Презентація ''Життя людей у первісні часи''

Про матеріал
Мета уроку - ознайомити учнів з виникненням людини, показати відмінність людини від тварини, найважливіші зміни на шляху до сучасної людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя людей у первісні часи6 клас

Номер слайду 2

Теорії походження людини Тривалий час до ХІХ ст., людину, як і саму Землю та все живе на ній розглядали як творіння Бога. Наприклад, у Давньому Єгипті вважали, що людина утворилася зі слів бога Сонця Ра.

Номер слайду 3

Теорії походження людини. Згідно з Біблією – на шостий день після створення світу Бог за своїм образом і подобою створив перших людей – Адама та Єву. Так розпочалася історія людства, на думку християн. Наукове осмислення цієї проблеми пов’язане з ім’ям англійського вченого Чарльза Дарвіна. Його теорія еволюційного процесу (процесу поступового розвитку) схиляла до висновку про походження людини з тваринного світу.

Номер слайду 4

Пращури людини. Один з найдавніших пращурів людини – Homo habilis («гомо габіліс», що означає «людина вміла») – з’явився у Східній Африці.

Номер слайду 5

Пращури людини. Близько 35 тис. років тому з’являється людина сучасного типу – Homo sapiens («гомо сапієнс», що означає «Людина розумна») - кроманьйонець

Номер слайду 6

Життя та заняття найдавніших людей Про життя первісних людей ученим розповідають залишки стоянок – тимчасових поселень доби кам’яного віку. Спочатку в епоху палеоліту – давнього кам’яного віку, люди навчилися загострювати каміння. Такі гострянки, а також дрючки, палиці-копачки були першими знаряддями праці давньої людини.

Номер слайду 7

Привласнювальні форми господарської діяльностіПолювання, збиральництво та рибальство були основними заняттями людини протягом багатьох тисяч років. У добу мезоліту змінилася техніка рибальства: винайдено гачки й сітка, почалося використання плотів і човнів.

Номер слайду 8

Форми організації первісного суспільства. На підставі етнографічнних досліджень учені сформували уявлення про етапи розвитку людської спільноти: Рід (родова община) – це колектив родичів, що вели спільне господарство та мали спільне майно. Кілька родів, що жили по сусідству й мали спільні звичаї та вірування, об’єднувалися у плем’я. На чолі племені стояв вождь. Вождя обирала рада старійшин – група осіб, яка стояла на чолі роду, мала авторитет і повагу.

Номер слайду 9

ІІ спосіб періодизації історії людства. Первісне стадо – невелике, нестійке об’єднання первісних людей;Родова община: а) матріархат – материнський рід (на чолі общинни стоїть жінка); б) патріархат – батьківський рід ( на чолі общини стоїть чоловік);Сусідська община – колектив, який складався з окремих сімей, не пов’язаних родинними зв’язками, та проживав на спільній території

Номер слайду 10

Домашнє завдання1. Прочитайте матеріал підручника – параграф 4 ( стор.15-20)2. До зошитів виписати з презентації або книжки значення термінів:«рід», «плем’я», «вождь», «рада старійшин», «первісне стадо», «матріархат», «патріархат», «сусідська община»

pptx
Додав(-ла)
Гаман Наталія
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
4 травня 2023
Переглядів
4674
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку