Презентація "Значення та будова шкіри"

Про матеріал
Вивчити будову шкіри, основних її похідних, ознайомитися з функціями шкіри, її властивостями
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема уроку. Значення та будова шкіри.

Номер слайду 3

«Не шкодуйте часу для своєї шкіри. І вона вам віддячить: очистить, захистить, зігріє, стане вашою візитною карточкою – адже зустрічають людину за зовнішнім виглядом» Народна мудрість «Шкіра – це орган, за яким можна дізнатися про здоров’я і навіть життєву історію людини» Вінтерніц

Номер слайду 4

Мета уроку: вивчити будову шкіри, основних її похідних, ознайомитися з функціями шкіри, її властивостями

Номер слайду 5

«Вчимося не задля школи, а заради життя» Сенека

Номер слайду 6

Завдання уроку Вивчити будову шкіри. Ознайомитись з похідними шкіри їх будовою. З’ясувати властивості та функції шкіри

Номер слайду 7

Відома косметична фірма Vichy рекламуючи свою косметику пишуть: «Ваша шкіра унікальна. Це найбільший орган тіла, який дихає, захищає, попереджує та реагує. Це єдиний орган, який Ви можете побачити та до якого Ви можете доторкнутися» Проблемне питання нашого уроку: Які особливості будови шкіри дають змогу дихати, захищати, попереджувати, регулювати?

Номер слайду 8

Будова шкіра та її похідних. Функції шкіри.

Номер слайду 9

Будова шкіри Поверхня шкіри становить 1,5 – 2 м І. Шкіра складається з трьох основних шарів. Епідерміс – зовнішній шар. Власне шкіра або дерма – щільна сполучна тканина. Підшкірна клітковинна – найглибший шар шкіри.

Номер слайду 10

Епідерміс Роговий шар (накопичення кератину) Ростковий шар Чутливі нервові закінчення Пігментні клітини

Номер слайду 11

Корені волосся (волосяні сумки) Кровоносні і лімфатичні судини Дерма (власне шкіра) Сосочковий шар Сітчастий шар Рецептори (чутливі клітини) Сальні залози (виділяють секрети, які змащують волосся і шкіру) Молочні залози Потові (виділяють піт)

Номер слайду 12

(відсутня - повіки очей, товщина понад 10 см. - щоки, живіт, сідниці) Підшкірна клітковина Жировий прошарок

Номер слайду 13

Зміст Вихід Захисна Видільна Обмін речовин Рецепторна Запасна (жири) Розподіл крові Терморегуляціяна Захисна Видільна Обмін речовин Рецепторна Запасна (жири) Розподіл крові Терморегуляціяна

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Похідні шкіри Волосся Нігті

Номер слайду 16

Похідні епідермісу Похідні епідермісу, що виконують додаткову захисну функцію, є волосся й нігті. Волосся вкриває майже всю поверхню шкіри, за винятком долонь, підошов, бічних поверхонь пальців. На голові людини у середньому росте близько 100 тис. волосин, і хоча 75–100 з них людина щодня втрачає, їх кількість у нормі відновлюється.

Номер слайду 17

Ніготь — це щільна рогова пластинка, яка лежить на нігтьовому ложі. Ложе з боків обмежене шкірними складками — нігтьовими валиками. Росте ніготь унаслідок поділу клітин кореня нігтя так само, як росте волосся. Швидкість росту нігтя складає близько 0,5 мм на місяць на руках і 0,15 мм на місяць на ногах. Ніготь

Номер слайду 18

У волосині розрізняють стрижень, який виступає над шкірою, і корінь, розміщений у дермі. Кожна волосина має корінь, до якого надходять кровоносні судини та нерви. До основи волосинок підходять м `язові волоконця, які при скороченнях піднімають волосся.Корінь закінчується потовщенням — волосяною цибулиною. Волосяна цибулина складається з епітеліальних клітин, які діляться, за рахунок чого волосина росте. Просуваючись до поверхні шкіри, ці клітини наповнюються кератином і роговіють. За місяць волосина виростає приблизнона 1 см.. Волосся Будова волосини: 1 — корінь; 2 — волосяна цибулина; 3 — волосяний фолікул; 4 — сальна залоза; 5 — стрижень

Номер слайду 19

Будова волосини

Номер слайду 20

Встановити відповідність

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Це цікаво Волосся виростає на 12 мм в місяць . Окремі волосини живуть сім років. Якщо ніколи не стригти волосся, воно можуть вирости до 107 см . У жінок волосся довше, ніж у чоловіків. Волосся росте швидше влітку і під час сну . Волосся росте швидше у віці від 16 до 24 років . У жінок у віці від 40 до 50 років може випасти до 20%-ти волосся . З віком волосся стає сухіше.

Номер слайду 23

Це цікаво... Людське волосся товстіше мильної плівки приблизно в 5000 разів.

Номер слайду 24

Колір волосини зумовлений кількістю пігменту меланіну, що міститься в її зовнішньому шарі. З віком синтез меланіну знижується, й волосся сивіє.

Номер слайду 25

Шкіра людини являє собою шедевр інженерної думки. Виявляється, що в 7 см.куб людської шкіри міститься 19 мільйонів клітин, 625 потових і 90 сальних залоз, 65 волосків, 6 метрів кровоносних судин і 19 тисяч сенсорних клітин.

Номер слайду 26

Узагальнення знань учнів Тестові завдання: 1. У якому шарі шкіри розміщуються пігменти клітини : а) в епідермісі;б) у власне шкірі;в) у підшкірній клітковині . 2. Які функції не притаманні шкірі: а) органи чуттів; б) участь в утворенні імунітету; в) видільна; г) участь у теплорегуляці ; д) дихальна ; е) запас поживних речовин. 3. В якому шарі шкіри людини знаходяться потові залізи:а) епідермісі;б) в дермі; в) підшкірній жировій клітковині;г) в м'язах. 4. Вітамін, який утворюється у шкірі:а) В6;б) С;в) А;г) Д.

Номер слайду 27

Вправа «Закінчіть речення» 1. Головний пігмент шкіри - …. 2.Рогові похідні дерми……. 3.Похідні рогового шару епідермісу є…. 4.Місце розташування кореня волосся….

Номер слайду 28

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника Дати відповіді (усно) на питання: 1. Чим обумовлена і яке значення має еластичність шкіри? 2. Довести, що кінчики нігтів і стрижень волосся утворені мертвими клітинами.

ppt
Додано
9 січня 2022
Переглядів
765
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку