Прикметник як частина мови

Про матеріал
Урок розрахований на учнів 6-х класів НУШ. Містить інтерактивні вправи. Метою уроку є повтор і поглиблення знань про прикметник як частину мови; закріплення навичок визначення морфологічних ознак прикметників; формування загальнопізнавальних вмінь знаходити прикметники в текстах; робота над розвитком творчих вмінь використовувати прикметники у власних висловлюваннях; виховання любові й поваги до рідної мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ТЕМАПРИКМЕТНИКяк частина мови. У гості до ПРИКМЕТНИКАНавіщо потрібні прикметники

Номер слайду 3

Епіграф. З іменником прикметник заодно, Бо їм у парі йти у мові личить, Але ось рід, відмінок і число Прикметник в іменника. Позичить.

Номер слайду 4

ВІТАЄМО В КРАЇНІ ПРИКМЕТНИК

Номер слайду 5

ЗНАЙОМСТВОУ реченні найчастіше бувають означеннями, рідше - присудками.

Номер слайду 6

ЗНАЙОМСТВО

Номер слайду 7

ЗНАЙОМСТВО

Номер слайду 8

Розгляньте схему, у разі потреби доповніть

Номер слайду 9

Цікаво знати. Людина, пізнаючи світ, знайомиться з новими предметами. Але людський розум прагне якомога більше дізнатися про той чи інший об’єкт, оцінити його властивості, описати особливості. Тому кожний предмет супроводжує постійне запитання: який він? А це означає, що вічним супутником іменника в нашому мовленні є прикметник. Це й не дивно, адже колись ці частини мови були не роздільні, вони становили один клас – клас імені. За кількістю слів, вживаних у нашому мовленні, прикметник посідає четверте місце (після іменника, займенника, дієслова). Використання прикметників у мовленні робить його образним, емоційним, експресивним. ЗНАЙОМСТВО

Номер слайду 10

Незаселений острів. Жодного прикметника.1. Розкажи про себе, не використовуючи прикметники.2. Додай у свою розповідь прикметники.3. Зроби висновок (прикметник збагачує наше мовлення).

Номер слайду 11

У гостях у казки. Пригоди Маленького Прикметника

Номер слайду 12

Зимова галявина

Номер слайду 13

Затишна оселя. Намалюйте словесно опис будинку, у якому мешкає Прикметник, використовуючи якнайбільше означень. Розкажіть, як цей об'єкт виглядає, які відчуття викликає те, що знаходиться всередині.

Номер слайду 14

ФізкультхвилинкаІменник – руки вгору, прикметник – плескаємо в долоні; дієслово – подивитись на сусіда; числівник – руки вперед; займенник – руки на поясі; прислівник – руки на парту.

Номер слайду 15

У колі друзів. До прикметника іменник curipod.

Номер слайду 16

Мовне портфоліо прикметника. Відомості про прикметник. Я…(частина мови)(морфологічні ознаки)Проживаю за адресою(розділ мовознавства)Друзі(частини мови)Уподобання(колір, смак…)Мрії(ким бути)УСПІШНА САМОПРЕЗЕНТАЦІЯ

Номер слайду 17

Вузликна пам’ятьщо я знаю про прикметник. Створюємо хмарку слів

Номер слайду 18

Фідбек{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Що ви дізналися?Що ви хочете дізнатись?Які питання залишаються незрозумілими для вас?

Номер слайду 19

Самооцінювання. ОЦІНІТЬ свою роботу на уроці{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}

pptx
Додав(-ла)
Кекина Ольга
Додано
2 березня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку