Презентація «Зовнішні сили, що змінюють земну кору. Робота текучих вод і вітру». 6 клас.

Про матеріал
Презентація допоможе вчителю та учням провести урок з теми:«Зовнішні сили, що змінюють земну кору. Робота текучих вод і вітру». Розглядаєються питання утворення рельєфу за допомогою води на рівнинах та горах. Карстові явища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота текучих вод і вітру. Зовнішні сили,що змінюють земну кору

Номер слайду 2

робота текучих вод

Номер слайду 3

Рухома вода, будь то маленькі струмочки або великі річки, виконує як велику руйнівну, так і творчу роботу. струмки побільше — яри, Руйнуючи гірські породи, маленькі струмочки створюють промоїни

Номер слайду 4

Але вони виконують і велику творчу роботу: захоплюють уламки гірських порід, переносять їх і відкладають у западинах або у власних долинах. Річки і струмки поступово руйнують і згладжують навіть найвищі гори.

Номер слайду 5

Річкові долини — це витягнуті зниження в рельєфі, утворені тривалою роботою річок. Руйнуючи гірські породи, річки утворюють річкові долини.

Номер слайду 6

Алювіальні рівнини (від лат. «Алювій» — нанос, намив) — рівнини, що утворюються у результаті акумулятивної (накопичувальної) діяльності великих річок на місці великого опускання земної кори.

Номер слайду 7

Такі рівнини складені річковими відкладеннями (піски, гравій, супіски, суглинки і т. п.), потужність яких досягає декількох десятків і навіть сотень метрів.

Номер слайду 8

Річки прорізають широкі річкові долини на рівнинах

Номер слайду 9

Невеликі водні потоки створюють на рівнинах яробалочний рельєф.

Номер слайду 10

Яри утворюються в пухких осадових породах у результаті розмиву їх тимчасовими потоками дощових і талих снігових вод. Із припиненням зростання яру його схили вирівнюються, заростають травою, деревами та кущами, і яр перетворюється в балку.

Номер слайду 11

У горах річки прорізають глибокі каньйони та ущелини .

Номер слайду 12

Великий канон, довжина 350 км, глибина майже 2 км, ширина біля верхнього краю 16 км. Гранд-Каньйон розташований в Арізоні (США) між озерами Мід і Пауелл. Каньйон утворювався протягом приблизно 10 млн років. Великий каньйон (Гранд-Каньйон)

Номер слайду 13

Русло річки Колорадо на дні долини – завглибшки 30 м і шириною лише 7 метрів. Його глибина в окремих місцях сягає 1 км 600 м. Рівнина, по якій текла річка Колорадо, піднімалася під дією руху земної кори вгору, а водний потік поступово врізався в плато, вимиваючи відносно м'які породи — вапняки, пісковики.

Номер слайду 14

Зараз на дні ущелини вже виступили найдавніші породи— граніти, руйнування яких відбувається набагато повільніше.

Номер слайду 15

Гранд-Каньон — це не одна ущелина. Багато інших каньйонів, кожен з яких унікальний, з'єднуються з ним, складаючись в національний парк Гранд-Каньйон.

Номер слайду 16

в основнІЙ ущелині мчать червоно-коричневі води річки Колорадо (сама назва річки у перекладі з іспанської та означає «червона»).

Номер слайду 17

Станіславський каньйон на Херсонщині - нині досить відома місцева геологічна пам'ятка, яку з найкращого ракурсу бачать саме птахи. Справжній український "Ґранд-Каньйон", який знаходиться неподалік села Станіслав Білозерського району Херсонської області. Фото - Сергій Степаненко.

Номер слайду 18

Підземні води, як і поверхневі здійснюють певну роботу в товщі земної кори. Вони можуть розмивати, розчиняти гірські породи, внаслідок чого утворюються порожнини, підземні печери, тобто карсти. Карст

Номер слайду 19

У тих районах, де близько до земної поверхні залягають легкорозчинні гірські породи вапняки, гіпс,крейда, кам'яна сіль), спостерігаються дивні природні явища. Річки і струмки, розчиняючи гірські породи, зникають із поверхні та спрямовуються всередину земних надр.

Номер слайду 20

Красиві сталактити (багатометрові вапняні «бурульки») і сталагміти («стовпи» з вапняних наростів) утворюють у печерах химерні скульптури.

Номер слайду 21

Найдовша система печер простягається на 500 кілометрів. Це Мамонтова печера у США.

Номер слайду 22

Люди, які вивчають печери, називаються спелеологами. Для цього вони використовують спеціальне спорядження та обов'язково ліхтар

Номер слайду 23

А ви знали, що найдовша гіпсова печера в світі знаходиться в Україні? У Тернопільській області поблизу села Королівка.

Номер слайду 24

Вид всередині просто захоплюючий!

Номер слайду 25

Мінералам, які є в цій печері, більше десятків тисяч років.

Номер слайду 26

Підземні води є причиною зсувів, які утворюються на схилах гір, крутих берегах річок і морів, особливо в тому випадку,якщо ці береги і схили складені глинистими гірськими породами

Номер слайду 27

робота вітру

Номер слайду 28

Вітри руйнують не тільки пухкі, але і кам'янисті гірські породи. Це відбувається, якщо вітер жене мільйони піщинок. Вони вдаряються об скелі, обточують і руйнують їх.

Номер слайду 29

Робота вітру, як і інших зовнішніх сил, полягає у руйнуванні, перенесення дрібних уламків та їх накопиченні. Вона особливо значна там, де відсутня рослинність: у пустелях, на гірських вершинах і морських узбережжях

Номер слайду 30

На піщаних просторах вітер перевівав піски,створюючи еолові форми рельєфу. Тут утворюються улоговини різної глибини і піщані пагорби — бархани в пустелях і дюни на берегах морів і океанів.

Номер слайду 31

Бархан — піщаний нанос, пагорб, навіяний вітром і не закріплений рослинністю. Бархани можуть утворювати ланцюги і переміщатися під впливом вітру зі швидкістю від декількох десятків сантиметрів до кількох сотень метрів на рік. Переважаючий вітер

Номер слайду 32

Дюна — прибережний піщаний невисокий бугор з округлою вершиною та схилами, утворений у результаті вітрової діяльності. Дюни, як і бархани, рухаються у напрямку пануючого вітру. Переважаючий вітер

Номер слайду 33

Национальный парк "Долина смерти", штат Калифорния, США (фото: Evan Will)

Номер слайду 34

Долина Гоблінів

Номер слайду 35

Долина Гоблінів, розташована в американському штаті Юта, являє собою справжній світ каменів, де дивовижні природні скульптури протягом століть створені вітром , палючим сонцем і водою. Долина Гоблінів

Номер слайду 36

Це незвичайне місце входить до складу паркового комплексу Arches Park, який є найважливішою культурною пам’яткою і скарбом Юти

Номер слайду 37

Площа парку , розташованого на величезному соляному плато , становить 76519 акрів.

Номер слайду 38

Географія: підручник для 6 кл. загальноосвіт. навч. закл./ В. М. Бойко, С. В. Мікелі .̶ ХАРКІВ: СИЦИЯ, 2014 https://miyklas.com.ua Джерела. Творчий задум вчителя Малорацької неякісної школи Туровця Олександра Антоновича20.10.2020

pptx
Додано
20 грудня 2020
Переглядів
3801
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку