Презентаія "Середньовіччя"

Про матеріал
Розробка містить теоретичний матеріал з теми та завдання для роботи з учнями на уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Середньовіччя як доба. Її хронологічні межі та ознаки. Вплив релігії та філософії на літературу та культуру. Основні жанри літератури на Заході та Сході.

Номер слайду 2

Середньовіччя – період європейської історії від V ст. до кінця ХV - початку ХVІ ст. Термін «середньовіччя» виник в Італії у XIV—XVI ст. у колі істориків і літераторів, котрісхилялися перед культурою Стародавньої Греції і Стародавнього Риму, намагалися відродити її.

Номер слайду 3

Ключові історичні події«Велике переселення народів» – процес міграції. Занепад Римської імперії відкрив дорогу на захід племенам, які пересувалися з центральної Європи в пошуках нових земель. Розрізнені племена зливались у народності, формувалися нові держави, розвивалась мова нових народностей. Нашестя татар 1241 р. Розвиток релігії - християнства, буддизму, мусульманства. Поділ церкви (ХІ ст) на західну з центром у Римі та східну з центром у КонстантинополіХрестові походи(ХІ-ХІІІ ст.) – освячені католицькою церквою війни проти поган або єретичних рухів; завоювання Святої земліДіяльність інквізиції. Інквізиція — судово-слідчий орган католицької церкви, створений у середні віки для боротьби з атеїзмом, вільнолюбством, єресями, для переслідування противників папської віри.

Номер слайду 4

Теоцентрична система світу (у центрі — Бог). Світ — непізнанний і жахливий; справжнє життя не на землі, а на небі. Існування двох світів — вищого, божественного, духовного і нижчого — світу земної реальності. Земне життя — лише слабке відображення небесного і воно має менше значення, ніж загробне.

Номер слайду 5

Латинську мову, яка була міжнародною мовою церкви, держави, освіти і літератури (на її основі виникли романські мови). Надбання античної науки — граматику, риторику, логіку, геометрію, арифметику, астрономію. Філософські системи Аристотеля і Платона. Мистецтво — твори Вергілія, Овідія, музику. Середньовічні запозичення від античності:

Номер слайду 6

Народність мистецтва ( мистецтво звернено до всього світу, до народу)Вплив релігії (середньовічне мистецтво було символічним, релігійним, абстрактним; служило переважно для потреб церкви)Теоцентрична система всесвіту (у центрі-Бог)Уявлення про світ (земне життя-лише слабке відображення небесного і воно має менше значення, ніж загробне)Протиріччя людської натури-конфлікт духовного і тілесного, драматизм її буття.Ідея залежності людини від вищих сил, провидіння (людина перестала бути центром світобудови)Монументалізм, складність форм і стилів. Теми творчості митців: страждання, самопожертва, материнська любов, прагнення до самовдосконалення, рицарська любов. Загальна характеристика культури доби Середньовіччя

Номер слайду 7

Раннє Середньовіччя - від V до ХІ ст. Зріле або високе Середньовіччя - ХІІ-початок ХVІ ст. Пізнє Середньовіччя, початок Відродження -ХVІ –ХVІІ ст. Періоди Середньовіччя

Номер слайду 8

цей період поділяють на Середні віки – V – XV ст і епоху Відродження – XV – XVII cт. Періодизація Середньовіччя в літературі та мистецтві

Номер слайду 9

Жанри середньовічної літератури клерикальна (релігійна) літературахронікигероїчний епослицарськалітературакуртуазналітературалірика трубадурів та вагантів

Номер слайду 10

Теми творчості митців: страждання самопожертва материнська любов прагнення до самовдосконалення рицарська любов

Номер слайду 11

Хроніка –літературний твір, в якому послідовно розкривається історія суспільних чи родинних подій за тривалий проміжок часу. Темифакти з життя королів знатних рицарів, феодалів. Будувалися на основі принципу документалізму. Складалися при монастирях

Номер слайду 12

Середньовічний героїчний епос. Темивідображення в легендаризованій формі подій загальнонаціональ-ного значення, релігійна боротьба, битви проти чужоземних загарбників.

Номер слайду 13

{C4 B1156 A-380 E-4 F78-BDF5-A606 A8083 BF9}Країна Назва твору Час створення. Дата першої публікаціїФранція«Пісня про Роланда»Бл. 11001837Іспанія«Пісня про мого Сіда»Бл. 11401779 Німеччина «Пісня про Нібелунгів»Бл. 12001757 Давня Русь«Слово о полку Ігоревім»1185-11871880 Середньовічний героїчний епос

Номер слайду 14

Поезія трубадурів (поетів, котрі виконували свої твори під акомпанемент музичного інструменту)Теми. Оспівували радощі земного життя, шляхетні почуття, рицарське служіння “дамі серця”

Номер слайду 15

Поезія вагантів ( мандрівних ченців, школярів, студентів)Темивільнодумна життєлюбнаіноді гостро сатирична лірика

Номер слайду 16

16 Лі Бо(Лі Тай-Бо)(701 — 762) китайський поет періоду династії Тан. Один з найвидатніших поетів в історії китайської літератури«Безсмертний, скинутий з небес»

Номер слайду 17

Лі Бо виділявся своєю самобутністю серед сучасників. Він відчував власну незвичайність і вірив у своє призначення. Прославляючи відважних мандрівців, він думав про себе; захищаючи вигнанців, він відчував себе переможцем. Інші поети відчаювалися через невдачі, нарікали на буденні неприємності щоденного існування — Лі Бо ще замолоду зневажив дріб'язкові тривоги і жив у безперервному поетичному натхненні, відчуваючи в собі цілий світ і через те не лякаючись самоти. При народженні: Тай Бай. Дата народження: 701 Місце народження: місто Суйє Тюркський каганат. Дата смерті: 762 Національність: хань. Мова творів: китайська. Рід діяльності: поезія. Напрямок: Середньовічна лірика. Жанр: есе, ци

Номер слайду 18

Лі Бо (701-762) Лі Тай-бо – таке повне ім’я поета, який народився, провів дитинство та юність у провінції Сичуань, тепер провінція Аньхай. У 18 років мріяв стати ченцем-відлюдником. У 19 років став народним лицарем, який грабував багатих і допомагав бідним. У 21 живе високо в горах. У 25 років вирушає в шістнадцятирічні мандри. Вшануваний званням «хань мінь», що можна прирівняти тепер до звання академіка. Був оточений шаною і почестями імператора, але “мав кістку гордості у хребті”Був засланий як державний злочинець, позбавлений “тіні, імені” й “оголошений нічим”

Номер слайду 19

Поетичний талант у нього проявився вже в десять років. І хоча юнакові пророкували успіхи на державній службі, він залишає дім і з 721 по 738 рік подорожує, живе в горах. Улюбленим місцем для філософських роздумів поета були гори Шаньдунь.

Номер слайду 20

Творча спадщина Лі Бо створив понад 900 віршів у різних жанрах середньовічної китайської поезії. Поет оспівав і важке життя селян, і мужність воїнів, і самозаглибленість даоських самітників, і красу китайських гір і вод. Лі Бо писав про те, що оточувало його, що, за правилами творчості, входило до тем танської поезії. У віршах поета знаходимо мужність, суворість інтонацій, але в них є місце і для проникливого ліризму. Для поезії Лі Бо характерний зв’язок із народною творчістю.

Номер слайду 21

Поет оновив китайське віршування, наближаючи словник поезії до словника життя. Лі Бо вважають поетом-пророком, поетом-вчителем. Творча спадщина Лі Бо охоплює класичні вірші, вірші в жанрі народних пісень (у тому числі твори на історичні та міфологічні сюжети про героїв і полководців давнини), чотиривірші, ритмічну і класичну прозу.

Номер слайду 22

ПЕЧАЛЬ НА ЯШМОВОМУ ГАНКУНа яшмових сходахбіліє холодна роса—Промокли панчохи. Пливуть мовчазні небеса. Дивлюсь крізь фіранкуна місяць осінній печальний,—На тихій воді він тремтитьі повільно згаса. Поезії Лі Бо:

Номер слайду 23

Яшма - гірська порода, напівдорогоцінний камінь, що буває червоного, зеленого, сірого чи строкатого кольору. Мінерал має здатність залишатися холодним у спеку і теплим у холод. Словникова робота

Номер слайду 24

Аналіз поезій. Вірш „Печаль на яшмовому ґанку”Внутрішній стан у поезії передається за допомогою конкретних, зримих образів: яшма – символ краси і цнотливості; ганок – конфлікт, зіткнення;роса – символ швидкоплинності і крихкості життя;місяць – відображає сутність «інь», жіночого начала. Тема – страждання люблячої жінки, яка чекає коханого. Сумному настрою сприяє перелікова інтонація, монотонна мелодика, симетрична будова вірша і відбір художніх засобів. Епітети: холодна роса – зображувальний, мовчазні небеса – метафоричний, печальний місяць – метафоричний, тиха вода – метафоричний.

pptx
Додано
6 січня
Переглядів
122
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку