Принципи здорового харчування. Урок основ здоров’я 9 клас рівень стандарту. Ліцей № 173 М. Києва. Підготувала: вчитель Рицарева А. В.
Номер слайду 2
Раціональне харчування — достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування; фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із врахуванням їх віку, статі, характеру праці та інших факторів.
Номер слайду 3
Раціональне харчування = поживна цінність їжі + енергетична цінність їжі + режим харчування
Номер слайду 4
Тарілка здорового харчування – це вказівки для збалансованого харчування, які подані у формі простої і зрозумілої інфографіки.
Номер слайду 5
Поживні речовини. Які речовини ми відносимо до органічних?Чому на вашу думку в їжі багато органічних речовин?
Номер слайду 6
Вітаміни. Наведіть приклади вітамінів. Чи мають вітаміни поживну та енергетичну цінність?Чому вітаміни важливі для життєдіяльності нашого організму?
Номер слайду 7
Мінеральні речовини. Наведіть приклади мінеральних речовин, що ми споживаємо з їжею. Чи мають мінеральні речовини поживну та енергетичну цінність?Чому мінеральні речовини важливі для життєдіяльності нашого організму?
Номер слайду 8
Синтетичні мультивітамінні препарати. Вживаємо за призначенням лікаря !
Номер слайду 9
Про що можна дізнатися з маркування продукту харчування?
Номер слайду 10
Харчові добавки — це хімічні речовини, що додаються до харчових продуктів для поліпшення їхнього смаку, підвищення поживної цінності або запобігання псуванню продукту під час зберігання. Види:• Ущільнювачі• Розпушувачі• Барвники• Приправи• Консерванти
Номер слайду 11
Співвідношення в вашому раціоні між білками, жирами та вуглеводами має становити 1:1:4.
Номер слайду 12
Номер слайду 13
Що трапиться, якщо не пити воду?
Номер слайду 14
Дієта - широке поняття, яке охоплює раціон харчування і систему фізичних навантажень.
Номер слайду 15
Правила обробки і зберігання харчових продуктів
Номер слайду 16
Правила раціонального харчуванняхарчуватися різноманітно;харчуватися регулярно;не переїдати;проводити правильну кулінарну обробку продуктів;знати калорійність і хімічний склад добового раціону в цілому;знати особливості хімічного складу основних продуктів харчування.
Номер слайду 17
Пригадайте найвідоміші страви української, італійської, грузинської та японської національних кухонь. Зробіть висновок з приводу наявності в цих кухнях саме цих страв. Українська: борщІталійська: паста. Грузинська: хінкаліЯпонська: суші
Номер слайду 18
Українська: борщ
Номер слайду 19
Італійська: паста
Номер слайду 20
Грузинська: хінкалі
Номер слайду 21
Японська: суші
Номер слайду 22
Домашнє завдання. Прочитайте § 9. Підготуйте кілька запитань на тему «Традиції харчування нашої сімʼї» та візьміть інтерв'ю в батьків та інших дорослих членів родини.
Номер слайду 23
Джерела інформаціїОснови здоров’я: підручник для 9 кл. закл. середньої освіти / І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. — К.: Видавництво «Алатон», 2020.https://www.youtube.com/watch?v=YN7 LNs0jo. JAhttps://depositphotos.com/ua/home.html