Презентація зпредмета"Правознавство"на тему:"Суб’єкти цивільних правовідносин"відносин

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроків з предмета"Основи правових знань" для здобувачів освіти ПТНЗ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Суб’єкти цивільних правовідносин. Вчитель: О. М. Єрьоменко. ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАДЗАПОРІЗЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕУрок 7

Номер слайду 2

Суб'єктами цивільно-правових відносин є фізичні та юридичні особи, які вступають між собою в цивільно-правові відносини з приводу майна та особистих немайнових благ. В окремих випадках суб'єктом зазначених відносин може бути держава. До фізичних осіб належать громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства. Для визнання осіб суб'єктами цивільного права необхідна наявність цивільної правосуб'єктності, тобто їхніх право та дієздатності.

Номер слайду 3

Цивільною правоздатністю називається здатність особи мати цивільні права і нести цивільні обов'язки. Правоздатність у громадянина України виникає від дня народження і припиняється з його смертю (або з визнанням громадянина померлим). Цивільна правоздатність як суспільно-правова якість визнається за всіма громадянами, які мають бути рівними перед законом. Вона закріплюється в цивільному законодавстві як рівна для всіх і для кожного незалежно від походження, соціального й майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, мови, релігійних поглядів, роду й характеру занять, місця проживання тощо. Жоден громадянин упродовж свого життя не може бути позбавлений цивільної правоздатності, але може бути обмежений уній.

Номер слайду 4

Цивільна дієздатність  - це здатність громадянина своїми діями набувати цивільних прав і створювати для себе цивільні обов'язки, тобто його здатність розпоряджатися власними правами і нести відповідальність за свої дії.

Номер слайду 5

Обсяг цивільної дієздатності залежить від віку та психічного здоров'я фізичної особи. Виходячи з цього, цивільна дієздатність поділяється на такі види:- повна дієздатність;- часткова дієздатність;- мінімальна дієздатність;- обмежена дієздатність;- визнання громадянина недієздатним.

Номер слайду 6

Юридичними особами визнаються організації, які мають відокремлене майно, можуть набувати майнових та особистих немайнових прав і нести обов'язки, бути позивачем і відповідачем у суді, арбітражі чи третейському суді. Правовими ознаками юридичної особи є:- організаційна єдність;- наявність відокремленого майна;- можливість виступати в цивільному обороті від власного імені;- здатність самостійно нести майнову відповідальність.

pptx
Додано
6 лютого 2019
Переглядів
4751
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку