Презентація "Зміст музичних творів. Програмна музика"

Про матеріал
Допомога до викладення матеріалу на урок. Роз'яснення термінів. Аудіо файли для прослуховування та відео для засвоєння . Питання для самостійної роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала викладач теоретичних дисциплін : Ганджук Світлана Володимирівна ДМШ №1 ім. М. Мозгового. М. Хмельницький. Зміст музичних творів. Програмна музика.

Номер слайду 2

Кожний інструментальний твір має назву. В одних випадках назва вказує на жанр твору: ноктюрн, скерцо, марш, серенада. Такі назви визначають якоюсь мірою характер музики. В інших випадках – на форму твору: симфонія, соната, етюд. А є твори, які мають конкретну назву. Такі назви допомагають слухачеві зрозуміти задум композитора, спрямовують його уяву на той шлях, яким рухалася творча уява композитора. Всі твори, які мають назви, епіграфи або розгорнену літературну програму називають програмними. Якщо у програмній музиці широко застосовуються музична зображальність, звукопис, тоді її називають програмно-зображальною музикою. Так само програмна музика може бути картинною. Це картини природи (пейзажі), картини народних свят, танців, боїв, а також портретні музичні замальовки. Також програмна музика може бути сюжетною, тобто мати розгорнутий текст або епіграф, чи бути написаною на сюжет з літератури. Основою сюжету також може бути картини , або інший твір мистецтва.

Номер слайду 3

Програмна назва - це своєрідний ключик до розуміння музики,вона спрямовує нашу фантазію у вірному напрямку. Видатний німецький композитор ХІХ століття Роберт Шуман,прихильник програмної музики , сказав : “Вдало вибрана назва підсилює дію музики і найпрозаїчнішулюдину примусить щось уявити, на чомусь зосередитись”. Пригадайте , як ви сприймали програмні твори “Зозуля” Ж.-К . Дакена , “Ранок” та “В печері гірського короля” Е. Гріга.

Номер слайду 4

“ Дитячий альбом ” Петра Чайковського – один з найкращих прикладів програмних творів . Композитор написав цикл для свого племінника. Виконувати твори можуть професійні музиканти та музиканти початківці. Усі п’єси мають яскраві назви, які легко можна уявити виконуючи музичний текст. Наприклад :“Ранкова молитва”,“Неаполітанська пісенька”,“Марш дерев’янних солдатиків”,“Гра в конячки”.“Хор”“Смерть ляльки”“Нова лялька”Послухайте деякі приклади :

Номер слайду 5

“Гра в конячки”“Ранкова молитва”“Вальс”

Номер слайду 6

“Мама”.“Марш дерев’янних солдатиків”

Номер слайду 7

Віктор Косенко – видатний український композитор, піаніст, диригент та педагог. Серед програмних творів композитора виділяється фортепіанний цикл для юнних виконавців “24 дитячі п’єси для фортепіано” Для кожної програмної п’єси композитор знаходить яскраві засоби виразності , створює музичний образ, який як найкраще відповідає назві твору. Тут ми можемо побачити героїв казок (“Казка”, “Петрушка”), юних піонерів (“Марш юних піонерів”), явища природи (“Дощик”, “Ранок в таборі”) та багато іншого з життя маленьких дітей. Давайте послухаємо та проглянемо відеоілюстрацію до деяких п’єс.

Номер слайду 8

“Дощик”

Номер слайду 9

М. А. Римський – Корсаков – видатний російський композитор , диригент , педагог ХІХ століття. Казкова опера “Казка про царя Салтана” М. А. Римського-Корсакова була написана ним з нагоди 100-річчя А. С. Пушкіна і за словами самого композитора, була одним з найулюбленіших його музичних творів. Він сам зізнавався в листах до друзів, що його долає гордість і захоплення від власної творчостіКомпозитор активно брав участь в процесі постановки опери і йому вдалося переконати режисера виключити механічні ляльки на сцені в ролі білки і джмеля. В результаті, ці ролі були доручені дітям за наполяганням Римського-Корсакова. На прикінці казки до царевича Гвідона припливає сам цар Салтан . І як гостинний господар він показує три дива свого княжого двору . Перше – це Білка . Яка гризе горішки , випльовує коштовне каміння та співає пісеньку. Друге – це охоронці , славетний Чорномор та 33 богатирі. Третє – царівна – Лебідь . Яка стала дружиною царевіча Гвідона Послухайте тему царевіча , коли він перетворюється на комаря і летить до царя Салтана “Політ Джмеля”.

Номер слайду 10

“Чорномор та богатирі” (марш)“Білка” (танець)“Царівна - Либідь”(пісня)

Номер слайду 11

Римський – Корсаков “Три дива “ Відеоілюстрація .

Номер слайду 12

Запитання для закріплення теми : Які твори називаються програмними?Пригадайте програмні твори , з якими ви познайомилися на уроках музичної літератури та спеціальності. Вибери серед наступних назв програмні: “Дощик”, “Не хочуть купити ведмедика” , “Мама” , “Гра в конячки” , “Марш дерев’янних солдатиків” , “Вальс” , Етюд , Танець. Якому українському композитору належить фортепіанний цикл “24 дитячі п’єси для фортепіано” ?Хто автор фортепіанного циклу “Дитячий альбом” ?Хто написав музику до казки “Про царя Салтана”?Якими виражальними засобами охарактеризовані персонажі в симфонічній картині “Три дива”?Якими жанрами охарактеризовані герої з “Трьох див” Римського – Корсакова ?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Боржимський Сергій Борисович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Солонець Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 листопада 2020
Переглядів
5626
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку