Про матеріал
Для приготування січеної маси використовують: яловичину, телятину, баранину, свинину – м'якоть шийної частини, обрізки, які утворюються при обвалюванні.
М’ясо зачищають від сухожилків нарізують кубиками на невеликі шматочки (50-100г), з'єднують з внутрішнім жиром або салом шпик, пропускають через м'ясорубку з решіткою, яка має великі отвори , додають охолоджену воду або молоко, сіль, перець усе добре перемішують, вибивають і залишають на холоді на 15 – 20 хв. Для набухання білків. Сало шпик можна нарізати дрібними кубиками і додати до подрібненого м'яса .
З січеного м'яса виробляють такі напівфабрикати: січеники старовинні, січеники з яловичини натуральні (біфштекс січений),січеники полтавські, битки по селянському, битки старовинні ,ковбаски львівські ,товченики (фрикадельки)