Презентація " Знаки при дієприкметниковому звороті"

Про матеріал
Презентація може бути використана для вивчення теми "Знаки при дієприкметниковому звороті", може використовуватися при онлайн навчанні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділові знаки при дієприкметниковому звороті.

Номер слайду 2

ЕПІГРАФ УРОКУМова – то цілюще джерело, і хто не припаде до нього устами, той сам всихає від спраги. Василь Сухомлинський

Номер слайду 3

Мета уроку: Навчати семикласників знаходити дієприкметникові звороти в реченнях; формувати вміння зазначати місце означуваного слова по відношенню до дієприкметникового звороту; розвивати пунктуаційні вміння відокремлювати дієприкметникові звороти знаками; за допомогою мовленнєво- комунікативного дидактичного матеріалу прищеплювати повагу до народної мудрості та любов до природи.

Номер слайду 4

Тип уроку. Урок засвоєння нових знань.

Номер слайду 5

Опитування. Дієприкметник це -Дієприкметниковий зворот це -

Номер слайду 6

Як ви вважаєте, від чого залежить відокремлення дієприкметникових зворотів?Дослідіть:1. Назвіть дієприкметниковий зворот;2. Знайдіть означуване слово, якого стосується зворот;3. З’ясуйте місце дієприкметникового звороту відповідно означуваного слова.4. Зробіть висновок щодо умов виділення чи не виділення звороту знаками.

Номер слайду 7

Прочитайте прислів’я, поясніть їх значення. Визначте в кожному реченні дієприкметниковий зворот та означуване ним слово, поясніть розділові знаки.1. Наука - то криниця, викопана голкою.2. Роботу, відкладену на майбутнє, проклянуть нащадки. 3. Шматок чорного хліба, зароблений працею, смачніший од м’якої булки. 4. Згаяного дарма часу і конем не наздоженеш.5. Позиченими в сусіда зубами кістки не розгризеш.6. Сорочку, викроєну за чужими порадами, носитимеш уночі.

Номер слайду 8

Дослідження-трансформація Прочитайте прислів’я, визначте в кожному дієприкметникові звороти. Поясніть, чому звороти не виділяються комами. Перебудуйте речення так, щоб дієприкметникові звороти потрібно було виділяти комами, перебудовані речення запишіть.1. Марно потраченого дня не повернеш.2. Нажита трудом копійка збережеться довше легкого карбованця.3. І тисяча мудреців не дістане кинутий дурнем у криницю камінь.

Номер слайду 9

Складіть речення відповідно схем про красу осінньої природи. Запишіть , розставляючи розділові знаки.1. Підмет присудок додаток дієприкмет-никовий зворот.2. Підмет дієприкметниковий зворот присудок обставина.3. Дієприкметниковий зворот підмет присудокобставина.

Номер слайду 10

З кожної пари речень утворіть одне, ускладнене дієприкметниковим зворотом, що стоїть після означуваного слова, аргументуйте постановку розділових знаків. Троянда усміхається сонцю шовковими пелюстками. Вони розтулені назустріч теплу та світу. Хмарини розкошують у блакитному небі. Вони зігріті останнім теплом осені. Яблуні посхиляли гілля до землі. Воно обтяжене запашними плодами.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Систематизація та узагальнення вивченого за урок. Дайте відповідь на питання: Дієприкметниковий зворот це -…Дієприкметниковий зворот на письмі виділяється комами –…Дієприкметниковий зворот на письмі не виділяється комами-…

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Скласти опис природи навесні, влітку, восени , взимку, використовуючи дієприкметникові звороти.

pptx
До підручника
Українська мова 7 клас (Горошкіна О.М., Попова Л.О.)
Додано
3 червня 2022
Переглядів
641
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку