Презентація "ЗНАМЕНИТА ПЕЧЕРА ЛАСКО"

Про матеріал
Презентація створена на основі відкритих джерел інтернету і може бути також використана при викладанні культурології з теми "Первісне мистецтво"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗНАМЕНИТА ПЕЧЕРА ЛАСКОабо найвідоміша художня галерея кам’яного віку

Номер слайду 2

Печера Ласко - знаходиться у долині Дордонь у Франції. Вона розписана прекрасними печерними малюнками, написаними між 15000 та 17000 роками тому. Хоча Ласко вже не відкрита для громадськості, ставши жертвою занадто масового туризму та, як наслідок, утворення небезпечних бактерій, Ласко була відтворена в Інтернеті так що відвідувачі все ще можуть побачити дивовижні картини художників верхнього палеоліту.

Номер слайду 3

Відкриття печери Ласко12 вересня 1940-го року чотири хлопчики-підлітки досліджували пагорби над річкою Везер біля міста Монтіньяк у долині Дордонь на півдні центральної Франції, коли натрапили на дивовижне археологічне відкриття. Велика сосна впала з пагорба і залишила яму; безстрашна група прослизнула до нори і впала в те, що зараз називають Залом биків.

Номер слайду 4

Печерне мистецтво Ласко. Печера Ласко - один із найбільших світових скарбів. Дослідження її величезного інтер’єру дозволило виявити близько шестисот картин та майже 1500 гравюр. Тематика малюнків та гравюр відображає клімат часу їхнього малювання. 

Номер слайду 5

На відміну від старих печер, які містять мамонтів та шерстистих носорогів, картини в Ласко - це птахи, бізони, олені та коні, все періоду післяльодовикового потепління.

Номер слайду 6

У печері також є сотні "знаків", чотирикутні форми та крапки та інші візерунки, які ми точно не розгадаємо. Кольори в печері чорно-жовті, червоні та білі, а вироблялись із деревного вугілля, марганцю і охри та оксиду заліза.

Номер слайду 7

Дуже скоро після відкриття, у грудні 1940-го, Ласко стала історичним пам’ятником Франції, а згодом, у 1979 році, була внесена до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 8

Вивчення печери Ласко. З моменту відкриття археологи та художники зіткнулися з тим, щоб знайти спосіб зафіксувати життя, мистецтво та довкілля дивовижного місця. Перші фотографії та замальовки були зроблені в жовтні 1940 року, у розпал Другої світової війни, після того, як французький археолог Анрі Бройль увійшов у печеру і розпочав наукові дослідження.

Номер слайду 9

Бройль, домовився про фотографування зображень в печері Фернаном Віндельсом, а малюнки зображень були розпочаті незабаром після цього Морісом Таоном. Малюнки Таона були опубліковані в 1948 р., а в 1949 р. Відбулися розкопки під керівництвом Бройля, Северина Блана та Дениса Пейроні. Фотографії Віндельса були опубліковані в 1950 році.

Номер слайду 10

Після відставки Бройля Андре Глорі проводив розкопки між 1952 і 1963 роками. На той час уряд визнав, що рівень СО2 у печері почав зростати від кількості відвідувачів. Потрібна була система регенерації повітря, і Глорі довелося розкопати підлогу печери: саме тоді він знайшов першу лампу з пісковику.

Номер слайду 11

Збереження малюнків. Печера швидко стала популярною серед туристів, але через постійну відвідуваність, малюнки на скелях почали стрімко руйнуватися. Через постійні проблеми збереження зображень, спричинені кількістю туристів, печера була закрита для відвідувачів у 1963 році.

Номер слайду 12

Ласко IIДля того, щоб поділитися живописом Ласко зі світом, уряд Франції побудував копію печери у бетонному будинку в занедбаному кар'єрі біля печери, під назвою Ласко II, витративши на модель печери оцинковану тонку дротяну сітку та 550 тон бетону. У Ласко II були змодельовані дві частини оригінальної печери, «Зал биків» і «Осьова галерея».

Номер слайду 13

Основа репліки була побудована з використанням стереофотограмметрії та відстеження зображень з точністю до міліметра. Працюючи з проекцій слайдів та з рельєфними фотографіями, художниця-копіїстка Монік Пейтраль працювала протягом п'яти років, використовуючи ті самі природні пігменти, що і древні художники, щоб відтворити знамениті печерні картини. Ласко 2 була відкрита для публіки в 1983 році.

Номер слайду 14

Віртуальна печера Ласко. Версія для віртуальної реальності була розпочата в 1991 році американським художником-електронщиком та академіком Бенджаміном Бріттоном. Бріттон використовував виміри, плани та фотографії з оригінальної печери та широкий спектр графічних інструментів, деякі з них він винайшов, щоб створити точну 3 D-модель печери. Потім за допомогою графічного програмного забезпечення кодував зображення тварин.

Номер слайду 15

Оригінальна печера Ласко, закрита для відвідувачів, продовжує страждати від розповсюдження грибків, і навіть Ласко II страждає від мікроскопічної плівки водоростей і кальциту. Сьогодні,  оскільки протягом десятиліть печеру кондиціонували, а потім обробляли біохімічно, щоб зменшити цвіль, у ній оселилися сотні видів бактерій.  Навряд чи печера коли-небудь знову буде відкрита для відвідувачів.

Номер слайду 16

За кількістю та якістю малюнків печери, Ласко один з найважливіших та найцінніших пам’ятників доби палеоліту, зображення якого приписують стародавній солютрейській культурі.

Номер слайду 17

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!Світлана МАЄВСЬКА

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
18 жовтня 2021
Переглядів
2234
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку