Природознавча газета "Пташка-україночка"

Про матеріал

Газета була розроблена на конкурс "Учитель року - 2018" (за версією науково-популярного природничого журналу "Колосок", де я здобула Диплом Лауреата. Шкода, щоб розробка пилилася десь по шафах, тому хочу поділитися нею з колегами, може комусь стане у нагоді)

Перегляд файлу

gazeta_kolosochok (1).jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snegir_vneshnij_vid_ptic_i_ih_rod-_perelyotnie_oni_ili_osedlie.jpgЗнак-вопроса-267x300.jpg 

 

   Пригадай.

Яких птахів називають перелітними, а

яких осілими і чому?

40267697.jpegzagadka-sinichka.jpgГоловним завданням птахів, що зимують, є постійний пошук їжі і надійне місце для проживання, щоби була змога заховатися від холодів. Більшість видів летять у теплі країни. Для деяких птахів з півночі, такими теплими землями є територія саме нашої України. Також у деяких різновидів птахів прийнято збиратися в зграї і здійснювати так звані кочівлі, які дуже рідко, але трапляються далеко за межами гніздового ареалу. Розміри цих кочівель постійно змінюються, що залежить від наявності потрібної їжі (врожаю ягід, шишок і т. д.).

fronpic1.jpgДеякі різновиди, які гніздяться в нашій країні (наприклад, синиці), стають набагато помітніші людям в зимову пору, так як збираються у постійних пошуках потрібної їжі.

comma.pngcomma.pngcomma.png58fe1e03a4a1e15ba0a53e5a.pngyak-pobuduvati-kolodyaz.jpgdepositphotos_12097776-Amazed-emoticon.jpg       Розгадай ребус.

 

 

26555619.jpg 

imaакаge.jpeg         Прочитай.

Дуже корисна відома всім велика синиця, що живе на Україні майже скрізь. Великі синиці не відлітають узимку, а мандрують разом з, іншими птахами недалеко від місць гніздування в пошуках їжі. Уже в березні вони починають паруватися і будувати собі гнізда, а в квітні відкладають яйця.

Parus-major-eggs-4.jpgГнізда великих синиць завжди знаходяться у з закритих місцях – у дуплі, щілині будівель тощо. Гніздо синиця вимощує дуже старанно – мохом, шерстю, пір’ям, кінським волосом і заповнює майже всю порожнину дупла. Яєць великі синиці відкладають – 9-10, а іноді й більше і висиджують пташенят два рази на літо. Ось чому ці корисні птахи досить поширені і зустрічаються майже всюди.

Живляться великі синиці різноманітною їжею – і рослинною і тваринною, особливо взимку, у голодний для птахів час. У літній період, під час розмноження, вони переходять майже виключно на комах і поїдають їх надзвичайно багато. Великі синиці знищують і взимку комах, чим приносять садівництву й лісовому господарству величезну користь. Вони знищують різних шовкопрядів, золотогузку, п’ядунів, жуків, клопів, вибираючи їх звідусіль. Ніде комаха не може сховатись від гострого зору синички.

Великих синиць дуже легко приваблювати в сади, парки, лісові масиви. Для цього треба організувати взимку підгодівлю, що дуже легко, бо синиці зовсім не вибагливі щодо їжі, а потім у лютому – на початку березня розвісити штучні гніздівлі. Це можна зробити скрізь, де є загроза масового розмноження шкідливих комах.

smaylik.pngsikorka_bogatka5.jpgЗагадки про синичку

 

 

 

 

 

 

9ae0a9ec63cf783380abc343ba108f52.jpg 

Цікавинка

 

1394577060_smailu.jpgsinica_09.jpgУзимку мало корму для птахів. Синиці збираються у зграйки і перелітають з місця на місце в пошуках насіння різних рослин. У такій зграйці зустрічається й дятел. Він гострим дзьобом дістає личинки комах з-під кори дерев. Буває, що личинки падають у сніг. Синиці спритно підхоплюють їх. Так і мандрує табунець пташок від одного дерева до іншого разом з дятлом.

 

Народний прогноз погоди

 

12 листопада відзначається день пам’яті святого Зиновія, єпископа Егейського. Цей день вважався пташиним святом і називався Зиновій-синичник або  свято Синички. Ця маленька пташка підкаже, якою буде погода.

  •          Синичка пищить - зиму закликає.
  •          Якщо синиці масово з’являлися біля будинків — чекай великого холоду.
  •          Якщо синиця свистить, то день буде ясний.
  • 54588251-cartoon-emoji-emoticon-smiley-face-carpenter-character-holding-a-hammer-Stock-Vector.jpg         А якщо синиці вранці пищать, то до ночі мороз вдарить.

 

Зроби годівничку – врятуй синичку!

  Запропоновані годівнички дуже прості у виконанні і не потребують фінансових затрат.  Зробивши такі пташині їдальні ти зможеш врятувати від голоду багато синичок, які приносять велику користь людям і природі. Вперед! Але пам’ятай про правила користування ріжучими предметами і не поранься. Удачі!

1478094869.jpgc34505-1024x683.jpge91588-1.jpg17-birdfeeder.jpg 

 

 

 

 

godivnichka_z_garuza.jpg 

hqdefault.jpgzh5.jpg10999587526740355.jpgChVRkakWwAApsLR.jpg 

docx
Додано
4 липня 2018
Переглядів
1389
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку