Презентація "Життя та творчість Роберта Льюїса Стівенсона"

Про матеріал
Презентація до уроку в 7 класі на тему "Р.Л.Стівенсон «Балада про вересовий напій». Утвердження духовної сили піктів, їх героїзму в захисті національних цінностей. Символіка та основний конфлікт твору"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роберт Льюїс Стівенсон (1850—1894)

Номер слайду 2

Роберт Льюїс Стівенсон народився 13 листопада 1850 року в Единбурзі, політичному і культурному центрі Шотландії, по материнській лінії належав до стародавнього роду Белфурів. Звідси й основна тема більшості його творів — Шотландія, її історія і її герої.

Номер слайду 3

На третьому році життя хлопчик переніс хворобу бронхів, наслідки якої мучили його потім усе життя. Творчі здібності розвинула в ньому його нянька, яка знала безліч історій, читала напам’ять вірші Р.Бернса і розповідала проти ночі страшні історії. У 15 років Роберт Стівенсон написав свою першу книжку «Петландське повстання». 

Номер слайду 4

Номер слайду 5

В 1866 році змінив своє ім'я з Белфур на Стівенсон. У 17 років вступив до Единбурзького університету і здобув юридичну освіту. Хоча Стівенсон отримав професію юриста, понад усе мріяв стати письменником.

Номер слайду 6

У 1873 році він стає професійним письменником. Найвідоміший роман Стівенсона «Острів скарбів», що вийшов окремим виданням у 1883 році, приніс автору широкий успіх. Обкладинка видання роману «Острів скарбів» 1911 р.

Номер слайду 7

Після закінчення університету поселяється у Франції, подорожує по Європі й Америці, буває в Німеччині, Швейцарії, Англії. У 1880 році одружується з розлученою американкою Франсес Осборн.  Франсес Осборн

Номер слайду 8

У грудні 1889 р. Роберт Стівенсон і його дружина Фанні прибули на Самоа на борту шхуни «Екватор». Вони оселились на острові Уполу. Незабаром тут, неподалік міста Апіа, була побудована вілла Вайліма — грандіозна на той час для Самоа будівля. Насправді це був звичайний європейський будинок, але для тубільців, що звикли жити в пальмових хатинках з критим листям дахами, він здавався на рідкість розкішним. Нові поселенці привезли із собою все, щоб зробити життя в цьому дикуватому місці максимально комфортним, — книги і меблі, ліки й іграшки для дітей, навіть музичну скриньку. Тубільці боялися її як вогню, думаючи, що в ній живуть злі привиди.

Номер слайду 9

Дім Роберта Льюїса Стівенсона в Самоа

Номер слайду 10

Фотографія Стівенсона з сім'єю і друзями навпроти будинку в Самоа.

Номер слайду 11

Улюбленим місцем письменника крім робочого кабінету і бібліотеки став зал з каміном. Стівенсон не уявляв життя без каміну, хоча тут він був непотрібний. Температура на Самоа рідко опускається нижче +20 °C. Так чи інакше, але дотепер Вайліма залишається на Самоа єдиним будинком з каміном. 

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Роберт Луїс Стівенсон, його сім‘я і тубільці

Номер слайду 14

Незважаючи на благодатну атмосферу, Стівенсон не написав на Самоа жодної серйозної книги. Століття романтизму закінчилося. Саме в цей час йшов активний розділ Полінезії між Британією, Америкою і Німеччиною. Письменник включився в боротьбу за права місцевого населення й отримав на цій ниві славу серед аборигенів. Він став національним героєм Самоа. З тих пір його ім'ям на Західному Самоа називають готелі і вулиці, ресторани і кафе.

Номер слайду 15

На жаль, ні любов тубільців, для яких подружжя Стівенсонів улаштувало у своїй віллі лікарню, ні ненависть колонізаторів, ні благодатний клімат не допомогли письменнику. 3 грудня 1894 р. він помер, заповівши поховати себе недалеко від свого нового будинку.

Номер слайду 16

Могила Роберт Луїс Стівенсона на вершині гори Веа, Західне Самоа.

Номер слайду 17

Твори Стівенсона читають з інтересом як діти, так і дорослі. Стівенсон вважається засновником і теоретиком неоромантичного напрямку в літературі. Він гостро відчував розрив між реальністю і мрією і шукав незвичайного в буденному житті. Письменник на все життя зберіг потяг до прекрасного, прагнув надати життю повноту і яскравість, віднайти у звичайній людині героя. Стівенсон був надзвичайно уважним до слова, його вважають неперевершеним стилістом.

ppt
Додав(-ла)
Буяк Олена
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
11 липня 2023
Переглядів
814
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку