Про що мовчать Бог та ангели у Паоло Коельо. Матеріали до уроку позакласного читання у 11 класі.

Про матеріал

Для більшості людей, які не схилі до міркувань на філософські і моральні теми, проблема добра і зла є банальною. У житті не існує абсолютних істин. Світ навколо нас дуже суперечний, а історія людської життєдіяльності є історією постійного пошуку гармонії в матеріальних, соціально-політичних і культурно-побутових сферах життя суспільства. Саме тому люди на протязі всієї своєї історії створювали регулятори функціонування та розвитку соціуму. В різні часи та в різних народів такі регулятори перебували у складі таких різноманітних соціальних інститутів як традиції, звичаї, релігії, культура, політика, право та суспільної думки. Саме до таких регуляцій і належить система поглядів "добро-зло".В філософії "добро" і "зло" - це морально-етичні категорії, в яких виражається моральна оцінка поведінки людей, а також суспільних явищ. Під добром ми розуміємо те, що суспільство вважає моральним, гідним наслідування, а "зло" навпаки має значення аморальне, гідне на осудження, покарання. "Звір в нас повинен бути обманутий, - писав Ніцше, - мораль є вимушена неправда, без якої він роздер би нас.»Отже, у сучасній літературі, як і у філософії мова йде не про абстрактну проповідь добра, що само по собі вже добре , а про більш серйозні висновки, про те, які реальні шляхи до добра. Г.В. Лейбніц (1646-1716) писав: «... немає нічого гіршого , ніж нескінченні змагання в смертельній ненависті ... скільки істинна мудрість може принести блага , стільки зла викликає погано продумана ідея ... Добро полягає в тому, що те, що випливає із загального законодавства Бога , відповідає природі або розуму ».

Перегляд файлу

1 слайд

Про що мовчать Бог та ангели  у Паоло Коельо?

(Проблема добра і зла у сучасній літературі)

2 слайд

Войди! Христос наложит руки

И снимет волею святой

С души оковы, с сердца муки

И язвы с совести больной…

Н.А.Некрасов    

Для більшості людей, які не схилі до міркувань на філософські і моральні теми, проблема добра і зла є банальною. У житті не існує абсолютних істин. Світ навколо нас дуже суперечний, а історія людської життєдіяльності є історією постійного пошуку гармонії в матеріальних, соціально-політичних і культурно-побутових сферах життя суспільства. Саме тому люди на протязі всієї своєї історії створювали регулятори функціонування та розвитку соціуму. В різні часи та в різних народів такі регулятори перебували у складі таких різноманітних соціальних інститутів як традиції, звичаї, релігії, культура, політика, право та суспільної думки. Саме до таких регуляцій і належить система поглядів "добро-зло".

3 слайд

В філософії "добро" і "зло" - це морально-етичні категорії, в яких виражається моральна оцінка поведінки людей, а також суспільних явищ. Під добром ми розуміємо те, що суспільство вважає моральним, гідним наслідування, а "зло" навпаки має значення аморальне, гідне на осудження, покарання. "Звір в нас повинен бути обманутий, - писав Ніцше, - мораль є вимушена неправда, без якої він роздер би нас.»

4слайд

    Добро i зло – це два протилежні поняття, як життя і смерть, кохання і ненависть, світло і темрява, християнство і язичництво. Здавалося б, цi поняття нecумісні i можуть існувати лише як протиставлення одне одному. Але це не так. І добро, i зло спiвiснують один з одним. Добро і зло – найбільш загальні поняття моральної свідомості, які характеризують позитивні і негативні моральні цінності. У багатьох релігіях вважають, що добро і зло протистоять один одному і ведуть споконвічну боротьбу за право панувати світом. Традиційно, головним представником добра є Бог, зла – Сатана.

5 слайд

Було б дивним, якби серед письменників сучасної західної цивілізації в кінці ХХ ст не з'явився такий автор, як Пауло Коельо. Його особиста біографія є характерним підсумковим продуктом минулого століття, його творчість є знаковою для розуміння певної духовної ситуації, що переживається постіндустріальним суспільством,  що розвивається. Популярний іспанський журналіст Хуан Аріас не випадково упустив: „Пауло Коельо – більше, ніж просто письменник. Він – соціальне і культурне явище, гідне вивчення“[1].

6 слайд

У новому романі "Диявол і сеньйора Прим" Пауло Коельо розкриває драматизм битви між світлом і тьмою усередині кожної душі, зв'язок цієї битви з нашими повсякденними зусиллями: наважитися слідувати своїй мрії, мати мужність бути іншим, перемогти страх, який не дає нам жити по-справжньому. Протягом одного напруженого, повного подіями тижня перед головними героями встають питання життя, смерті і влади; і кожному доводиться вибирати власну дорогу. Добро або зло виберуть вони?

Але не слід забувати,що усі злі діяння містять у своєму фундаменті інстинкт самозбереження, чи точніше, прагнення до задоволення і до попередження страждання індивіда.

Ідея не нова, боротьба Добра і Зла, в масштабах душі однієї людини, міста, світу, а форма для її вираження вибрана, сповна, прийнятна. У глухе вмираюче містечко приїжджає хтось (у супроводі диявола) і пропонує всім і єдиній молодій дівчині на все містечко вибір: скоїти злочин і отримати винагороду, що дає місту і його жителям шанс на процвітання, або ж, довести, що Добро переважає над Злом, але залишитися з невідомо де захованим скарбом.

7 слайд

Де є світло - там має бути і тінь. У кожному з нас є хороше і погане, а між ними розривається душа. Сам незнайомець-людина важкої долі. Він втратив свою сім'ю, яку убили терористи. Чоловік не зміг впорається з бідою, що наздогнала його, озлоблювався, затаїв образу і злість на весь світ. Образно кажучи, диявол оселився в його душі. Його вчинки викликані потребою вилити свій біль і злість на безневинних людей, щоб їх муки принесли йому душевне задоволення. Але зло породжує зло і полегшення йому просто не можуть забезпечити. Втіху чоловік може знайти лише в силі своєї душі і перемозі добра в кожній душі.

Потім все це підкріплюється різними релігійними притчами. Цей коротенький роман, напевно, наполовину складається з біблейських оповідей і всяких легенд (створення Всесвіту, уявлення про рай і про пекло, Бог і Сатана, заборонений плід, таємна вечеря, жадібність царя Мідаса, книга Іова і так далі).

8 слайд

 Коельо використовує психологію (страх змін, страх покарання, страх смерті і тому подібне) і символізмом: дія відбувається за 7 днів - Богові знадобився тиждень для створення Землі; 11 злитків золота - число 11 символізує безлад, тому було забобонним для християн (пригадаєте, що після зради Іуди відразу ж вибрали 12-го апостола).

9 слайд

Коельо любить і уміє цитувати. У „Алхіміку“ він одного дня посилає читача до євангельського першоджерела: „Зло не в тому, що входить у вуста людини, а в тому, що виходить з них“[2]. Чи означає це, що автор мислить по-християнськи? Ні, бо дорога автобіографічного персонажа відразу ж позначена з граничною відвертістю: „з дитинства охоплююча його тяга до пізнання світу пересилила прагнення пізнати Бога.“[3] Чи означає це, що мова в романі піде про рух до Бога? Ні, бо роман закінчиться сценою: „І хлопець занурився в Душу Світу, і побачив, що вона – лише частина Душі Бога, а Душа Бога – його власна душа. І він здатний творити дива“.[4]

Звернемо тут увагу ще на один твір, роман „П'ята гора“ (1996). Письменник сам  вказує на знак, що визначає розуміння книги: „У „П'ятій горі“ говориться в основному не про Бога, а про мовчання Бога…“[5]

Ангели, що мовчать, Бог, що мовчить, – чи потрібне щось додати до цього? „Я вважаю, що ми летимо до пропасти, в яку нас може штовхнути наша нетерпимість, - говорить тут сам Коельо. - Релігійні війни і терор, які захлеснули світ, почалися із-за нашої упертості і непоступливості. Жодна з воюючих сторін не бачить далі за власний ніс“[6].

10 слайд

Бразільський письменник тут знову рухається в руслі шукань епохи. Думається, ми не перебільшимо, якщо скажемо, що „ідея добра“, що пропагується в сьогоденні як основоположний принцип суспільної поведінки[7], перетворилася на межу, що характеризує думки і вчинки більшості героїв Коельо. Його книги можна приймати або не приймати. Головним же в цій ситуації є інше: Коельо дійсно своїми книгами заповнив порожнечу, що утворилася в людських душах  після краху всіх утопій ХХ століття[8].

 

11 слайд

Отже, добро і зло співіснують з давніх давен. Саме добро може бути причиною зла, адже якщо зробити іншій людині те, що ти вважаєш добрим, гарним можна отримати зло у відповідь просто потому, що та інша людина має свої погляди на ці поняття, можливо повністю протилежні твоїм.

Поняття зла - відносне поняття, тому що в будь-якому злі є елементи добра, якщо на нього подивитися з філософської точки зору. Це можна підтвердити на прикладі смерті. Смерть є безсумнівним злом, більш того, вона символізує граничне зло світу. С цією аксіомою погодиться будь-яка людина, що познала біль втрати, але якщо абстрагуватися від особистих переживань і подивитися на смерть с точки зору її ролі в процесі життя, то прийдеться констатувати, що вона необхідна.

12 слайд

Отже, у сучасній літературі, як і у філософії мова йде не про абстрактну проповідь добра, що само по собі вже добре , а про більш серйозні висновки, про те, які реальні шляхи до добра. Г.В. Лейбніц (1646-1716) писав: «... немає нічого гіршого , ніж нескінченні змагання в смертельній ненависті ... скільки істинна мудрість може принести блага , стільки зла викликає погано продумана ідея ... Добро полягає в тому, що те, що випливає із загального законодавства Бога , відповідає природі або розуму ».

13 слайд

Список літератури:

1. Ариас Х. Пауло Коэльо : Исповедь паломника / Х. Ариас. – М. : София, 2004. – С. 236.

2. Коэльо П. Алхимик. – С. 166.

3. Коэльо П. Алхимик. – С. 26.

4. Там же. – С. 213.

5. Ариас Х. – С. 249.

6.Белжеларский Е. Паоло Первый : Интервью с Пауло Коэльо / Е. Белжеларский // Итоги. – 2004. - № 9. – (http://coelho.ru/articles/2004/041006-coelho.shtml).

7. 16 ноября 1995 г. на 28 сессии Генеральной конференции ЮНЕСКО была принята „Декларация принципов толерантности“.

8. Ариас Х. – С. 251.

 

docx
До підручника
Світова література (академічний, профільний рівень) 11 клас (Звиняцковський В.Я.)
Додано
25 березня 2018
Переглядів
821
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку