Знаки маркування орган чної продукц ї
КПНЗ "СЮН Терн вського району" КМР гурток "В дпов дальне споживання" кер вник Ханченко Д.О.
Закон «Про основн принципи та вимоги до орган чного виробництва, об гу та маркування орган чної продукц ї»
Закон, прийнятий 10.07.2018 р., введений в д ю з 02.08.2019 р. Зг дно з ним, орган чна продукц я — це с льськогосподарська продукц я, у тому числ харчов продукти та корми, отриман в результат орган чного виробництва.
А орган чним виробництвом називається сертиф кована д яльн сть, пов'язана з виробництвом с льськогосподарської продукц ї (у тому числ вс стад ї технолог чного процесу, а саме первинне виробництво (включаючи збирання), п дготовка, обробка, зм шування та пов'язан з цим процедури, наповнення, пакування, переробка, в дновлення та нш зм ни стану продукц ї), що провадиться з дотриманням вимог законодавства у сфер орган чного виробництва, об гу та маркування орган чної продукц ї.
Законом впроваджується, що виробники орган чної продукц ї зобов'язан будуть проходити сертиф кац ю (з обов'язковим щор чним виїзним нспектуванням). Так п дприємства включаються до реєстру оператор в ринку орган чної продукц ї. Повноваження по сертиф кац ї орган чного виробництва отримують акредитован органи сертиф кац ї, про це ми говорили, з вами, на минулому занятт .
Маркування - нформац я про орган чну продукц ю, у тому числ державний логотип для орган чної продукц ї, нанесена на етикетку, упаковку, тару, контейнер, контретикетку, кольєретку, ярлик, пробку, листок-вкладиш або на нш елементи упаковки, що супроводжує таку продукц ю або посилаться на неї в дпов дно до вимог законодавства у сфер орган чного виробництва, об гу та маркування орган чної продукц ї.
ТОБТО НА ЕТИКЕТЦІ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ МАЄ ОБОВ’ЯЗКОВО
БУТИ РОЗМІЩЕНИЙ СПЕЦІАЛЬНИЙ ЛОГОТИП (ЗАТВЕРДЖЕНИЙ
НАКАЗОМ МІНАГРОПОЛІТИКИ ВІД 22.02.2019 №67 «ПРО
ЗАТВЕРДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОГО ЛОГОТИПА ДЛЯ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ»).
вироблений в дпов дно до вимог законодавства у сфер орган чного виробництва, об гу та маркування орган чної продукц ї;
м стить не менше 95 % орган чних нгред єнт в с льськогосподарського походження (за вагою без урахування частки води кухонної сол );
Продукт дозволяється маркувати
як орган чний т льки за умови,м стить не б льше 5 % (за що в н:вагою) неорган чних
нгред єнт в, включених до перел ку речовин, як дозволяється використовувати в процес орган чного виробництва в гранично допустимих к лькостях.
Знаки маркування орган чної продукц ї в нших країнах
Європейський США союз
ОРГАНІЧНА ПРОДУКЦІЯ, ЩО ВВОДИТЬСЯ В ОБІГ ТА РЕАЛІЗУЄТЬСЯ, ПОВИННА МАРКУВАТИСЯ ДЕРЖАВНИМ ЛОГОТИПОМ ДЛЯ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ.
ОБОВ’ЯЗКОВИМ ЕЛЕМЕНТОМ МАРКУВАННЯ ОРГАНІЧНОЇ
ПРОДУКЦІЇ Є КОДОВИЙ НОМЕР, ЩО РОЗМІЩУЄТЬСЯ ПІД ДЕРЖАВНИМ ЛОГОТИПОМ ДЛЯ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ ТА МІСТИТЬ:
АКРОНІМ, ЩО ІДЕНТИФІКУЄ ДЕРЖАВУ ПОХОДЖЕННЯ;
НАПИС "ORGANIC";
РЕЄСТРАЦІЙНИЙ КОД ОРГАНУ СЕРТИФІКАЦІЇ, ЩО ЗДІЙСНИВ СЕРТИФІКАЦІЮ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА.
ПІД ЧАС МАРКУВАННЯ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ
ДОДАТКОВО ВИКОРИСТОВУВАТИ ІНШІ ЛОГОТИПИ, ЗАПРОВАДЖЕНІ ОПЕРАТОРАМИ, ЩО ЗДІЙСНЮЮТЬ
ВИРОБНИЦТВО, РЕАЛІЗАЦІЮ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ, ЧИ ЇХНІМИ ОБ’ЄДНАННЯМИ, ЯКЩО ВОНИ НЕ ЗАБОРОНЕНІ ЗАКОНОМ.