Проект до уроку "Українські страви моєї родини"

Про матеріал
Проект може використовуватись під час уроків "Я досліджую світ" з тем: "Правильне харчування", "Спадщина мого народу", "Традиції моєї родини".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УКРАЇНСЬКІ СТРАВИ СТРАВИ МОЄЇ РОДИНИ

Номер слайду 2

Хліб - найбільш значущий атрибут слов'янського харчування. «Хліб - усьому голова», «Хліб та вода - козацька їда», «Без хліба суха бесіда» - таку українську народну мудрость чуємо від своїх юабусь та дідусів. З хлібом їли й рідкі страви, й картоплю, й навіть кашу. Хлібом-сіллю зустрічають гостей. Хліб обов’язково дають в дорогу.

Номер слайду 3

Балабушки (балабухи) - невеличкі булочки круглої форми з кислого тіста. Пекли їх у святкові дні та в неділю . У деяких районах (Полтавщини) балабушки не пекли, а варили.

Номер слайду 4

Борщ - найпопулярніша страва. На Україні існувало три різновиди борщу. Головний - червоний, найулюбленіший, готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою (пастернаком), пізніше - з картоплею. У святкові чи недільні дні борщ варили із свининою чи птицею, в будень - засмажували салом із часником. Для смаку додавали сироватку, а в особливо урочисті дні забілювали сметаною.

Номер слайду 5

Вареники - страва з вареного тіста з начинкою. За начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, варені й товчені сухофрукти (сушину), варену квасолю, горохове пюре, пшоняну чи гречану кашу й навіть борошно.

Номер слайду 6

Галушки готували майже щодня, здебільшого на вечерю. Їх готують з борошна, яєць та варять. Широко популярні й сьогодні, галушки поряд із борщем є певною мірою символом української національної кухні.

Номер слайду 7

Гарбузову кашу робили з пшона та гарбузів, які вирощували у кожному господарстві. Печений або варений гарбуз споживали круглий рік.

Номер слайду 8

Куліш - страва, роблена з пшоняних крупів. Куліш було легко готувати не тільки в домашніх умовах, тому він мав ще одну назву - польова каша. Її готували козаки у походах

Номер слайду 9

Вергуни - просте печиво, які виготовляли із прісного тіста на яйці й сироватці або маслянці.

Номер слайду 10

А тепер я пропоную виконати проект «СТРАВИ МОЄЇ РОДИНИ» та поділитися найкращими рецептами з однокласниками

Перегляд файлу

 

Проект «Українські національні страви. Страви моєї родини»

Мета: познайомити дітей із корисними стравами українського народу, поширити спілкування дітей в родині з батьками, бабусями, дідусями, надати можливість дітям дізнатися на основі страв історію своєї родини; розвивати впевненість, бажання дізнаватися нове про себе, свою родину, Батьківщину, розвивати вміння спілкуватися в групі, розвивати мовлення; виховувати повагу до своїх пращурів, рідної землі та традицій свого народу.

 

  1. Перегляд презентації. Знайомство зі стравами національної кухні.
  2. Розподіл дітей на групи: В кожній групі 5 учнів (кількість страв)
  3. Розподіл страв в групі. Домовляються або вибір наосліп.
  4. Завдання для кожної дитини: Поговорити з мамою або бабусею про найстаріші, найулюбленіші страви родини. Вибрати одну страву, рецепт якої буде представлено на уроці. Заповнити назву в «Меню».
  5. Бажано: приготувати з батьками вибрану страву, пригостити нею друзів, які напишуть відгук на картці.
  6. Сфотографувати страву, зняти невеличке відео, зробити презентацію страви. Заповнити рецепт своєї страви на листочку. Прикріпити ілюстрацію страви (малюнок, фото)
  7. Під час наступного уроку розповісти коротку історію своєї страви за планом: назва, хто перший приготував страву, чи змінювали рецепт, коли готують страву зараз.
  8. Презентувати рецепт. Розповісти як готували страву.
  9. Відгуки тих, хто куштував цю страву або лист відгуків.

 

Час проведення проекту: тиждень.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                     ____________________________________________________

 

                                  Від_____________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

Від_____________________________________________
 

 

 

 

 

Від_____________________________________________
 

 

 

________________________________________________

 

 

 

   Від ________________________________________

 

 

 

 

                                                  ________________________________________________

 

 

 

                                                           Від ________________________________________

 

 

 

 

РЕЦЕПТ  від_______________________________________________________________________

 


 

 

 

 

 


_______________________________________________________________________________________

 

 

_______________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РЕЦЕПТ  від_______________________________________________________________________

 


 

 

 

назва

 

 

 

 

 


_______________________________________________________________________________________

 

 

_______________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РЕЦЕПТ  від_______________________________________________________________________

 


 

 

 

назва

 

 

 

 

 


_______________________________________________________________________________________

 

 

_______________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РЕЦЕПТ  від_______________________________________________________________________

 


 

 

 

назва

 

 

 

 

 


_______________________________________________________________________________________

 

 

_______________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РЕЦЕПТ  від_______________________________________________________________________

 


 

 

 

назва

 

 

 

 

 


_______________________________________________________________________________________

 

 

_______________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Страва: _________________________________________

 

Ім’я_____________________

 

Вігук: _________________________________________

 

_______________________________________________

 

 

Ім’я_____________________

 

Вігук: _________________________________________

 

_______________________________________________

 

 

Ім’я_____________________

 

Вігук: _________________________________________

 

_______________________________________________

 

 

Ім’я_____________________

 

Вігук: _________________________________________

 

_______________________________________________

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Д'яченко Світлана Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Паламарчук Світлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
4 серпня 2020
Переглядів
23279
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку