Прийоми для реалізації формувального оцінювання на уроках англійської мови

Про матеріал
У документі надано практичні поради та зразки вправ для реалізації формувального оцінювання на уроках англійської мови як для оффлайн, так і для онлайн навчання.
Перегляд файлу

7 розумних та швидких способів проводити формувальне оцінювання.

 Формувальне оцінювання - це виявлення того, що учні знають, поки вони ще в процесі навчання. Скласти саме таке оцінювання може бути складно. Створення саме правильного оцінювання може здаватися дуже важливим - для вчителів, а не для учнів - тому що ми використовуємо його, щоб з’ясувати, що робити далі. Чи ми готові перейти до наступного етапу? Чи потребують наші учні іншого шляху до понять? Або, що більш імовірно, які учні готові перейти до наступного етапу, а які потребують іншого шляху?

7 ПІДХОДІВ ДО ФОРМУВАЛЬНОГО ОЦІНЮВАННЯ

  1. Вхідні та вихідні записки:

Ті перші хвилини на початку та останні у кінці уроку можуть надати чудових можливостей дізнатися, що діти запам’ятали. Почніть урок з швидкого питання про роботу попереднього дня, поки учні оселяються - ви можете задавати диференційовані питання, написані на паперових смужках або проектовані на дошці, наприклад. Вихідні записки можуть мати багато форм крім старомодного олівця та паперових смужок. Незалежно від того, оцінюєте ви знизу таксономії Блума чи зверху, ви можете використовувати такі інструменти, як Padlet або Poll Everywhere, або вимірювати прогрес до досягнення або збереження основного змісту чи стандартів за допомогою таких інструментів, як Google Classroom’s Question tool, Google Forms with Flubaroo та Edulastic - всі які дозволяють легко бачити, що учні знають. Незалежно від інструменту, ключ до того, щоб утримати учнів у процесі формувального оцінювання, яке відбувається на початку або кінці уроку, - це питання. Попросіть учнів написати протягом однієї хвилини про найбільш значуще із того чому вони навчилися. Ви можете спробувати такі запитання:

  • Які три речі ви дізнались на уроці, із них які дві вас цікавлять, і яка одна вам не зрозуміла?
  • Як би ви зробили речі інакше сьогодні, якби мали вибір?
  •  Що мене зацікавило в цій роботі …
  • Зараз я почуваюся …
  • Сьогодні було важко через …

Або пропустити слова повністю і дозволити учням малювати або обводити емодзі, щоб представити свою оцінку свого розуміння.

  1. Невеликі квізи (low-stake quizzes) та опитування:

Якщо ви хочете дізнатися чи діти дійсно знають стільки, скільки ви думаєте, що вони знають - опитування та квізи, створені за допомогою Socrative або Quizlet або ігри та інструменти для класу, такі як Quizalize, Kahoot, FlipQuiz, Gimkit, Plickers та Flippity можуть допомогти вам краще зрозуміти, наскільки вони дійсно розуміють матеріал. Вчителі можуть бачити відповідь кожної дитини та визначати як окремо, так і загалом, як учні справляються. Оскільки ви можете самостійно створювати питання, ви визначаєте рівень складності. Задавайте питання на найнижчому рівні таксономії Блума і отримуєте уявлення про те, як факти, терміни словникового запасу або процеси запам’ятовуються дітьми. Задавайте складніші питання  - і отримаємте уявлення про вміння аналізувати та систематизувати інформацію, робити висновки, знаходити рішення. Зразками питань за різними рівнями Таксономії Блума можуть бути наступні питання до тексту “Is Chess a Sport?” (НМК Wider World 2):

Knowledge: What are some popular sports around the world?

Comprehension: What is the definition of a sport?

Application: What is chess boxing? How is it played?

Analysis: What are the similarities and differences between chess and chess boxing?

Synthesis: Can you think of another hybrid sport that combines two different activities?

Evaluation: Do you think chess boxing, Makepung, and haggis hurling are games or sports? Why or why not?

  1. Діпстіки («вимірювачі рівня масла»):

Так звані альтернативні засоби формувального оцінювання призначені для того, щоб бути такими легкими та швидкими, як перевірка масла в автомобілі, тому їх іноді називають діпстіками. Це можуть бути такі речі, як попросити учнів:

• написати лист, в якому пояснюється ключова ідея другові,

• намалювати ескіз, щоб візуально представити нові знання, або

• зробити вправу “подумай, об’єднайся, поділися” з партнером.

Ваші власні спостереження за учнями під час роботи в класі також можуть надати цінних даних, але їх може бути складно відстежувати. Робити швидкі нотатки на планшеті або смартфоні, або використовувати копію свого списку, - це один з підходів. Форма фокусованого спостереження є більш формальною і може допомогти вам звузити фокус своїх нотаток, коли ви спостерігаєте за роботою учнів.

  1. Інтерв’ю-оцінки:

Якщо ви хочете проаналізувати розуміння учнями змісту, спробуйте методи оцінювання на основі обговорення. Невимушені розмови з учнями в класі можуть допомогти їм почуватися зручно, навіть коли ви отримуєте уявлення про те, що вони знають, і ви можете виявити, що п’ятихвилинне інтерв’ю-оцінка працює дуже добре. П’ять хвилин на одного учня займало б досить багато часу, але вам не потрібно говорити з кожним учнем про кожен проект або урок. Ви також можете перенести частину цього завдання на учнів, використовуючи процес зворотного зв’язку один до одного, який називається TAG feedback (наприклад: Скажи своєму однокласнику про те, що він зробив добре/Задай розумне питання/Дай позитивну пораду). Коли ви просите учнів поділитися своїм зворотнім зв’язком один з одним, ви отримуєте уявлення про навчання обох учнів. TAG feedback - це метод зворотного зв’язку один до одного, який означає Скажи (tell), Запитай (ask) та Дай (give). Він передбачає, що учні говорять своїм однокласникам про те, що вони зробили добре, задають їм розумне питання та дають їм позитивну пораду. Ось деякі приклади TAG feedback на уроках англійської мови:

Example 1: I liked how you used descriptive words in your story. It made me feel like I was there. How did you come up with those words? One thing you could do to improve your story is to check your spelling and punctuation. There are some errors that make it hard to read.

Example 2: You did a great job presenting your project. You spoke clearly and confidently. What did you do to prepare for the presentation? One thing you could do to make it even better is to use some visuals or examples to support your points.

Example 3: You wrote a very interesting essay. You had a strong argument and good evidence. How did you research your topic? One thing you could do to enhance your essay is to organize your paragraphs more clearly. You could use topic sentences and transitions to show the connections between your ideas.

Для більш сором’язливих учнів або для більш приватних оцінок використовуйте Flipgrid, Explain Everything або Seesaw, щоб учні записували свої відповіді на запитання та демонстрували, що вони можуть робити.

  1. Методи, які включають мистецтво:

Спробуйте використовувати образотворче мистецтво, фотографію або відеозйомку як інструмент оцінювання. Незалежно від того що роблять учні - малюють, створюють колаж або ліплять, ви можете виявити, що оцінювання допомагає їм узагальнити своє навчання. Або подумайте поза візуальним і дозвольте дітям показати своє розуміння змісту. Вони можуть створити танець, щоб моделювати мітоз клітин або розігрувати історії, такі як “Пагорби, як білі слони” Ернеста Хемінгуея, щоб дослідити підтекст.

  1. Помилки та неправильні уявлення:

Іноді корисно дивитися, чи учні розуміють, чому щось неправильно або чому поняття складне. Попросіть учнів пояснити “найбруднішу точку” в уроці - місце, де все стало заплутаним або особливо складним або де вони все ще не мають ясності. Або зробити перевірку помилок: представте учням загальне неправильне уявлення і попросіть їх застосувати попередні знання, щоб виправити помилку, або попросіть їх вирішити, чи містить твердження якісь помилки взагалі, а потім обговорити свої відповіді.

  1. Самооцінка:

Не забувайте консультуватися з учнями-експертами. Часто ви можете дати свою рубрику своїм учням і дозволити їм виявити свої сильні та слабкі сторони. Ви можете використовувати клейкі нотатки, щоб швидко отримати уявлення про те, яким областям  потрібно приділити увагу з точки зору учнів. Попросіть їх обрати своє власне проблемне місце з трьох або чотирьох областей, де вам здається, що клас як ціле потребує роботи, і написати ці області у окремих стовпцях на дошці. Декілька самооцінок дозволяють вчителю бачити, що кожна дитина думає дуже швидко. Наприклад, ви можете використовувати кольорові складані чашки, які дозволяють дітям позначити, що вони готові (зелена чашка), працюють через деяке збентеження (жовта) або дуже збентежені і потребують допомоги (червона).

Схожі стратегії передбачають використання карток для участі в обговореннях (кожен учень має три картки - “Я згоден”, “Я не згоден” та “Я не знаю, як відповісти”) та позитивні відповіді (замість підняття руки, учні тримають кулак біля живота і піднімають великий палець, коли вони готові долучитися). Учні можуть також використовувати шість жестів руками, щоб безшумно сигналізувати, що вони погоджуються, не погоджуються, мають щось додати та інше. Всі ці стратегії дають вчителям непомітний спосіб бачити, що учні думають. Незалежно від того, які інструменти ви обираєте, знайдіть час для свого власного рефлексування, щоб переконатися, що ви оцінюєте лише зміст, а не губитеся в тумані оцінювання. Якщо інструмент занадто складний, ненадійний або недоступний, або займає непропорційно багато часу, то краще залишити його осторонь і спробувати щось інше.

 

docx
До підручника
Англійська мова (7-й рік навчання) 7 клас (Несвіт А.М.)
Додано
6 серпня 2023
Переглядів
1863
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку