Біблія як основа двох релігій - юдейської та християнської. Структура Біблії, її складники. Зв'язок Біблії з історією і міфологією.

Про матеріал
Мета: - ознайомити учнів з історією виникнення Біблії, повторити відомості про її структуру та історію створення; - поглибити поняття про міф, міфологічний образ; - виховувати в учнів терпимість та толерантне ставлення до вірувань інших.
Перегляд файлу

Тема. Біблія як основа двох релігій - юдейської та християнської. Структура Біблії, її складники. Зв’язок Біблії з історією і міфологією.

Мета:

  • ознайомити учнів з історією виникнення Біблії, повторити відомості про її структуру та історію створення;
  • поглибити поняття про міф, міфологічний образ;
  • виховувати в учнів терпимість та толерантне ставлення до вірувань інших.

Обладнання: мультимедійний проектор, ілюстративний матеріал.

Тип уроку: засвоєння нових знань і формування на їх основі вмінь та навичок учнів.

 

Бог є Господом усіх подій, і ніщо не може статися без Його дозволу.

Ж. Круасан

 

ХІД УРОКУ

І. Мотивація навчальної діяльності.

Учитель. В океані є такі, що стали материками духовності цілих народів. Особливе місце серед них належить релігійним текстам,  які часто називають богонатхненними. Так, наприклад, давні індійці вважали Веди божественним одкровенням, що відкривалося лише втаємниченим. Мусульмани всього світу надзвичайно шанують місяць рамадан, бо вірять, що саме тоді Мухаммед отримав Коран від Аллаха. А український Президент під час інавгурації присягає на вірність країні та її народу, поклавши руку на Пересопницьке Євангліє (1561), де Божі заповіді вперше з’явилися нашою рідною мовою. Саме про Біблію та найвідоміші біблійні тексти сьогодні ми розпочнемо розмову.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  1. Методика взаємозапитань (учні озвучують запитання для взаємоперевірки, підібрані вдома, дають на них відповіді).
  2. Повторення загальних відомостей про міфологію.
  • Міфологія (мітологія) - сукупність пов’язаних міфів певних людських спільнот. Архаїчні міфи здебільшого елементарні за змістом, позбавлені зв’язної фабули та не утворюють чітких міфологій. З розвитком суспільств міфи перетворюються на розгорнуті розповіді, пов’язуються один з одним, утворюючи цикли. Сукупність міфів складає основу міфологічного світогляду, який притаманний як для первісного суспільства, так і певною мірою для сучасного. Прийнято розрізняти вищу міфологію, яка є результатом цілеспрямованої міфотворчості служителів культу та представників влади, включає міфи про богів, створення світу, соціальний устрій, і нижчу, поширену серед народних мас, яка пояснює світ і місце людини в ньому на побутовому рівні.

Міфології в різних аспектах вивчаються релігієзнавством, етнографією, культорологією, філософією, літературознавством, лінгвістикою ( в такому разі під міфологією також розуміється наукове вивчення міфів).

 

ІІІ. Робота над темою уроку.

  1. Демонстрація мультимедійної презентації (або виступ учня зазделегідь підготовленим матеріалом). Історія появи Біблії як основи юдейської та християнської релігій.
  2. Історія виникнення та походження текстів Біблії.

Слово “Біблія” - давньогрецького походження. Мовою древніх греків воно означало “книги”. У наш час ми позначаємо цим словом не всякі книги, а одну певну книгу, що складається з декількох десятків окремих релігійних творів. Слово “Біблія” ми тому і пишемо з великої літери, що воно є вланим ім’ям, назвою однієї певної книги. Це - книга, яку віруюючі люди християнської та іудейської релігії вважають своїм Святим письмом.

Писання Біблії розпочалось давньоєврейською мовою і тривало майже 1600 років, починаючи від 1513 року до Різдва Христового. У нього брали участь 40 чоловіків - не прості люди, а обрані Богом, які праведно жили, - пророки й апостоли. Саме тому Бог через них проголошував істину.

Відомі майже тисяча давніх копій грецьких писань, датованих часом Христа  і Його апостолів. Новий Заповіт дійшов до нас великою кількістю (майже 5000) більш-менш повних давніх рукописів. проте один із папірусів викликав справжню сенсацію в наукових колах - йдеться про три невеликі фрагменти рукопису Євангелія від Матвія, які містять частини десяти віршів з 26-го розділу. Дослідження показали, що він був написаний до 70 року. Усі згадані книги були відібрані церквою з великої кількості інших текстів,  які не ввійшли до Біблії і відомі під назвою “апокрифічні”, що перекручували зміст переданих подій, висловлювань, законів і часто мали сумнівне походження, розходились із вченням церкви.

 

 

2. Структура Біблії.

Біблія - священна книга Християнства складається з двох частин: Старий Заповіт і Новий Заповіт. Старий Заповіт є священним також і для прихильників Юдаїзму. Усього до складу Біблії входять 66 книг (за Православним каноном), створених різними авторами. Окрім канонічних книг, існують і неканонічні книги- апокрифи.

Старий Заповіт налічує 39 книг. У них розповідається про створення світу, гріхопадіння, взаємини Бога з вибраним ним народом Ізраїлю. Структура Старого Заповіту: - доісторичні книги - історичні книги - навчальні (поетичні) книги - пророчі книги. Час створення: бл. XIII ст. до н.е. - І ст. до н.е. Мова: давньоєврейська та арамейська.

Новий Заповіт складається з 27 книг: чотири Євангелія, діяння Апостолів, 21 послання Апостолів та книга Об’явлення Івана Богослова (Апокаліпсис). У цих книгах розповідається про життя та вчення Ісуса Христа, виникнення та існування перших християнських  общин, про кінець світу, друге пришестя Христа та тисячолітнє царство Боже після Страшного Суду. Час створення: І ст. до н.е. Мова: давньогрецька (койне).

3.Біблія в Україні.

У другій половині IX століття просвітники Кирило і Мефодій переклали новозавітні книги слов’янською мовою. Найдавніша пам’ятка цього перекладу  відома як “Остромирове Євангліє”. Слов’янський переклад вважається точнішим за переклад сучасною мовою. Вперше біблійні твори з’явилися в Україні у X столітті (церковнослов’янською мовою). Першою друкованою книгою в Україні став “Апостол” Івана Федорова (Львів, 1574), який містив традиційний церковнослов’янський переклад “Діянь і послань апостольських” Першим повним друкованим виданням усіх книг Святого Письма церковнослов’янською мовою була “Острозька Біблія” Івана Федорова (1581 р.).

4. Пересопницьке Євангеліє (мультимедійна презентація чи повідомлення вчителя або раніше підготовленого учня).

 

IV. Рефлексія.

  1. Вправа “Мікрофон”: продовжити фразу: “Сьогодні на уроці новим для мене було…”.
  2. Підсумки уроку.

 

 

V. Домашнє завдання.

Прочитати оповіді про створення світу, Каїна і Авеля та 10 заповідей Божих (для всіх учнів); випереджувальне завдання для бажаючих: підготувати виразне читання вищезгаданих оповідей.

 

 

 

docx
Додано
19 лютого 2022
Переглядів
4365
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку