Презентація. " Звуки мови і звуки мовлення. Голосні і приголосні звуки"

Про матеріал
відрізняти звуки від букв;поглибити і систематизувати знання учнів про звукову систему української мови; удосконалити знання про голосні та приголосні звуки; навчитися розвивати вміння аналізувати голосні та приголосні звуки; виховувати шанобливе ставлення до української мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Звуки мови і звуки мовлення. Голосні і приголосні звуки.

Номер слайду 2

Завдання уроку: поглибити і систематизувати знання учнів про звукову систему української мови; удосконалити знання про голосні та приголосні звуки; навчитися відрізняти звуки від букв; розвивати вміння аналізувати голосні та приголосні звуки; виховувати шанобливе ставлення до української мови.

Номер слайду 3

Знайомство з лінгвістичними поняттями Фонетика – розділ науки про мову, який вивчає звуковий склад мови, творення звуків та їх властивості. Графіка – наука, що вивчає систему умовних знаків для передачі звуків мови на письмі. Орфоепія- це розділ науки про мову, в якому вивчається система норм літературної вимови. Орфографія – це один з розділів правопису (орфоепії), система правил про способи передачі на письмі звукового складу слів, написання їх, вживання великої букви, переніс слів з рядка в рядок.

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань, умінь і навичок Уважно прослухайте текст "Превеликий характерник" та дайте відповіді на запитання: Хто є головним героєм переказу? Чому люди Сірка називали превеликим характерником? Поясніть значення слів ратище, шайтан, Случ. Зробіть звуко-буквенний аналіз слова ратище.

Номер слайду 5

Спостереження за теоретичним матеріалом Звуки мовлення - найменші неподільні одиниці, які ми вимовляємо і чуємо Голосні (6) Ненаголошені Наголошені Приголосні (32) Дзвінкі Глухі Тверді М'які Тверді М'які [а] [о] [у] [е] [и] [і] [б] [д] [з] [дз] [ж] [дж] [г] [ґ] [л] [м] [н] [р] [в] - [д'] [з'] [дз'] - - - - [л'] - [н'] [р'] - [й] [п] [т] [с] [ц] [ш] [ч] [х] [к] [ф] - [т'] [с'] [ц'] - - - - -

Номер слайду 6

Спостереження-дослідження Поясніть схему: звуки мови гуркотіння грому крики цвірінькання ЗВУКИ кашляння шарудіння листя свист плескіт хвиль хропіння шум вітру

Номер слайду 7

Спостереження-дослідження Які мовні органи беруть участь у творенні голосних звуків? Які мовні органи беруть участь у творенні приголосних звуків? (губи - [б], [п], [в], [м], [ф]; глотка – [г]; язик - [д], [д'], [т], [т'], [з], [з'], [с], [с'], [дз], [дз'], [ц], [ц'], [л], [л'], [н], [н'], [р], [р'], [ж], [ш], [дж], [ч], [к], [х], [ґ])

Номер слайду 8

Робота з підручником Прочитати вірш вправи 173 і списати друге речення, в кожному слові визначити голосні і приголосні звуки за зразком. Виконати вправу 175. Виконати вправу 177 (1). Виконати вправу 178 (2).

Номер слайду 9

Систематизація та узагальнення знань Чи є різниця між звуками мови і звуками живої й неживої природи? Що ви дізналися на уроці про голосні й приголосні звуки (фонеми)?

Номер слайду 10

Домашнє завдання Вивчити правила на стор.85. Виконати вправи: початковий, середній рівень – впр.180, с.87 достатній, високий рівень – впр.174 (1-3), с.86

ppt
Додано
24 січня 2019
Переглядів
11675
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку