Проєкт "Дослідження історії виникнення шоколаду"

Про матеріал
На сьогодні важко уявити наше життя без кондитерських виробів: смачних, привабливих за зовнішнім виглядом та корисних. Жодне свято не може обійтися без тортика чи коробки запашних цукерок. З дитинства знаємо, що таке «шоколад», не раз смакували чудодійний какао – напій. Незмінними складниками для виробництва цих продуктів є какао – сировина.
Перегляд файлу

1

 

 

 

 

   

 

      Дослідження історії  

    виникнення шоколаду

 

 

 

 

 

                       Проєктно – дослідницька робота

                                                                        

                                      керівник проєктно – дослідницької роботи:

                                                                                           Дяченко А. Й.

 

 

 

                                                                                                           

 

 

 

                                              Зміст

 

  1. Вступ………………………………………………………………. 4

 

  1. Їжа богів…………………………………………………………… 6

 

  1. Какао – дерево……………………………………………………. 8

 

  1. Європа і шоколад………………………………………………… 9

 

  1. Види шоколаду…………………………………………………… 11

 

  1. Шоколадні плюси та мінуси……………………………………. 15

 

  1. Цікавинки «Невідоме та цікаве про шоколад»………………. 17

 

     8.  Рекомендації щодо споживаня та придбання шоколаду……. 19

  1. Реклама шоколаду……………………………………………….. 21

 

  1.  Висновки………………………………………………………….. 22

 

  1.  Список використаної літератури……………………………… 24

 

     12. Додатки…………………………………………………………… 25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Вступ

      На сьогодні важко уявити наше життя без кондитерських виробів: смачних, привабливих за зовнішнім виглядом та корисних. Жодне свято не може обійтися без тортика чи коробки запашних цукерок. З дитинства знаємо, що таке «шоколад», не раз смакували чудодійний какао – напій. Незмінними складниками для виробництва цих продуктів є какао – сировина.

     Какао – терте, какао – масло та какао – порошок є винятково імпортною продукцією. Країни – виробники переліченої продукції закуповують лише какао – боби. Їх постачальниками є Південно – Східна Азія, Еквадор, острів Ява, острів Шрі – Ланка. Какао – продукти в Україну постачають переробні компанії, фірми з Європи та Південно – Східної Азії (Польща, Німеччина, Італія, Китай, Малайзія). «Рис.1»

Сировина європейських фірм вважається кращою завдяки забезпеченню високотехнологічного рівня виробництва та використанню какао – бобів африканського походження.

    Какао – порошок широко використовують як напівфабрикат при виготовленні багатьох видів кондитерських виробів, а саме для посипання цукерок, карамелі, тортів, тістечок, при виробництві жирової глазурі. Одне з основних призначень какао – порошку – це  приготування какао – напою.

   Актуальність даної проблеми полягає у відсутності в Україні виробничих потужностей для виготовлення какао – порошку – незамінної сировини для харчової промисловості та продукту масового споживання.

    Шоколад справді унікальний продукт — смачний, корисний, висококалорійний (близько 550 ккал на 100 грам продукту). У ньому міститься 50-55% вуглеводів, 32-35% жиру, 5-6% білків. А також дубильні речовини (4-5%), стимулятори — теобромін та кофеїн (1-1,5%), мікроелементи Na, K, Mg, P, Fe та вітаміни В1, В2, та РР, фенілетамін — речовина, що стимулює функціонування організму, підвищує настрій, створює відчуття закоханості... Навіть запах шоколаду благодійно впливає на психіку людини: знімає роздратування, повертає душевну рівновагу.

     Шоколад божественний нектар, адже раніше його пили. А сьогодні не тільки п'ють і їдять, але ліплять із нього скульптури, роблять сувеніри, "одягають у нього" на модних показах. Його просто дарують і, нарешті, на ньому заробляють величезні гроші.

    Шоколад був і буде актуальний і ніколи не вийде з моди. Його будуть любити різні покоління від малого до великого. Чому ми так вважаємо? Так тому, що ми самі є великими фанатами цієї неповторної спокуси. Так, ми не заперечуємо, шоколад може змінитися, але не як не піти з нашого життя, він міцно зачепився в ньому. І ми не знаємо, як би ми з вами жили без нього! Шоколад годиться на всі випадки життя, і у свята, і в будень.

   В процесі своєї роботи ми відвідали кондитерську фабрику «Рошен» в місті Вінниця і ознайомилися з технологією виробництва шоколаду. «Рис.2.1»

  Тому  в проектній роботі ми розширили свої уявлення про один з найвідоміших продуктів людства – шоколад, познайомилися з історією одержання, вирощування та використання, про негативний та позитивний вплив  шоколаду на організм людини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Їжа богів

     Аромат і смак шоколаду зачаровують людей уже більше 3000 років – з тих самих пір, як мудрі ацтеки навчилися готувати гіркий пінний напій із зерен какао, води й перцю чилі (цукру вони не знали взагалі). Уперше слово «какао» пролунало як «kakawa» приблизно 1000 років до нашої ери на берегах Мексиканської затоки в момент розквіту цивілізації ольмеків, на зміну якій прийшла цивілізація майа. Саме цивілізація майа започаткувала культивування дикоростучого какао – дерева. І вже тоді, на зорі людської цивілізації, були розроблені методи приготування шоколаду різних видів з використанням різноманітних добавок і компонентів. Боби смажили, мололи й нагрівали, після чого отримували какао-рідину, яка, змішуючись із водою, перетворювалась на гіркий смачний напій. Після падіння цивілізації майа ацтеки продовжували готування какао, додаючи цукор, ваніль, корицю й мед. Отриманий напій вони назвали «xocolatl», в якому «чоко» означало піну, а «таль» - воду. Цей напій уславився своєю харчовою цінністю, зміцнювальними та тонізуючими властивостями. Шоколад був символом влади й багатства, бо витончені ласощі могли собі дозволити далеко не всі, а лише еліта. (Давні майа зберігали какао-боби в тих же сховищах, що і золото.) Какао – боби цінувались настільки, що служили еквівалентом грошей: за 100 бобів можна було купити раба. Правда, індійці використовували його тонізуючий ефект виключно в релігійних обрядах – для «спілкування» з духами. Ацтеки приписували шоколадному напоєві божественне походження, вважаючи його амброзією. Саме ацтеки завершили легенду, адже в їх арсеналі був вислів: «Я п’ю шоколад, і серце моє радіє». Ретельно вивчаючи питання, вони дійшли висновку, що напій молодить тіло та просвітлює розум. Останнє своїм прикладом доводить імператор Монтесум. Згідно з його смаками, чоколатль модифікували: за фірмовим рецептом Монтесуми, необхідно було розтерти смажені боби з молочними зернами кукурудзи, заправити медом, соком агави й ваніллю.

    Шведський учений Карл вон Лінн, не мудруючи, так і охрестив дерево какао – Theobroma cacao- «їжа богів», чим увінчив за шоколадом цей статус. За часів індіанців майа дерева какао спеціально не вирощували. Їх росло чимало, але не достатньо для того, щоб кожен міг пити божественний напій. У результаті індіанців стали використовувати какао – боби як засіб платежу. Коли розрахунки велися чималими сумами, то плоди рахували не поштучно, а стручками, кожний з яких мав вагу близько 500 г. Траплялися й курйози.: давні «фальшивомонетники» виймали зі стручків какао – боби й наповнювали їх чим-небудь менш цінним.. Пізніше непрактичність і цінність плодів какао – хорошого, як відомо, має бути багато. Винахід шоколаду пов’язують ще з однією дуже давньою, красивою і повчальною легендою. Колись дуже давно в країні ацтеків жив досить умілий садівник, якого звали Кветцалькоатль. Він вирощував у своєму саду чудові фруктові дерева й довго не звертав увагу на одне маленьке непомітне деревце, плоди якого були чимось схожі на огірки. Одного разу, заради інтересу садівник вирішив зварити з них напій. Яким же було його здивування, коли він зрозумів, що гіркий напій здатний надавати людські сили, розвеселити душу. З цього часу непримітне деревце, яке Кветцалькоатль  назвав «какао», стало найголовнішим у його саду, а напій названий «чоколатлем», почали цінувати більше золота. Незабаром садівник розбагатів, загордився і став вважати себе всемогутнім. За це розгнівані боги покарали його, зробивши божевільним. У нападі люті Кветцалькоатль вирубав свій сад, але випадково одне деревце вціліло.

Це було какао.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Какао-дерево

       У шоколаду й какао-дерева схожий характер. Шоколад примхливий: він не полюбляє гарячих сонячних променів, так і дерева какао не витримують прямих сонячних променів, тому їх захищають спеціальним тентом. Для того, щоб воно на радість нам росло, дереву необхідна тінь і захист від вітру. Плантації повинні бути розміщені на висоті 400-600 метрів над рівнем моря. Велику роль відіграє і якість грунту. Він має бути багатим на Нітроген і Калій, добре дренованим на ділянках із чисельними дощами і, навпаки, мати запаси води в посушливих районах. Для росту дерева також необхідний вологий клімат і температура в середньому від

25-28 градусів.

 

 

 

 

            Какао – дерево                    

                                                                          Плоди какао дерева

                                                                                                                                                                                                                                                             

                                                                                      

 

 

 

 

 

       

4. Європа й шоколад

      Першим європейцем, якому довелося спробувати незвичайний напій, став Христофор Колумб. Відбулося це в 1502 році. Нещасного дуже довго нудило від гіркого гарячого частування, яке запропонували доброзичливі індійці острова Гуанжа (на Карибах). Іспанець Ернан Кортес, який прибув у Мексику на 15 років пізніше, виявився далекоглядним, ніж Колумб, і швидко зметикував, що у «чокотля» велике майбутне. Коли він прибув в 1517 році до Мексики, ацтеки прийняли його за бога Кецалькоатля, який повернувся. Але плани Кортеса теж виявилися грандіозними: він завоював Мексику. А ще – зрозумів, що «чоколатль» допоможе завоювати йому відмінне становище й у себе на батьківщині. Кораблі, завантажені какао-бобами, попливли в Іспанію і стали для неї справжнім відкриттям. Тут було винайдено новий рецепт шоколаду – із цукром, корицею й мускатним горіхом. Перець чилі  стали обходити стороною і напій  тепер подавався гарячим. Ці зміни виявилися шоколаду на користь. Іспанці не поспішали поширювати шоколад за межі країни, зробити це не дозволяли обсягу постачання. Окрім цього вони зберігали в секреті рецептуру приготування напою й поширювали його тільки ієрархічним шляхом: принцеси отримували його в придане. І лише в 17 столітті солодощі з какао – бобів стали відомими на всій території Європи. Мореплавці продовжували свої подорожі до далеких берегів: у їх числі був італійський мандрівник Франческо Кареті. Подорож Центральною Америкою дала значні результати: шоколад став відомим в Італії. Італійці не стали так ретельно зберігати рецепт ласощів, і вони поширились по всій Європі.

   У 1700 році англійці додали до шоколаду молоко. Пізніше добування з какао – бобів какао – масла стало переломною подією в історії шоколаду: тепер його можна було виготовляти не лише, як напій, але й у вигляді плиток. У шоколаду з’явилося багато шанувальників. При цьому масове визнання межувало з ексклюзивністю – спробувати шоколад вдавалося небагатьом і нечасто. В Англії стали з’являтися так звані Шоколадні Будинки, де збиралася англійська еліта. Найвідомішим став Шоколадний Будинок Вайта, який був відкритий у 1893 році. Нарешті Джон Кедбері, бажаючи відучити своїх співвітчизників від згубної любові до пива, почав випускати маленькі недорогі плитки з апельсиновою, лимонною, вишневою й мигдальною начинкою. На радість дітям і дорослим.

    Безумовно технологія приготування шоколаду «відшліфовувалася» тривалі роки. Перший європейський твердий шоколад був липкою жирною коричневою масою й нагадував, швидше за все, печиво. Тільки в 1828 році голландцю Конраду Ван Хутену вдалося виділи дві складові, без яких неможливо створити справжній шоколад: какао-масло й какао-порошок. А ще через 20 років англієць Йозеф Фрай, змішавши за температури 45 градусів ці компоненти з цукром, почав відливати шоколад у форми. Трохи пізніше швейцарець Даніель Пітер навчився змішувати какао – масу зі згущеним молоком, отримавши молочний шоколад. У 1879 році Рудольф Ліндт із Берна зробив оригінальний пристрій і став займатися виробництвом шоколаду fondat , який танув у роті. Цей шоколад мав такий успіх, що через 20 років цюріхський кондитер Рудольф Шпрюнглі виклав за винахід Лінда 1,5 млн. франків, на які можна було купити 435 кг золота.

     З тих пір склад шоколадних ласощів постійно видозмінювався – одних лише смакових добавок нараховується більше 500. А за шоколадом надовго закріпився статус продукту, цінного в енергетичному плані, але малокорисного в дієтичному. Так тривало до кінця 20 століття, поки вчені – біохімики серйозно не зацікавилися цілющими й захисними властивостями поліфенолів, яких у какао – бобах виявилося більше, ніж деінде. Те, що найдавніша цивілізація відчувала «нутром», сьогодні підтвердилося серйозними науковими дослідженнями, довівши, що шоколад має чимало переваг, у тому числі й для тих, хто ретельно рахує кожну калорію.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Види шоколаду

      Сьогодні шоколадний ринок радує нас різноманітністю. Будь-які сорти, на будь – який смак, за будь – яку ціну. Як тут не розгубитися? Кожен шоколад має особливий спосіб приготування, а також особливі властивості: характеристику, смак, уміст какао, текстуру. У процесі використання будь – якого рецепту  неможливо поєднувати один сорт шоколаду з іншим, не звернувши особливої уваги на пропорцію різних інгредієнтів, інакше баланс буде порушений і якість десерту чи цукерок зіпсована.

 Розрізняють три основні види шоколаду: чорний,   

      молочний і білий. Критерій якості                                    

                                                             шоколаду – відсотковий уміст у ньому сухого        

                                                            какао.

                            До складу темного шоколаду, який має гіркувато-солодкий  смак, входить какао – маса, цукор і                             

 какао – масло. Цукру має бути лише 53%.

Відповідно, у цьому випадку відсотковий уміст

 какао й какао – масла збільшується. В основному темний шоколад використовується для глазурування, відливки, приготування мусу, морозива, щербету й гарячого шоколаду.

    Низькосортний чорний шоколад містить до 30 % какао.

Чорний шоколад середньої якості містить не менше 30 % какао.

Чорний шоколад вищої якості повинен містити не менше 43 % какао.

   Молочний шоколад складається з какао – маси, цукру, сухого молока, какао – масла й різних добавок, в основному, ванілі й різних ароматизаторів. Молочний шоколад повинен містити 55 % цукру. Цей легкий, солодкий шоколад ідеально підходить для мусів, як прикраса для кондитерських виробів.

    У низькосортному молочному шоколаді до 25% какао й 14% речовин, що утворюються під час випаровування молока. Молочний шоколад середньої якості містить менше 20 % какао і 20% сухих речовин, що утворюються під час випаровування молока (знежиреного молока).

   Молочний шоколад вищої якості: мінімальний уміст какао – 30%, а сухих речовин, що утворюються під час випаровування молока  - 18 – 19 %.

   До складу білого шоколаду входить какао – масло, яке має білий колір, цукор і порошкове молоко. Цей вид шоколаду активно використовується в кондитерській промисловості для приготування шоколадних наповнювачів, а також для глазурування й виготовлення морозива.

  Протягом останніх трьох років відношення частки споживання молочного та чорного шоколаду серед українців складає близько 57% до 35% відповідно.

До білого шоколаду українці досі проявляють слабкий інтерес.

 

                Вподобання українських споживачів

    Сучасний ринок шоколаду важко уявити без пористого шоколаду. Секрет його приготування полягає в тому, що під час виготовлення шоколадної маси додається надлишковий тиск газів і в момент дозування шоколаду по всьому об’єму шоколадної плитки починається інтенсивне виділення газу.

Шоколад зі значним умістом добавок – це шоколад, у який у процесі виготовлення уводять значну кількість добавок у вигляді  горіхів, цукатів, родзинок, вафельних крихт та інших інгредієнтів.

    Навіть не всі цукерки, до складу яких входить какао, можна з гордістю назвати саме шоколадними. Шоколадною вважається лише та цукерка, яка готується за особливої технології: спочатку формується шоколадна шкірочка, туди заливається начинка й потім усе накривається денцем. Уміст чистого шоколаду в ній – не менше 50 %. Саме так виготовляють «Маргариту», «Монте – Крісто», «Асорті».

   Щоб виготовити справжній шоколад, необхідно як мінімум чотири компоненти: какао терте, какао-масло, цукор, ванілін. Це тривалий процес. Спочатку какао – боби з допомогою спеціальних машин очищають від домішок, сортують і підсушують. Наступний етап – перетворення какао – бобів на крупку й обсмажування, що надає какао характерного смаку та аромату. Потім – дуже ретельне подрібнення крупки, що відбувається в три стадії. У результаті ми отримуємо какао терте – в’язку масу, яка стає сировиною для виготовлення какао – масла і, звичайно ж, усіма улюбленого шоколаду. «Рис.1.5»

 Потім машини відповідно до закладеного в пам’яті рецепту дозують какао – масло, терте какао, цукор і ваніль, ще раз усе подрібнюючи і перемішуючи. Весь процес займає 6 – 12 годин.

Современная линия производства шоколадных плиток на Киевской кондитерской фабрикеОперация темперирования

 

 

 

 

 

 

 

        Нам, як споживачам, добре  відомо, що в разі зберігання шоколадних виробів за відносно високих температур поверхня шоколаду з часом утрачає блиск, на ній з’являється матовий наліт – відбувається так зване «жирове посивіння» шоколаду. Суть цього явища полягає в перекристалізації какао – масла й супутньому перетворенні гладенької дзеркальної поверхні на поверхню з галчатою структурою кристалів на ній і відповідним дифузним розсіюванням світла, яке ми бачимо, як матову білувату «сиву» поверхню.

    Іноді з різних причин відбуваються дегустаційні виставки шоколаду. На них шоколад прийнято їсти, запиваючи ковтком міцного чаю без цукру. Уживання шоколаду в домашньому оточенні гостей відрізняється від офіційних церемоній: його можна подавати до кави з додаванням невеликої краплі бальзаму. Сам шоколад у  плитці розламують на шматочки й викладають на кругле блюдечко, яке необхідно зробити з фольги від шоколаду. Саме шоколадну плитку під час цього необхідно покласти на кольорову обгортку, після чого висипати в блюдце.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Шоколадні плюси та мінуси

     З’ясувалося, що «сором’язлива» шоколадка містить у собі стільки поліфенолів, скільки їх міститься в шести яблуках, п’яти чашках зеленого чаю. А за вмістом Кальцію, Магнію, Феруму, Натрію, вітамінів, протеїнів та інших поживних речовин одна солодка плитка перевищує порцію фруктово – овочевого салату з моркви, яблук, апельсинів і бананів. Шоколад з підвищеним умістом антиоксидантів з’явився у продажі у Великій Британії.

    У двох шматочках шоколаду міститься стільки ж антиоксидантів, скільки в 0,5 кг брюссельської капусти і 2,5 кг яблук. Але це ще не всі переваги шоколаду.

1. Какао – феноли покращують роботу серцево – судинної системи: нормалізують артеріальний тиск, попереджують утворенню тромбів – головних винуватців інфарктів та інсультів. (Щодо цього шоколад нагадує… аспірин. Але який смак! До того ж ніяких побічних ефектів).

2. Шоколад здатний розправитися зі стресом і хандрою не гірше за антидепресанти.

3. У шоколаді міститься Ферум, який запобігає розвитку анемії.

4. Шоколад поповнює енергією тіло й мозок більше, ніж будь – яка інша їжа.

5. Шматочок шоколаду є незамінним, коли ви втомилися чи коли у вас поганий

   настрій, коли ви йдете на поправку після важкої хвороби чи травми – він

   відновлює сили й підвищує імунітет.

6. Наявність у шоколаді кофеїну забезпечує відмінну інтелектуальну й фізичну

   підзарядку, підвищуючи працездатність, творчу й рухову активність. Тож з’їсти  

   пару шматочків напередодні іспиту зовсім не зашкодить.

7. І нарешті, шоколад благотворно діє на травлення і сприяє … утриманню ваги.

      Ви не повірите, але шоколадних мінусів існує лише два.

  1. По – перше, вищенаведені переваги має лише чорний шоколад з відсотковим умістом какао 60 – 70 і більше відсотків.
  2. По – друге, все добре в міру. Безпечна «доза» чорних ласощів – 60 г на день.

Ну, а карієс, алергія та інші підступи, в яких звинувачують «шоколадного зайця», не більш ніж вигадки.

     До речі, гіркий шоколад – справжня знахідка для тих, хто вирішив дотримуватися посту. Адже головною складовою улюблених чорних ласощів – масло – какао – жир рослинного походження, а отже, його вживання не суперечить суворим правилам посту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Цікавинки «Невідоме та цікаве про шоколад»

      У Німеччині десять років тому Ганс Імхоф із Кельна, президент шоколадної фірми «Штольверк», подарував своєму рідному місту шоколадний музей. У ньому можна побачити шоколадний фонтан і вулкан, а в буфеті можна відразу спробувати 14 різновидів рідкого шоколаду. Серце музею – триметровий шоколадний фонтан, до якого ведуть усі доріжки шоколадного музею. Місткість шоколадного фонтану – 200 кг рідкого шоколаду, який можна про дегустувати, зануривши у фонтан вафлі.

   Дослідники з Гарварду провели ряд експериментів, які наштовхнули їх на думку, що вживання шоколаду тричі на місяць подовжує життя майже на рік. Краще віддавати перевагу темним сортам шоколаду.

   Масло какао тане за температури 97 градусів за Фаренгейтом (приблизно 36,1 градуса за Цельсієм). Це температура людського тіла. Саме тому шоколад тане в роті.

   У Нью – Йорку вчені вважають, що любов до шоколаду може бути «успадкована» від батьків.

   Спеціалісти музею воскових фігур Мадам Тассо й кондитерської фабрики «Cadbury» об’єднали свої зусилля для створення фігури Джені – фер Лопес із шоколаду в натуральну величину.

   В іспанському музеї шоколаду представлена захоплююча колекція зменшених копій пам’яток Барселони, створених із шоколаду.

   У Празі музей присвячений не кондитерським виробам із шоколаду, а шоколадному напою. Скарбниця музею – колекція унікальних картин художника Владимира Чеха, написаних рідким шоколадом.

   Увазі відвідувачів єдиного в країнах Балтії музею шоколаду пропонується міні – фабрика, на якій вони побачать весь процес виробництва шоколадних батончиків, і фільм, який розповідає про історію появи шоколаду, стадії його виробництва, сорти й тонкощі споживання.

   Колектив кондитерської фабрики «Україна» в Тростянці (Сумська область) виготовили найбільшу у світі шоколадну плитку. Маса рекордсменки – 3 тонни, довжина – 4 й висота – 2 метри, а товщина – 36 сантиметрів.

   Найбільший у світі шоколадний годинник (маса 100 кг, діаметр 2 метри) виготовлений в Італії.

   Найбільше у світі пасхальне яйце (8,32 Х 6,39) із шоколаду зробили в Бельгії. Для його виготовлення використали таку кількість шоколаду, якої вистачало б на 50 тисяч стандартних плиток.

   Гіркий шоколад включений у НЗ військових пілотів, польовий раціон військовослужбовців, орбітальне харчування космонавтів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Рекомендації щодо споживаня та придбання шоколаду

      Шоколад, напевно, є найпопулярнішим і найбільш шанованим серед ласощів, як у нас так і в багатьох країнах світу. Однак, не кожен покупець знає про те, що його очікує під кольоровою обгорткою, властивості шоколаду та рекомендації щодо його споживання.

   Шоколад підвищує розумову активність дітей – такого висновку дійшли українські фахівці після експериментів у одній із шкіл.

   У рамках експерименту діти і підлітки щодня отримували помірну кількість шоколаду. Як показали досліди, після шматочка ласощів учні молодших класів виконували завдання "лабіринт" удвічі швидше, ніж до того. Учні старших класів також стали метикувати швидше. Висновки робити зарано, але результати цікаві.

   До того ж – учителі учасників експерименту засвідчили: підлітки, що вживали шоколад, краще за інших підготувалися до іспитів і заліків.

   Шоколад містить речовини, що позитивно впливають на нервову систему, нормалізують тонус. Кількість какао-порошку визначає корисність і харчову цінність шоколаду. Саме какао-порошок містить білки, жири, мінеральні речовини. У тому числі – дуже важливі калій, фосфор, магній, залізо тощо. Тому його рекомендують при анеміях, бронхітах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Але лікарі застерігають: шоколад, як і будь-який продукт, може бути шкідливим! Кондитерські вироби треба вживати разом із іншими складниками збалансованого харчування.

   Дітям до 3 років краще зовсім не давати шоколад.

   З 3 до 6 років – давати епізодично, не щодня, і по одній цукерці чи шматочку плитки. І тільки із 7 років діти можуть самі контролювати, скільки шоколаду їм треба для нормального самопочуття. Але ні в якому разі не примушувати його їсти, коли ті не хочуть! Шоколад і солодощі, ні в якому разі, не можна забороняти дітям, боячись карієсу, адже частота карієсу залежить від спадковості і оточуючого середовища.

    Розпізнати якість шоколаду по його вигляду неможливо. Але на етикетку варто подивитися. І дуже уважно – виробники пишуть усе, що хочуть приховати, дрібним шрифтом. При покупці шоколаду слід звернути на добавки, що зазначені на етикетці та на склад самої плитки. Не завжди Е (емульгатор) – це показник смертельної небезпеки. Є такі харчові добавки, без яких шоколад виготовити неможливо. Наприклад лецитин потрібний для того, щоб шоколад був однорідним. Варто також звернути увагу на термін зберігання продукту, цілісність упаковки, наявність назви і координат виробника. На плитці має бути вказаний нормативний документ, за яким виготовлено шоколад. До речі, навіть шоколад із простроченим терміном зберігання є безпечним – у ньому дуже багато цукру, і хвороботворні мікроби за таких умов не розмножуються. Але експериментувати не варто – свіжа плитка смачніша.

     Шоколад не можна їсти хворим на цукровий діабет. Для них є спеціальні плитки – підсолоджені замінниками цукру. Але і такі солодощі хворим не можна їсти багато. Шоколад може підвищити тиск – і зашкодити гіпертонікам. Не варто їсти шоколад на ніч людям із підвищеною нервової збудливістю, тим, хто страждає безсонням. Продукти какао можуть спровокувати напади у астматиків. Шоколад – досить "важкий" продукт для печінки. Тому лікарі забороняють його їсти хворим на гепатит, жовчнокам’яну хворобу. А також – алергікам.

   Тому споживайте цей смачний продукт з розумом і слідуйте рекомендаціям зазначеним вище.

 

 


9. Реклама шоколаду

     Якщо вам потрібний продукт, який сміливо можна взяти із собою в туристичний похід або тривалу експедицію, то візьміть із собою шоколад!. Плитковий шоколад – винятково висококалорійний продукт. Його вологість незначна, до 1%, він не піддається псуванню й тому може зберігатися тривалий час! Купуйте шоколадну продукцію України! Ми рекомендуємо продукцію тим, кому необхідно прийти в норму після тривалої хвороби! Шоколадні цукерки містять близько 50% сахарози та 5% крохмалю, причому в них досить багато жирів і близько 200 – 400 мг Калію. У них містяться вітаміни групи В та від 3 до 7% білків.

Солодкого вам життя!

клубника в шоколаде

 

 

 

 

 

                                                         

10. Висновки

     Шоколад являє собою продукт із характерним смаком, ароматом і тонізуючими властивостями. Удале сполучення живильних компонентів з високою калорійністю ( 550-600 ккал/100 г) робить його незамінним продуктом для підняття енергії організму й зменшення утоми. Близько 40% населення вживають шоколад 2- 3 рази на місяць.

Шоколад виробляють із какао-продуктів (какао терте й какао-масло) і цукрової пудри. Як  смакові добавки використовують молочні продукти, горіхи, вафлі, ізюм, ванілін.

    При експертизі якості шоколаду звертають увагу на зовнішній вигляд, форму, смак і аромат, консистенцію й структуру.

При експертизі якості какао-порошку звертають увагу на наступні показники.

- Зовнішній вигляд – це подрібнений, однорідний порошок від світло – до темно – коричневого кольору. Не допускається тьмяний сірий відтінок.

- Смак і аромат – властивий какао – порошку, тобто  приємний, гіркуватий, добре виражений, без сторонніх запахів.

    Таким чином, зрозуміло: шоколад, як продукт майже повсякденного вжитку населення користується значним попитом. Тому ринок представлений суттєвим спектром різноманітних виробників, що конкурують між собою і тим самим стимулюють один одного до збільшення асортименту, впровадження нових технологій та поліпшення якості. Це, безумовно, позитивне явище. Але в нашій країні досить слабка законодавча база щодо регламентації вимог до якості та контролю якості. Поліпшення законодавчої бази значно покращило б якість споживаного шоколаду в нашій країні та підвищило його конкурентоспроможність на міжнародному ринку. Однак експорт шоколадної продукції значно перевищує імпорт. Це пов`язано з тим, що низький рівень життя населення не дозволяє купувати дорогий шоколад преміям – класу, закордонного (Швейцарія, Італія, Німеччина та ін.) виробництва.

    Покращення саме технологій виробництва має бути невід’ємною частиною процесу пересування шоколадної плитки від виробника до споживача.

     Слід звернути увагу на те, що шоколад – це, перш за все, складова харчування людини, тому він має бути обов`язково екологічно чистим продуктом, відповідати всім санітарним нормам та не містити шкідливих домішок, що чітко регламентовані відповідним законодавством.

   Вживання шоколаду - це, насамперед, джерело задоволення, відмінний спосіб женщинапідвищити настрій і тонус.

 

 

 

   

 

 

 

 

       Правда, останні дослідження показують, діє шоколад не на всіх однаково. Люди дратівливі і недовірливі можуть навіть погіршити свій стан, поїдаючи його кілограмами.

Запевняють, що можна визначити характер людини по тому, який сорт шоколаду він вживає. Так, аматори молочного шоколаду- люди мрійливі, темного - міцно варті на землі матеріалісти, а білого - люди з активною позицією.

Ми  провели невеликі дослідження шоколаду. Вибрали плитки як вітчизняні, так і закордонних компаній. Тепер вибір за вами. І все-таки головне, кожний вправі вибирати те, що йому завгодно. А ми просто допомогли вам довідатися про те, що ви їсте, і який нелегкий шлях проходять ці ласощі, перш ніж потраплять до вас у руки. Як результат нашої праці ми представляємо вашій увазі диск із відеофільмом про технологію виробництва шоколаду. Хто зацікавився нашим проектом, можете організувати екскурсію на фабрику «Рошен».Також ми представляємо газету «Цікавинки «Невідоме та цікаве про шоколад».

    У нашій роботі ви зможете знайти відповіді на всі свої питання, пов'язані з шоколадом, одержати унікальні знання з області історії, географії й технології виробництва цих вишуканих ласощів.

11. Список використаної літератури

 1. Журнал «Хімія» № 11 – 12 (191 – 192) червень 2009 р.

 2. Інтернет ресурси: www.chocolatehistory.com

 3.  Мартынюк Е.А. Конфетка по праздникам или несладкие заботы сладкой   

         жизни, 1997. – 210 с.

 

4. Офіційний сайт Світової організації какао - www.icco.org.

5. Офіційний сайт Європейської асоціації какао - www.eurococoa.com

6. Матеріали екскурсії на фабрику «Рошен» в місто Вінниця.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. Додатки

                       Рисунок 1.1. – Місця вирощування какао-бобів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 Рис. 2.1.  На кондитерській фабриці «Рошен»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 Солодкі ласощі від фабрики «Рошен»

                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                          Подарунки від «Рошен»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                         Рисунок 1.2. Технологія виробництва шоколаду

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
25 листопада 2023
Переглядів
138
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку