Презентація. Зірка Мензатюк "Таємниця козацької шаблі". Екзотика старовинних замків

Про матеріал

За допомогою презентації учні мають змогу ознайомитися із старовинними замками та фортецями України,прослідкувати маршрут родини Руснаків у пошуках козацької реліквії від початку до кінцевої зупинки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Важливість знань про історичне минуле нашого народу (за повістю З. Мензатюк «Таємниці козацької шаблі»). Екзотика старовинних українських замків Підготувала вчитель української мови та літератури Пархоменко Галина Анатоліївна

Номер слайду 2

Випереджувальне завдання. Складіть маршрут родини Руснаків історичними місцями України в пошуках реліквії( козацької шаблі)

Номер слайду 3

Берестечко – село в Україні ( Демидівський район Рівненська обл.) Увійшло в історію України як місце безмежної хоробрості та слави запорізького козацтва. На місці Берестецької битви створено музей-заповідник «Козацькі Могили».

Номер слайду 4

Би́тва під Бересте́чком (18 червня — 30 червня 1651) — найбільший бій Хмельниччини, який відбувся біля містечка Берестечко між Військом Запорозьким під командуванням Богдана Хмельницького і союзним йому кримсько-єдисанським татарським військом Ісляма III Ґерая з одного боку, та армією Речі Посполитої під командуванням Яна ІІ Казимира з іншого.

Номер слайду 5

Початкова фаза битви. Наступ поляків та втеча з поля бою татар, які прихопили із собою Б. Хмельницького. Битва закінчилась перемогою Речі Посполитої, однак козацька армія не була розгромлена. Завершення битви увійшло в історію. 300 козаків в оточенні загинули, прихопивши вдесятеро більше поляків.

Номер слайду 6

Робота з документом. Легендарним став епізод, записаний Освєнцімом, та популяризований Пасторієм, а новішими часами, з його слів, Костомаровим:«Одна ватага козацька, зложена з двох або трьох сот козаків, — оповідає Освєнцім, — зробивши засіку на однім острівці, ставила мужній опір так відважно, що Потоцкий велів їм обіцяти життя, коли піддадуться. Але вони не схотіли того прийняти. На знак повного відречення викинули з чересів своїх гроші у воду, і так сильно почали відбиватися від наших, що кінець кінцем піхота мусила на них гуртом наступати. А хоч розірвала (їх укріпленнє) і розігнала з острову (з великими власними втратами, як видко з дальше поданої замітки) — але вони уступилися на болота, не хотячи піддатись, так що там їх кожного доводилось добивати. А оден з них, добившися до човна, на очах короля і всього війська дав докази мужності не хлопської! Кілька годин відбивався він з того човна косою, зовсім не зважаючи на стрільбу — котра чи то припадком його не трапляла — чи такий твердий був, що кулі його не брали. Аж оден Мазур з Ціхановецького повіту, розібравшися на голо і по шию бредучи, насамперед косою вдарив, а потім оден салдат пробив посередині пікою або списом і добив його таким чином — на велику потіху і вдоволеннє короля, що довго дивився на сю траґедію»

Номер слайду 7

В Берестечку щороку проходить з'їзд українського козацтва, богослужіння, мітинг, святковий концерт і ретроспектива бою. Святкування річниці легендарної битви. У пам’ять про минулі події в 1914р. тут побудовано Георгіївський собор, в підземеллях якого покояться останки загиблих запорожців.

Номер слайду 8

Дубенський замок – м. Дубно, Рівненська обл. Розташований на одному з мисів річки Іква. Звів його князь Костянтин Острозький у 1492р. Впродовж кількох століть цей замок жодного разу не було захоплено.

Номер слайду 9

Тараканівський форт (Дубенський форт) - оборонна споруда, архітектурна памятка ХІХ ст. Розташований неподалік с. Тараканів (Рівненська обл.) Форт має кілька рівнів – два наземні, а решта – підземні. В центрі форма є казарма, до якої ведуть 4 підземні ходи, та церква, що зберігає дух старовини. Сьогодні від фортеці залишилися одні руїни.

Номер слайду 10

Підгоре́цький за́мок (або Палац у Підгірцях) — пам'ятка архітектури епохи пізнього Ренесансу і бароко. Розташований у селі Підгірці Бродівського району Львівської області. Замок було збудовано протягом 1635–1640 років під керівництвом архітектора Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Підгорецький замок є одним із найкращих в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями.

Номер слайду 11

Олеський замок — пам'ятка архітектури та історії XIII–XVIII століть, розташований у смт Олесько, Буського району Львівської області. Один із найдавніших в Україні замків, імовірно, побудований одним із синів галицько-волинського князя Юрія Львовича на плато пагорба, який височить серед заплави р. Ліберція. Під час Визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького селянсько-козацькі загони в 1648 році звільняють Олесько. Феодали тікають. Ян Собеський, польський король, власник замку.

Номер слайду 12

Зі стану руїни замок вивела ґрунтовна реставрація і створення музею. В 1989 році отримав статус музею –заповідника.

Номер слайду 13

Кам’янецьк – Подільська фортеця (Хмельницька обл.) Є складовою частиною Національного історико-архитектурного заповідника «Кам’янець», що належить до «Семи чудес України». Перші згадки про фортецю датовані ХІІст. До її складу входить 11 веж, кожна з яких має свою назву та історію.

Номер слайду 14

Хотинська фортеця — фортеця XIII–XVIII століть у місті Хотині на Дністрі, що у Чернівецькій області, Україна. Сьогодні «Хотинська фортеця» є Державним історико-архітектурним заповідником, одним з семи чудес України. Тут полюбляють проводити свята козацької звитяги і знімати фільми.

Номер слайду 15

Загадка з твору : « Не горіх, а тверде; не панни, а в жупанах;

Номер слайду 16

Війна султанської Османської імперії проти Речі Посполитої, яка завершилася 4-тижневою битвою об'єднаних сил українського козацького і польського шляхетського військ проти османсько-татарських загарбників під Хотином (звідси її назва) і поразкою османів. Петро Конашевич - Сагайдачний

Номер слайду 17

Маршрут родини Руснаків в пошуках старовинної реліквії

Номер слайду 18

Із твору :«В сутінках сяйнула гартована сталь. Це була справжня козацька шабля, схожа на місяць - молодик. У волинському торфі вона напрочуд добре збереглася. Руків’я мала просте, без золота й діамантів… Усі дивилися на шаблю, як заворожені…»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Молчанова Наталя Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гречана Ірина Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Олійник Аліна Алімівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Маришева Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
29 червня 2018
Переглядів
16181
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку