Презентація "Звичайні дроби + У пошуках скарбів"

Про матеріал
Пропоную цикл презентацій для повторення окремих тем 6 класу. Кожна презентація об'єднує математику з інтернет - конкурсом, який пропонувала нам освітній проект "На Урок" : "Звичайні дроби + У пошуках скарбів", "Пропорції і відношення + Жінки в науці", "Коло, круг, діаграми + Fake: як розпізнати та протидіяти?", "Раціональні числа + Таємниця генія Шевченка ", "Координатна площина + Пласт — наша гордість і мрія". Особлива увага приділяється патріотичному вихованню учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звичайні дроби. Звичайні дроби. У пошуках скарбів

Номер слайду 2

8 загублених скарбів України, які ще можна знайтиІсторія українських земель багата не тільки у переносному значенні, а й у прямому. Колись давно в український чорнозем багатії й розбійники ховали свої скарби. А ґрунт, як вірний друг, так віддано зберігає цей коштовний секрет, що до сьогодні скарби не знайдені.

Номер слайду 3

Бібліотека Ярослава Мудрого. Недарма князя Ярослава охрестили таким прізвищем. Він був дуже освіченою людиною, а найбільшою цінністю для Мудрого були книги!Ярослав Мудрий, як ніхто інший, розумів значення навчання і читання для розвитку людини та держави загалом. Він був першим правителем Європи, який надавав значення освіті. За роки правління князя було написано книг більше, ніж за весь час існування Київської Русі.

Номер слайду 4

Бібліотека Ярослава Мудрого. Про бібліотеку цього князя ходить багато легенд. Хтось каже, що книгозбірня згоріла під час навали татаро-монголів, інші впевнені – книги цілі й шукати їх потрібно серед духовенства. А саме – під землею Межигірського монастиря. Не випадково Софійський собор став місцем заснування першої бібліотеки на теренах древньої держави. У ті далекі від нас часи він був центром не тільки Києва, а й усієї Київської Русі.

Номер слайду 5

Бібліотека Ярослава Мудрого. Про першу бібліотеку і книгописну майстерню Київської Русі є дуже мало інформації. До сьогодні ми не знаємо ні її розташування, ні кількість книжок, які там зберігаються.

Номер слайду 6

Бібліотека Ярослава Мудрого. У «Повісті минулих літ» заснування бібліотеки датується 1037 роком. Літописець говорить, що «Ярославъ же сей, якоже рекохом, любил бе книги, много написав и положи в святей Софии церкви»."У тому ж році, коли була заснована і бібліотека, в соборі організували першу школу, заснували майстерні перекладачів і переписувачів книг.Із 1054 року, на превеликий жаль, сліди бібліотеки губляться.

Номер слайду 7

Гра «Вірю-не вірю»

Номер слайду 8

Ні

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Золото “Чорного принца”Крим. Чорне море. Британський корабель “Принц”. 1854 рік. Судно, яке увійшло в Балаклавську бухту, було завантажено зброєю, одягом і, що найбільше цікавить шукачів скарбів – золотими монетами, якими мали б розрахуватися з англійськими солдатами. “Принц” стояв у черзі до причалу, але тут почалась страшна негода. Буря зносила корабель до скель, після декількох жбурлянь на гострі виступи він пішов на дно.

Номер слайду 17

Золото “Чорного принца”Катастрофу бачив не один десяток людей, втім документа, який вказав би точне місце утоплення “Чорного принца” – жодного. Його золото не знайшли до сьогодні, хоча спроб пошуку зроблено чимало. За 20 років після нещастя, з дена підняли 10 кораблів, але усі вони були не ті!До речі, оригінальна назва корабля – “Принц”, а кольору йому додало море, у якому він “загинув”. “Чорне” золото спочиває у морській глибині й зараз.

Номер слайду 18

Завдання № 3 За перший тиждень плавання на кораблі команда використала 7⁄25т прісної води, за другий тиждень - на 5⁄25 тон більше, ніж за перший, а за третій – на10⁄25 тон менше, ніж за перший та другий тижні разом. Скільки прісної води використала команда за всю подорож? За який тиждень було спожито найбільше води ?

Номер слайду 19

Скарби Нестора Махна. Махно найвідоміший анархіст 20 століття. На нього рівнялись “колеги” із за кордону. Нестор був настільки впливовим, що маленький хлопчик із запискою від його імені міг запросто отримати декілька мільйонів рублів від буржуїв “на революцію”. Але й без грабежів не обходилося. За різними підрахунками, махновці взяли з банків царськими золотими десятками близько 6-7 мільйонів рублів. Якщо перевести у вагу, то це близько 6 тонн золота, а ще ж були прикраси!

Номер слайду 20

Скарби Нестора Махна. Де ж шукати такі багатства? Кажуть, що у дібрівському лісі. Саме там ховались анархісти від переслідувачів. Відправна точка – дуб Махна або, як його ще називають, дуб смерті. Або ж, понад 10 тисяч тонн золота навіки спочили під товщею води. У 1933 році збудували Дніпровську ГЕС. І місце, де Нестор, можливо, заховав свої незлічені багатства затопило водою. Батько Махно помер у бідності в Парижі. Йому не стало грошей навіть на могилу…

Номер слайду 21

Завдання № 3

Номер слайду 22

Скарб Яреми Вишневецького у Лубнах. Жив собі у 17 столітті в Речі Посполитій руський воєвода і магнат – Ярема Вишневецький. Відомий тим, що освоював землі Лівобережної України, протистояв визвольному повстанню Хмельницького, а також своїми багатствами. Ви тільки уявіть, йому належало 56 міст, а центром були ЛубниІснує легенда, що саме у цьому місті існує цілий підземний град зі скарбами Вишневецького!

Номер слайду 23

Скарб Яреми Вишневецького у Лубнах. Коли Лубнах велися будівельні роботи, то не раз працівники натикалися на підземні ходи. Якось в одній із таких закопаних “вулиць ”знайшли 7 людських скелетів! Тоді місцева влада заохотила до пошуку кладу відомого археолога Гната Стеллецького. Йому вдалося встановити точне розташування замку Вишневецького і навіть виявити таємний хід, але скарб – ні.

Номер слайду 24

Скарб Яреми Вишневецького у Лубнах. Жив собі у 17 столітті в Речі Посполитій руський воєвода і магнат – Ярема Вишневецький. Відомий тим, що освоював землі Лівобережної України, протистояв визвольному повстанню Хмельницького, а також своїми багатствами. Ви тільки уявіть, йому належало 56 міст, а центром були ЛубниІснує легенда, що саме у цьому місті існує цілий підземний град зі скарбами Вишневецького!

Номер слайду 25

Завдання № 4 За даними істориків, в Україні було споруджено близько 5000 замків та фортець. Відомо, щ 1/5 з них розташувалися на заході України, а 5/8 розміщувалися на півдні країни. Скільки замків і фортець були розташовані на сході, півночі та центрі України разом ?

Номер слайду 26

Скарби хана Шагін-Гірея. Ханський палац у Бахчисараї оповитий легендами. Кажуть, що там сховані скарби династії Гіреїв, які у 18 столітті заховав останній із роду ханів – Шагін Гірей. Шукачі скарбів сподіваються відшукати там “золотого” коня володаря Боспорської держави й гігантський злиток дорогоцінних металів.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Завдання № 5

Номер слайду 29

Скелі Олекси Довбуша. Олекса Довбуш був революціонером, повстанцем проти польської шляхти й молдавських бояр, які пригнічували селян на Закарпатті. Довбуш не тільки боровся з панами, а й відбирав у них гроші. Історія каже, що награбоване Олекса заховав на вершині скелі Великий Одинець, що біля села Бубнище. У той час, це місце було такої собі штаб-квартирою опришків.

Номер слайду 30

Скелі Олекси ДовбушаІнші ж джерела, вказують, що багатства Довбуш заривав у землю. Усе через цікаве упередження: гроші він ділив на “праведні” і “грішні”. Перші були нажиті експлуатацією, у той час, як другі – награбовані під час військових походів. На них Довбуш накладав закляття і закопував у ґрунт, щоб очистилися. Стверджують, що здобутки цього опришка розкидані по усіх Карпатах.

Номер слайду 31

Завдання № 6 Назва Карпати походить від назви племені карпи, які мешкали тут у давнину. Це середні за висотою гори, їм 1,2 млрд. років. Давайте за поданною таблицею визначимо висоту найбільших вершин.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Говерла2061 м. Бребенескулна 26 м менше. Ребрана 35 м менше. Чорна горана 1/100 більше. Петросна 1/100 більше. Піп Іванна 80 м менше

Номер слайду 32

Золото Данила Апостола. Апостол був шляхтичем, але не таким, з якими боровся Довбуш, а справжнім другом Україні. Гетьман Данило очолював Військо Запорозьке і був головою Гетьманщини на Лівобережній Україні. У Великих Сорочинцях прокладено цілу сітку тунелів. Кажуть, що сам у цих таємних кімнатах заховані тони дорогоцінних металів, витворів мистецтва і зброї. Історики встановили, що деякі підземні кімнати укріплені каменем, що їх не знищити так просто. Але є й такі, які назавжди засипало камінням.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Завдання № 7 На картині Репіна « Козаки пишуть листа турецькому султану» 3/8 козаків з «оселедцями», 2/3 решти – у шапках і 5 козаків зі зброєю. Скільки козаків зображено на картині ?

Номер слайду 35

Золото Богдана Хмельницького. Під проводом Хмельницького звільнювались не тільки українські землі від впливу Речі Посполитої, козаки також “рятували” польське золото від рук шляхти. Усі багатства зберігалися у резиденції воєводи у Суботові.

Номер слайду 36

Золото Богдана Хмельницького. Під проводом Хмельницького звільнювались не тільки українські землі від впливу Речі Посполитої, козаки також “рятували” польське золото від рук шляхти. Усі багатства зберігалися у резиденції воєводи у Суботові.

Номер слайду 37

Золото Богдана ХмельницькогоІсторичні джерела засвідчують, що із цього благородного металу Хмельницький карбував монети із власним іменем з однієї сторони, і гербом української держави з іншої. От тільки побачити їх і потримати у руках нікому з наступників Богдана не пощастило. Припускають, що шукати гроші треба знову ж таки у тунелі, який з’єднував Суботів і Чигирин. Сьогодні тунель завалений.

Номер слайду 38

Завдання № 8 Козак Око Коротун розповідав, як він поділився пирогом з Туром Силачем: «Я віддав йому більшу половину, не пошкодував для друга найкращу частину пирога,а він мені меншу половину яблука». Де помилка?

Номер слайду 39

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гелешко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Математика, 6 клас, Презентації
Додано
2 червня
Переглядів
94
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку