кореспондент Петербурзької академії наук.ЇЇ роботи стосувалися досить тонких розділів вищої математики, причому дві з них – математичного аналізу, трєтя – астрономії. Математичний талант виявився вперше в віці 13 років. Найважливішою науковою працею С. Ковалевської є праця присвячена повному рішенню задачі про обертання важкого твердого тіла навколо нерухомої точки. За цю роботу їй була присуджена в 1888 р. премія Паризької академії наук. Також Ковалевська була обдарованим письменником і публіцистом.

Номер слайду 3

Софія Жермен ( 1776-1831) – французький математик і філософ. Народилася в Парижі. З дитинства захоплювалась математичними творами, особливо історією математики. Оскільки того часу жінок не приймали до Політехнічної школи, Жермен, користуючись конспектами лекцій, брала участь у письмових вправах під псевдонімом Леблан. Жермен листувалась с Ж. Д'Аламбером, Ж. Фур'є, К. Гауссом, А. Лежандром та ін. Займалася теорією чисел, кілька формул у теорії чисел носять її ім'я. Жермен – одна із засновників математичної фізики. За дослідження в теорії пружності одержала премію Паризької АН(1811). Це була перша премія, видана Паризькою академією жінці.

Номер слайду 4

ГІПАТІЯ Жінка-математик. Гіпатія Александрійська – дочка відомого грецького вченого Теона. Вона народилася і жила в Александрії в 370-415рр., . Гіпатія була першою жінкою-математиком, філософом, астрономом і лікарем. Вона була настільки всебічно освіченою, що на її думку зважали всі вчені того часу. Гіпатія написала коментарі до праць Діофанта і Аполлонія. Але, на жаль, наукові праці Гіпатії не збереглися. Гіпатія стала жертвою релігійного фанатизму. Вона, як і її предки, була язичницею, а в той час поширювалося християнство, язичество зазнавало гоніння. Незважаючи на те, що у Гіпатії було багато друзів серед християн, під час вуличних заворушень в Александрії натовп спочатку розтерзав видатну жінку, потім тіло Гіпатії було спалено на вогнищі.

Номер слайду 5

МАРІЯ АНЬЄЗІНайбільш яскравими математичним даром та ерудованістю володіла італійка Марія Гаетана Аньєзі (1718 - 1799), яка була першою у світі жінкою, що посіла посаду професора математики в університеті, а саме в найстарішому Болонському університеті, заснованому в XI ст. Вона написала «Курс аналізу для використання італійським юнацтвом», в якому дано оригінальні доведення багатьох теорем, а також геометричний трактат. На її честь дона з кривих ліній, що вона дослідила, і донині називається «кривою Аньєзі».

Номер слайду 6

АМАЛІЯ НЕТЕР 23 березня 1882 - 14 квітня 1935видатний німецький математик, «найбільша жінка-математик, яка коли-небудь існувала» В основному праці Нетер відносяться до алгебри, де вони сприяли створенню нового напрямку, відомого під назвою абстрактної алгебри . Великий внесок внесла Нетер в математичну фізику, де її ім'ям називається фундаментальна теорема теоретичної фізики (опублікована в 1918 році), що зв'язує закони збереження з симетріями системи (наприклад, однорідність часу тягне закон збереження енергії).

Номер слайду 7

Локон Аньєзі 

pptx
Додав(-ла)
Троян Ольга
Додано
21 січня 2020
Переглядів
2458
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку