ПрезентаціяРозвиток мови Есхіл «Прометей закутий». Дослідження образу титана Прометея у світовій літературі

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури за темою: "Розвиток мови. Есхіл. «Прометей закутий». Дослідження образу титана Прометея у світовій літературі" містить узагальнення та дослідженні образу через поетичні рядки різних авторів та твори митців живопису
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мови. Есхіл «Прометей закутий». Дослідження образу титана Прометея у світовій літературі

Номер слайду 2

Я честь віддам титану Прометею Л. Українка. Дари огонь, как Прометей,И для людей ты не жалей. Огня души своей. М. Олев

Номер слайду 3

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Бліцопитування Відповідь. На честь якого бога влаштовувались перші вистави? Бога Діонісія. Продовжить фразу :три жанри давньогрецької драми.. трагедія, комедія та драма сатирівжанри давньогрецької драми виникли з обрядових пісень та ігор. Давньогрецький театр поєднував декламацію, музику, співи, танціОбов'язковим персонажем трагедії хор

Номер слайду 4

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Бліцопитування. ВідповідіПродовжить фразу : Усі ролі в давньому театрі виконували …чоловіки. Характерними особливостями акторського вбрання є …котурни та маски. Найкращого з драматургів нагороджували вінком з плюща. Присутність на спектаклі дорівнювала виконанню …громадських обов'язків. Театр був школою …соціального виховання. Авторів трагедії називали …«вождями мудрості»

Номер слайду 5

Прометей закутий

Номер слайду 6

Перша інтерпретація міфу про Прометея. Одним із перших інтерпретаторів міфу про Прометея був Гесіод. У його “Теогонії” Прометей - борець проти свавільного захоплення влади олімпійськими богами. Гесіод протиставляє Прометея Зевсові у притчі про Пандору в поемі „Роботи і дні". Тут згадується про те, як громовержець забрав вогонь у людей, а Прометей героїчно врятував їх.

Номер слайду 7

Прометей (лат. Prometheus – провидець) – у грецькій міфології віщий і добрий син титана Япета і німфи Клімени. Викрав вогонь для людей, за що був прикутий у горах Кавказу за велінням Зевса.

Номер слайду 8

Найвизначніший твір«Прометей закутий» — найвідоміший твір Есхіла. У першій сцені трагедії зображено покарання Прометея. Виконавці волі Зевса — Влада і Сила — приводять його у Скіфію, де Гефест приковує його до скелі.

Номер слайду 9

Головний конфлікт трагедіїЗевс. Прометей. Яке значення має це протистояння?style.colorfill. Colorfill.typefill.on

Номер слайду 10

Словникова робота. Прометеїзм – любов до свободи,незалежності; нескореність. Прометеїв вогонь – незгасаюче внутрішнє прагнення в досягненні чого-небудь.

Номер слайду 11

Благодіяння Прометея Дав вогонь. Навчивремеслам. Навчив будувати корабліНавчив розуміти прикмети. Лікуватися Добувати корисні копалининауки. Запрягати коней у колисніцю

Номер слайду 12

“Вічний образ” світової літератури Образ Прометея є носієм високих моральних ідеалів, що мають велике виховне значення для наступних поколінь. Саме тому він започатковує галерею “вічних образів” світової літератури, до якого звертаються митці різних часів і народів. Прометей. Пьеро ді Козімо (бл. 1500 р.)

Номер слайду 13

Вічний образ – це образ, в якому з надзвичайною глибиною узагальнено відображено вічні риси людської природи, що визначають характерні почуття, думки, пошуки, конфлікти, які постійно повторюються в історії людства. До вічних образів відносяться: Прометей, Гамлет, Фауст, Дон Жуан, Дон Кіхот та ін. «Вічні образи » – велике надбання людської культури, класичної літератури.

Номер слайду 14

Популярність образу Прометея Кожне покоління митців зверталося до цього безсмертного образу, вирішувало свої власні морально-етичні завдання, наповнювало його щоразу новим змістом. Характер образу і його пізнавальна цінність визначаються конкретно історичними умовами. Ще у Давній Греції на честь Прометея влаштовували свята священного вогню: запаливши смолоскип в Академії (так називався розташований поблизу Афін гай, де любили розмірковувати філософи), бігли з ним якомога швидше до Афін і в місті від того вогню засвічували нові вогні..

Номер слайду 15

Образ Прометея у творах давньогрецьких та давньоримських поетів. Гесіод “Теогонія”(Давня Греція)Лукіан“Прометей або Кавказ”(Давня Греція)Овідій“Метаморфози”(Давній Рим)

Номер слайду 16

Образ Прометея у творах західноєвропейських поетівІспанія17 ст. Педро Кальдерон“Статуя Прометея”Німеччина19 ст. Й. Герде. А. Шлегель. Й. В. Гете“Прометей”Англія19 ст. П. Б. Шеллі“Визволений Прометей”Дж. Байрон“Прометей”

Номер слайду 17

Й. В. Гете “Прометей”…Ну, тут я сиджу і формую. Людей на свій образ —Поріддя, що подібне до мене,Щоб мучитися, щоб ридати,Щоб втішатися, щоб радіти,—І зневажати тебе,Як я!

Номер слайду 18

Дж. Байрон “Прометей”…Ти боротьбу обрав, Титане,В двобої волі і страждань,Прийняв ти муки без вагань;А небо мстиве, невблаганне,І доля зла,— тиран глухий,—І дух ненависті, якийІстот собі на втіху творить,І сам їх нищить, сам їх морить,Дали тобі безсмертя в дар,Та навіть ця, найважча з кар,Твоєї волі не зламала.

Номер слайду 19

Мотиви прометеїзму у творах українських та російських поетів. Т. Г. Шевченко (поема “Кавказ”)І. Франко. Леся Українка (вірші“Fiat nox”, “Ніобея”, поеми“Кассандра”, “У катакомбах”)М. Рильський (“Прометей”)А. Малишко (поема “Прометей”)М. Огарьов “Прометей”М. Горький “Легенда про Данко”О. Мандельштам “Прометей”П. Антокольський “Встань, Прометей”

Номер слайду 20

Т. Г. Шевченко “Кавказ”За горами гори, хмарою повиті,Засіяні горем, кровію политі. Споконвіку Прометея. Там орел карає,Що день божий добрі ребра. Й серце розбиває. Розбиває, та не вип'є живущої крові …

Номер слайду 21

Леся Українка “В катакомбах”Я честь віддам титану Прометею,що не творив своїх людей рабами,що просвітив не словом, а вогнем, боровся не в покорі, а завзято, і мучився не три дні, а без ліку, та не назвав свого тирана батьком,а деспотом всесвітнім, і прокляв, віщуючи усім богам погибель.

Номер слайду 22

А. Малишко “Прометей”То хто ж він був? – То був юнак, Що в бога вкрав вогонь і знак. Того вогню приніс людині…… І бог убив його? – Ні, ні,Скарав довічно, в єдиніПрикув до скелі, мов к порогу. То й що? – він не скорився богу. Ото людина!..

Номер слайду 23

О. М. Скрябін. Симфонічна поема “Прометей. Поема вогню” Композитор використав не тільки величезний склад оркестру , але й фортепіано та великий змішаний хор, що співає без слів.

Номер слайду 24

Прометей закутий. Якоб Йорданс, бл. 1640 р. Д. Дельвіль

Номер слайду 25

Прометей приносить людству вогонь. Генріх Фюгер, Париж, 1817 р. Ян Коссірс

Номер слайду 26

Гюстав Моро. Прометей Гюстав Моро, 1868 р. Париж, музей

Номер слайду 27

Заповни пропуски у текстіПрометей – …, який викрав … з … і приніс його … . … звелів прикути Прометея до однієї із скель … . Щоранку прилітав … і дзьобом рвав … . У … на честь … влаштовували свята … . Образ Прометея використовувався у різних творах … . У західноєвропейській літературі до цього образу зверталися …, … . В українській літературі – …, … , … . Прометей – вічний образ тому, що … .

Номер слайду 28

У тому твій небесний гріх, Що людям зменшив ти страждання, Що світлом розуму й пізнання На боротьбу озброїв їх. Дж. Г. Байрон

Номер слайду 29

Завдання для класу: Опрацювати матеріали статті підручника про Вергілія та його творчість ( с.101-105)Прочитати уривки із поеми «Енеїда», Достатній рівень.дати відповідь на запитання підручника (с.105)Високий рівень.1. Написати твір “Чи є місце Прометеям у сучасному житті?”2. Підготувати повідомлення про постановки на сценах театрів поеми «Енеїда»Домашнє завдання

Номер слайду 30

pptx
Додано
12 лютого 2022
Переглядів
2888
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку