Презентація "Звертання.Розділові знаки при звертаннях"

Про матеріал
Розробка уроку з української мови для 8 класу з теми "Звертання.Розділові знаки при звертанні" (урок побудований на впроваджені національно - патріотичного виховання)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Луцик Т.В. вчитель української мови Житомирського приватного християнського ліцею “Сяйво”

Номер слайду 2

В дитинстві відкриваєш материк, котрий назветься потім – Батьківщина. Л. Костенко Епіграф до уроку

Номер слайду 3

Завдання уроку: Навчитися: знаходити звертання у реченнях; визначати види звертань за будовою та способом вираження; виділяти звертання в усному та писемному мовленні, ставити потрібні розділові знаки; конструювати речення зі звертаннями; розширити знання з культури мовлення; виховувати любов та повагу до Батьківщини.

Номер слайду 4

Емоційне налаштування Друзі, які емоції у вас викликають жовтий та синій кольори? Жовтий колір - символізує тепло та радість, а синій - спокій та рівновагу. На яких символах нашої держави зображені такі кольори? Синій - символ неба,а жовтий – колосся, ниви.

Номер слайду 5

Звертання - це слово або сполучення слів, яке називає особу чи предмет, до яких звертається мовець. Звертання не буває членом речення. Наприклад, у реченні Вишийте, мамо, сорочку кольором неба й степів. Слово “мамо” вказує особу, до якої звернена мова.

Номер слайду 6

Структура звертання

Номер слайду 7

Звертання може стояти : І завжди виділяється розділовими знаками на письмі, а в усному мовленні – паузами.

Номер слайду 8

. Пунктограма Приклади Зв., … Україно, ти для мене диво! (В. Симоненко) …, Зв., … Не журися, козаченьку, ти ще молоденький. (Народна творчість) …, Зв. Посивів, Дніпре мій. (П. Тичина) Зв!… Україно! Україно! Вірне серце твого сина я кладу тобі до ніг. (Т. Петриненко) …, Зв!(?) Де ти в світі погибаєш, сину мій єдиний? (Т. Шевченко) Гей, Зв.,… Гей, юнаки, гей, молодість світу, доля планети у ваших руках. (І. Нехода) О (Ой) Зв.,… О краю мій, тужу я за тобою! (М. Рильський) Ой Морозе, Морозенку, ти славний козаче, за тобою, Морозенку, вся Вкраїна плаче. (Народна творчість) Розділові знаки при звертаннях

Номер слайду 9

Увага! Власне звертання Називає конкретну особу чи осіб, увагу, яких привертає мовець до свого висловлення: Дякуємо Вам, захисники України, за подвиги щоденні! Риторичне звертання Не розраховане на безпосередню реакцію тих, кому воно адресоване. Таке звертання стосується відсутніх осіб, тварин або неживих предметів. Бідна волошко,чому ти у житі, а не на клумбі волієш рости?

Номер слайду 10

.

Номер слайду 11

Якщо перед звертанням є вигуки, їх теж потрібно відділяти комами. Вигуки о, ой не відділяються від звертань, коли вони виконують роль підсилювальної частки. Вигук Підсилювальна частка - Агов, хлопче,ти мене слухаєш? О слово рідне! Орле скутий! Ой верше, мій верше, мій зелений верше. При звертанні можуть бути займенники  ти, ви у будь-якому відмінку. Вони зазвичай до групи звертань не входять. Ой ти, дівчино, з горіха зерня. (І.Франко)

Номер слайду 12

. Пояснювальний диктант. Запишіть речення, знайдіть звертання, взначте тип звертань за будовою. Поясніть розділові знаки. Ой сніги, мої сніги, срібні та пухнасті, наче все, що навкруги, потонуло в щасті! О мій народе, Прометея ти маєш душу молоду. О юність, майбутнє належить тобі. Світи нам, день, безсмертними вогнями, шуміть, сади, роди зерно, земля! (В. Сосюра) О земле рідна, б’ю чолом тобі. (А. Малишко) Куди ж поділа, степова Елладо, варязьку сталь і візантійську мідь? (Є. Маланюк)

Номер слайду 13

Мово! Мудра Берегине, що не давала погаснути зеленому вогнищу роду нашого і тримала народ на небесному олімпі волелюбності, слави і гордого духу. Мова - мудра берегиня, що не давала погаснути зеленому вогнищу роду нашого і тримала народ на небесному олімпі волелюбності, слави і гордого духу. Вправа “Конструктор” Скажи, Україно, скажи, моя мила, звідки могутність незламна твоя? (М. Нагнибіда) Моя мила Україна скаже,звідки її могутня незламність.

Номер слайду 14

Рубрика «Незламний народе…» Запишіть речення так, щоб воно відповідало поданим схемам. Український народ знає, що можна знищити стіни,та неможливо знищити фундамент, на якому тримається дух наших воїнів та нашої країни. (В. Зеленський) ЗВ, ………… . ………… ЗВ!. ........, ЗВ, ……… . …………, ЗВ.

Номер слайду 15

Рубрика “Укаїнське в тренді” Доберіть звертання із довідки у речення. Відгадайте назву пісні та виконавця. …,скажи як тебе звати? …, згадай чи ми ще солдати. 2. Думи,... ,лихо мені з вами! 3.Не хилися,…, маєш білий цвіт, не журися, ... , маєш вільний рід. 4. Най би вже весна, Водичкою рясна, … , ну дай мені нею напитися. 5.Станем, …, в бій кровавий від Сяну до Дону, В ріднім краї панувати не дамо нікому. 6. …. ти мова моя солов`їна, бо земля у нас одна єдина. 7. …, …, розквітає поле,а вона сивіє. ДОВІДКА: пісня,червона калино, брате, мамо Стефаніє, Боже, брате, думи мої думи, браття, славна Україно.

Номер слайду 16

Виписати із пісні. безособові дієслівні форми на –но, -то Гра “ТАК - НІ” 1.Чи поширюються звертання? 2. Звертання виділяємо на письмі лапками? 3.Звертання називає того, до кого звертаються? 4. Звертання може бути членом речення? 5.Найчастіше звертання може бути виражене займенником? 6.Звертання завжди стоїть на початку речення? 7.Звертання використовується в науковому стилі? 8.Усередині речення звертання виділяємо з обох боків комами? 9. При звертанні може бути знак оклику? 10.Чи може вживатися звертання в множині? 11.Основне значення звертання смислове? 12. Слова  о, ой, теж належать до звертання?

Номер слайду 17

Перевір себе 1. Так. 2. Ні. 3. Так. 4. Ні. 5. Ні. 6. Ні. 7. Ні. 8. Так. 9. Так. 10. Так 11.Так. 12. Ні

Номер слайду 18

Рубрика «Підсумки» Рефлексійна вправа «Запитуйте – відповідаємо» На уроці я навчився… … зрозумів… … не вмів, а тепер умію… … переконався… Треба ще попрацювати… Мені (не) сподобалось… Найбільш корисною була рубрика…

Номер слайду 19

Рубрика “Це цікаво” Наш родовід До сьомого коліна: Перше коліно – я. Друге – батько й мати. У третьому – 2 бабусі і 2 дідусі. У четвертому – 4 прадіди і 4 прабабці. У п’ятому – 8 прапрадідів і 8 прапрабабусь. У шостому – 16 пращурів і 16 пращурок. У сьомому коліні ми нараховуємо 32 прапращури і стільки ж  прапращурок. Разом – 64.

Номер слайду 20

Домашнє завдання 1.Опрацювати параграф 30. 2. Виконати вправу для домашнього завдання ст.111 (автор підручника О. Авраменко). Додаткове завдання: впр. 3,ст. 109

ppt
Додав(-ла)
Луцик Тетяна
Додано
4 березня 2023
Переглядів
1070
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку