Презентація "Життя та діяльність Д.І.Менделєєва"

Про матеріал
Презентація може використовуватися для уроку або позакласного заходу з хімії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Три служби Батьківщині Урок-панорама з теми “ Життя та діяльність Д.І.Менделєєва” Підготувала Авраменко Ю.Л.

Номер слайду 2

“…великі генії попереджали століття, де які таланти – тільки роки.” Оноре де Бальзак

Номер слайду 3

Бачення життя великої людини є завжди прекрасне видовище, воно звеличує душу… пробуджує діяльність К.Белінський

Номер слайду 4

Іван Павлович Менделєєв — батько Д.І.Менделєєва. . Марія Дмитрівна Менделєєва — мати Д. І. Менделєєва. 27 січня (9 лютого) 1834 р. У сім’ї директора Тобольської гімназії І.П.Менделєєва народився син – Дмитро, який був наймолодшою, 14 (17) дитиною у родині.

Номер слайду 5

Д.І. Менделєєв . П.П.Єршов 1840 - 1850 роки Семи років вступив до Тобольської гімназії, яку закінчив з відзнакою. Вступив до Головного педагогічного інституту (м.Петербург) на природничо-математичний факультет

Номер слайду 6

1855 рік Закінчив інститут із золотою медаллю та призначений до Симферопольської гімназії. Переїхав до Одеси, де отримав місце викладача природничих наук.

Номер слайду 7

1856-1857 роки Повернувся до Петербурга, де захистивши дві дисертації отримує ступінь Магістра фізики та хімії. Восени отримує звання і посаду доцента Петербурзького університету. Створив підручник “Основи хімії”

Номер слайду 8

1 березня 1869 рік Сформулював періодичний закон

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Тріумф періодичної системи (відкриття елементів, передбачених Д.І.Менделєєвим), 1875-1886р.р. Ti АІ Si С В Sc (Скандій) 1879р., Швеція Ge (Германій) 1886р., Германія Ga (Галій) 1875р., Франція

Номер слайду 11

Повітряна куля «Русский», на якій Д.І.Менденделєєв здійснив політ для повного спостереження за сонячним затемненням. 1887 рік Політ на повітряній кулі під час затемнення 7 серпня

Номер слайду 12

1888 рік Вивчав стан вугільної промисловості Донбасу. Висловив думку про підземну газифікацію кам’яного вугілля, перегонку нафти.

Номер слайду 13

1890 рік Покинув Петербурзький університет із-за конфлікту з міністром освіти, який під час студентських заворушень відмовився прийняти від Менделєєва петицію студентів.

Номер слайду 14

1892 - Дмитро Іванович Менделєєв – вчений-зберігач Депо зразкових мір і ваг, яке в 1893 році з його ініціативи було перетворено в Головну палату мір і ваг (нині ВНДІ метрології ім. Д. І. Менделєєва).   1893 - працював на хімічному заводі П. К.Ушакова (згодом - імені Л. Я. Карпова; п. Бондюжскій, нині м. Менделєєв) використав виробничу базу заводу для отримання бездимного пороху (піроколлодія) Криголам, який сконструював на початку ХХ ст Д.І.Менделєєв. 1891-1893р.р.

Номер слайду 15

1893р. – вибраний членом Петербурзької академії мистецтв. 1894 р. – зачислений доктором двох університетів – Оксфордського та Кембриджського До 1905 року майже всі Академії світу вибрали Mенделєєва своїм Почесним іноземним членом.

Номер слайду 16

1905 рік На святковому засіданні Лондонської Королівської спілки вручено медаль Коплея

Номер слайду 17

М.І.Пирогов 1907 рік “Нате вам, батенька, листа вашого Здекауера. Збережіть його, та коли-небудь йому і поверніть. І від мене уклін передавайте. Ви нас обох переживете”

Номер слайду 18

Волковське православне кладовище, м. Петербург 20 січня (2 лютого) 1907 року Помер Д.І.Менделєєв.

Номер слайду 19

Д.І.Менделєєв і його жінка Ф.М.Лещева Ганна Іванівна Попова, друга жінка Д.І.Менделєєва

Номер слайду 20

Л.І.Менделєєва та О.Блок

Номер слайду 21

Три служби батьківщині – служіння науці, освіті, російській промисловості.

Номер слайду 22

Золота медаль імені Д.І.Менделєєва Портрети авторів Рєпіна і Ярошенко Криголам “Менделєєв”

Номер слайду 23

Пам’ятник у м.Петербурзі Пам’ятник у м.Тобольську

Номер слайду 24

ЗАПОВІТ Головний секрет життя ось який: одна людина – нуль, разом тільки люди. Тому живіть для інших, починаючи з матері, один з одного, брата і сестри… Самі працюючи, ви зробите все і для близьких і для себе, а якщо при праці успіху не буде, буде неудача – не біда, спробуйте ще, збережіть спокій, те внутрішнє, яке робить людей з волею, ясних і потрібних. Іншого заповіту зробити не можу. З ним живіть і його заповідайте.

Номер слайду 25

 Дмитро Іванович Менделєєв, який відкрив періодичну таблицю хімічних елементів і що стояв біля витоків науки про виміри - метрології, мав рідкісне, як тепер прийнято говорити, хоббі - він любив робити валізи. Одного разу, коли вчений прийшов до магазину купити необхідні матеріали, один з покупців, побачивши бородатого Менделєєва, запитав господаря магазину: - Хто це такий? - Це людина дуже відома. Його всі знають, - відповів господар. - Чудовий майстер чемоданних справ пан Менделєєв ХОББІ

Номер слайду 26

ppt
Додано
25 лютого 2021
Переглядів
3910
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку