Презентація "Значення пам'яті у нашому житті"

Про матеріал
Презентацію можна використовувати для проведення заняття. У ній дане визначення поняттю "пам'ять", відображено в чому полягає унікальність пам'яті у нашому житті, вказано в яких формах відбувається процес забування, зазначені характеристики, які вказують на "хорошу" пам'ять, охарактеризовані базові функції пам'яті, що характерні для психіки людини.
Перегляд файлу

image


imageПроцес запам'ятовування, збереження й наступного пригадування або упізнавання того, що людина раніше сприймала, переживала чи робила, називається пам'яттю. Значення пам'яті в житті людини дуже велике. Абсолютно все, що ми знаємо, вміємо, є наслідок здатності мозку запам'ятовувати й зберігати в пам'яті образи, думки, пережиті почуття, рухи та їх системи.

Для кожного з нас пам'ять унікальна. Вона дозволяє нам усвідомлювати і власну індивідуальність, і особистість інших людей. Втративши пам’ять, людина втрачає власне «я», перестає існувати.

Людська пам'ять закодована в десяти мільярдах нервових клітин, що утворюють наш мозок, і в десяти трильйонах зв'язків між цими клітинами. Сліди пам'яті – це живі процеси, які трансформуються і наповнюються новим змістом кожного разу, коли ми їх пожвавлюємо. Одним із механізмів пам’яті є забування.

Забування виявляється в двох основних формах:

1.           Неможливість пригадати або дізнатися.

2.           imageНевірне пригадування або впізнавання. Між повним відтворенням і повним забуванням існують різні ступені відтворення і впізнавання:

        відтворювальна пам'ять; пам'ять, що орієнтується;

        пам'ять, що полегшує.

Індивідуальні особливості пам'яті пов'язані з особливостями особистості.

Навіть люди з гарною пам'яттю запам'ятовують не все, а люди з поганою пам'яттю не все забувають. Це пояснюється тим, що пам'ять носить вибірковий характер. Те, що відповідає інтересам і потребам людини, запам'ятовується швидко і міцно. Також, індивідуальні відмінності виявляються в якостях пам'яті.

image

imageтак званою готовністю пам'яті

основа    для засвоєння    індивідуального  досвіду людини,       її соціалізації;

механізм збереження ідентичності особистості: пам’ять тримає найголовнішу інформацію людини про саму себе: приклади амнезії викликають психологічне пригнічення, почуття «втрати себе»;

засіб здійснення продуктивної діяльності – навчання, професійної діяльності (людина утримує інформацію про навчальний матеріал, засоби самоосвіти, посадові обов'язки та способи їх виконання саме у пам'яті);

в масштабах людства, пам’ять постає основою збереження, поповнення та передачі суспільного цивілізаційного досвіду;

зміст пам'яті є основою для творчої діяльності, оскільки створення чогось нового завжди опирається на попередній досвід, накопичений людиною.

image

imageimageimageсловесно-

логічна

Кожен з видів пам’яті відіграють свою важливу роль у нашому повсякденному житті!

Висновки

Пам'ять створює, зберігає і збагачує наші знання, вміння, навички, без чого не мислимі ні успішне навчання, ні плідна діяльність.

В професійній діяльності важливо враховувати власні індивідуальні відмінності пам'яті для того, щоб максимально продуктивно використовувати свої потенційні можливості.

Слід також зазначити, що якості пам'яті не є повністю вродженими, тому добре піддаються коригуванню та вдосконаленню.


image

image

pdf
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
7 квітня 2021
Переглядів
2419
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку