Презетація з теми "И та і в кінці прислівників"

Про матеріал
Презетація з теми "И та і в кінці прислівників" для 7 класу. Прзентація містить теоретичний матеріал, цікаві вправи та онлайн-ігри
Зміст слайдів
Номер слайду 1

И ТА І В КІНЦІ ПРИСЛІВНИКІВ

Номер слайду 2

Запишіть речення, вставивши замість крапок букви. Поставте розділові знаки. Зробіть морфолого-синтаксичний роз­бір речення. Степова далеч..нь знемагала в надвеч..рньому сонці опов..вшись бляклою жовтизною спеки.

Номер слайду 3

Крізь кам..нь крем..нь — р..к у р..к прорубує тропи роб..тник Запишіть речення, вставивши замість крапок букви. Поставте розділові знаки. Зробіть морфолого-синтаксичний роз­бір речення.

Номер слайду 4

Одне «…» краще двох «завтра» надворі, трохи, сьогодні

Номер слайду 5

Як у травні дощ …, то восени хліб у коморі надворі, трохи

Номер слайду 6

Краще … зранку, ніж нічого до вечора трохи

Номер слайду 7

Групи прислівників

Номер слайду 8

У різних частинах мови: у кінці слова після ш, ч, ж, дж, буква и пишеться: 1) тільки в наказовому способі дієслів (пиши, лежи, мовчи) 2) у дієприслівниках і похідних від них словах (пишучи, написавши, незважаючи на) 3) у прислівниках типу по-вовчи та у від дієприслівникових прислівниках із суфіксами -ачи (-ячи)

Номер слайду 9

У кінці слова після г, к, х буква і пишеться: 1) тільки у прикметниках і словах, що змінюються як прикметни­ки (глухі, довгі, глибокі, всякі…) 2) у незмінюваних іншомовних словах: хакі, Гельсінкі.. 3) в усіх інших словах (груші, радощі, межі, дужі, найвищі…)

Номер слайду 10

Випишіть прислівники, вставивши замість крапок букви, у дві колонки: 1) з буквою И на кінці; 2) з буквою І на кінці 1. Опівноч.. айстри в саду розцвіли. 2. Кожен колос зове його, неначе батька, по імені, по-синівськ.. довірливо припада до плеча. 3. Кипариси од ночі і до ранку все шумлять і шумлять навкруг. 4. Щодал.. рідше побачиш у небі орла, що пливе розкинувши крила. 5. Неосяжне зоряне небо розкрило вгор.. своє іскристе склепіння. 6. Просто з кам’яної стіни, обліпленої липучим завжд.. росяним, липучим мо­хом, виривались сріблясто-блакитні струмочки, бились у кам’яному лігві, з якого безперервно виливалась в ущелину холодна, прозора вода. 7. Згор.. довол.. швидко котилось сонце, ла­гідно торкаючись променями листя дерев, ніби бажаючи їм на до­браніч.

Номер слайду 11

Бе..людний бер..г здавався таким, як і колис.. у дитинств.., як часом бачив він у снах, у кучерявих верболозах, що подекуди.. пр..падали до води, купаюч.. в Пслі свої з..лен.. чуб… А дал.. ви­грівались піщан.. висип.., немов вибілен.. сонцем полотна, на яких подекуди.. виднілися підбіл і зелена рута.

Номер слайду 12

Зелений острів. Так здавна люд.. звали мальовн..че уроч..ще в меж..річ.. Псла і Хорлиці, омите з трьох боків голубою течією. Коли ж навесні.. вся ця оболонь заливалася повінню, тоді вона була схожа на своєрідне море, у якому купалися дерева, неначе з..лен.. вітр..ла шаланд. Усі довколишн.. луки залиті водою, і тільк.. в се­редин.. травня ріки входили у свої берег... Та й тоді, щоб потрапити сюди, треба було пер..плисти на човн.. або перейти вбр..д кілька рукавів і старих річ..щ.

Номер слайду 13

Тихе чарівне місце. Трох.. дал.. від Псла над ро..плесканими озерцям.. й затокам.. росл.. топол.., осич..на, вільхи, берези й дуби. Де-не-де темною стіною здіймались зарості вільшини, а на ній плів­ся білястий хм..ль із золотими китичками і розливав довкола ніжні пахощ…

Номер слайду 14

https://learningapps.org/view28761900

Номер слайду 15

https://wordwall.net/uk/resource/52313360

Номер слайду 16

Домашнє завдання (за вибором) Виконайте вправу з підручника. Змалюйте у творі-мініатюрі куточок природи, який вас не зали­шив байдужим. Виділіть абзацами мікротеми.

ppt
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку