Проект "Математика в професіях"

Про матеріал
Проект "Математика в професіях". Може використовуватися вчителями математики для проведення позакласних та виховних заходів з математики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Математика в професіях»Підготувала: Шумигора Катерина Василівна. ПРОЕКТ

Номер слайду 2

Мета: розширити розуміння ролі математики в житті кожного. Завдання: Результат проекту: збірник задач «Математика в професії».

Номер слайду 3

Математика в нашому житті незримо присутня практично у всіх професіях. І найчастіше люди цього навіть не помічають. Математика в житті суспільства і окремої людини зачіпає величезну кількість областей. Деякі професії немислимі без нього, багато з'явилися тільки завдяки розвитку окремих його напрямків.

Номер слайду 4

Математика в професіях{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}

Номер слайду 5

МЕТЕОРОЛОГзадачіЛюди, які роблять прогнози погоди, повинні описувати і аналізувати дуже складні процеси, що відбуваються в атмосфері нашої планети. На погоду впливають океанічні течії, сонячна активність, техногенні фактори і багато іншого. Для того щоб скласти правильний прогноз погоди, необхідно обробити великий обсяг інформації і екстраполювати на майбутнє.

Номер слайду 6

ЗАДАЧІ ВІД МЕТЕОРОЛОГАСиноптики вважають, що після інею на 103 день буде дощ. Визначити, коли буде дощ, якщо іней був 3 січня. Найбільший температурний рекорд влітку в деякому населеному пункті був 35’С. Визначити, яка температура, якщо встановленно перевищення рекорду на 2,5’С. В понеділок випало 3 см. снігу, в вівторок втричі більше. Визначити, скільки снігу випало за три дні, якщо на третій день випало на 2 см. снігу більше, ніж в другий день.

Номер слайду 7

ФІНАНСИСТзадачіЗдавалося б, найпростіших основ математики досить для того, щоб фінансист підрахував прибуток або збиток. Але це не так. Для успішної діяльності фінансисту необхідно знати закони економіки, а це точна наука, яка має свій досить складний математичний апарат. Поведінка учасників ринку досить складна і для її опису використовують закони статистики, закони випадкових чисел. Біржовий працівник не зможе нормально працювати без функцій і графіків – і це чиста математика.

Номер слайду 8

ЗАДАЧІ ВІД ФІНАНСИСТАЯку суму потрібно вносити до банку кожний квартал року, якщо безвідсотковий кредит було надано банком для молодої сім’ у сумі 64 800 грн на 12 років для купівлі квартири?Обмін валют відбувається за курсом 100 доларів = 2 820 грн. Яку кількість гривень можна отримати з 1 200 доларів?Громадянин має можливість щомісяця виплачувати не більше 120 грн за кредит. На яку максимальну суму кредиту він може розраховувати, якщо банк надає кредит під 24 % річних від суми, взятої в кредит?

Номер слайду 9

АРХІТЕКТОРзадачіАрхітектор - це по суті той же інженер, який працює з будівельними проектами. Його завдання - підготовка плану будівництва і його можливе коригування в процесі роботи. Вся документація, всі креслення будь-якого об'єкта виконані за допомогою математичних символів. В ході своєї роботи архітектор повинен враховувати властивості матеріалів, з яких збирається будувати будинок, характеристики грунтів і багато інших факторів. Все це описується фізичними законами і представлено у вигляді математичних формул.

Номер слайду 10

ЗАДАЧІ ВІД АРХІТЕКТОРАДля будівництва гаража використовують один з двох типів фундаменту: бетонний фундамент або фундамент з піноблоків. Для фундаменту з піноблоків потрібно 3 кубометри піноблоків і 6 мішків цементу. Для бетонного фундаменту потрібно 3 т щебню і 30 мішків цементу. Один кубометр піноблоків коштує 800 грн, щебінь – 180 грн за 1 тонну, а мішок цементу коштує 60 грн. Скільки гривень коштуватиме матеріал, якщо вибрати найдешевший матеріал?

Номер слайду 11

КУХАРзадачі Математика в кулінарії має велике значення, так як для приготування будь-якої страви рецепт необхідно дотримуватися. У рецепті вказується точне співвідношення продуктів, яке необхідно дотримуватися в процесі приготування. При зважуванні продуктів в кулінарії використовуються математичні величини: маса і обсяг. Одиниці часу грають важливу роль в кулінарії.  Приготовані страви потрібно вміло розділити на порції, в чому нам знову допоможе математика.

Номер слайду 12

ЗАДАЧІ ВІД КУХАРЯУ книзі рецептів написано, що на три порції фруктового салату потрібно взяти 150 г ківі, 210 г манго, 180 г папайї і 60 г горіхів мигдалю. Скільки грамів кожного інгредієнта потрібно для приготування 20 порцій фруктового салату. Для приготування млинців потрібно: борошно - 320 г, яйце (50 г) - 1 шт, цукор - 20 г, вершкове масло - 25 г, молоко - 550 г, дріжджі (сухі) - 7 г, сіль - 7 г, сметана - за смаком. Для того щоб спекти млинці, потрібно взяти 320 г борошна, цукру в 16 разів менше, ніж борошна. А солі на 13 г менше, ніж цукру. Масла – 25г. Скільки грамів інгредієнтів потрібно для випікання млинців? На скільки грамів борошна більше, ніж масла? Для приготування плову знадобиться 4 кг очищеної моркви. Скільки моркви має бути отримано зі складу в лютому. Втрати при холодній обробці -25%

Номер слайду 13

АВТОМЕХАНІКзадачі На перший погляд це здається дивним, але тим не менше автомеханік не може обійтися без математики, так як в список його обов'язків входять наступні пункти:

Номер слайду 14

ЗАДАЧІ ВІД АВТОМЕХАНІКАРодина із трьох осіб планує поїхати з Одеси до Києва. Можна їхати поїздом, а можна – на власному авто. Квиток на поїзд для однієї особи коштує 583 грн. Автомобіль витрачає 7 л бензину на 100 км шляху, відстань по шосе між містами 600 км, а ціна бензину 24 грн за літр. Скільки коштуватиме родині найекономніший варіант такої подорожі?

Номер слайду 15

БУХГАЛТЕРзадачіБухгалтер виконує роботу за різними напрямками бухгалтерського обліку. Фіксується склад і джерела економічних засобів, їх рух. Веде облік основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, собівартості продукції, реалізації продукції, результатів фінансово-господарської діяльності, розрахунків з постачальниками і замовниками тощо.  Здійснює прийом, контроль первинної документації за відповідними напрямками бухгалтерського обліку, обробляє її вручну або за допомогою комп'ютера.  Складає звітні розрахунки собівартості продукції (робіт, послуг), розраховує і перераховує платежі до державного бюджету, внески до фондів соціального і пенсійного страхування, заробітну плату працівникам, податки тощо.

Номер слайду 16

ЗАДАЧІ ВІД БУХГАЛТЕРАФірма заплатила за рік податки, що становили 8 млн. грн. З них –24% припадає на ПДВ, а податок на  прибуток  у  2  рази  більший  від  соціальних виплат. Яка сума податку на прибуток?Банк виплатив відсотки в розмірі 2500 грн., з яких  було сплачено податків у розмірі 125 грн. Який розмір сплачених податків з 3000 грн.? Громадянин вирішив вкласти 6000 грн. у цінні папери. Він придбав акції фірми “Укртелеком” насуму 1500 грн., акцій “Укр залізниці” – на 2000 грн.,  а  на  решту  –  акції  фірми  “Світоч”.  Яка частина грошей вкладена в акції фірми “Світоч”?

Номер слайду 17

ВОДІЙзадачіЇздить на транспортних засобах, призначених для перевезення вантажів, а при певних умовах - людей. Контролює правильність навантаження і закріплення вантажу відповідно до правил дорожнього руху і технічними характеристиками транспортного засобу. Перед виїздом з гаража перевіряється наявність палива, масла, води, справність механізмів машини і системи електрообладнання. Під час їзди стежить за показаннями приладів, стежить за роботою всіх агрегатів.

Номер слайду 18

ЗАДАЧІ ВІД ВОДІЯВодієві необхідно подолати дорогу від міста Дніпро до села Чаплинка, протяжність цього шляху 80 км. Автомобіль споживає бензин 10 л. на 100 км. Скільки бензину знадобиться, щоб подолати шлях до селища Чаплинка і назад? Відстань 180 км в необхідно подолати за 3 години. З якою середньою швидкістю повинен їхати автомобіль, щоб вчасно прибути до місця призначення Два транспортні засоби виїхали з точки А в точку Б 460 км один до одного. Швидкість руху автомобілів становить 55 км / год і 60 км / год. Через який час зустрінуться машини, якщо відстань між точками буде ? Шлях від пункту призначення до пункту прибуття є 350 км . Цю відстань машина долає на швидкості 70 км/ч . Скільки часу потрібно, щоб автомобіль перейшов дорогу?

Номер слайду 19

ПРОДАВЕЦЬзадачіВиступає посередником між населенням та виробниками товарів. Рекламує наявний товар, пропонує товар, розраховує його вартість, перевіряє реквізити чека, оформляє покупку, упаковує товар. Перевіряє найменування, кількість, комплектність, сорт, ціни, відповідність маркування, етикетки виробника, наявність пломб. Стежить за своєчасним поповненням запасів товарів, термінами їх реалізації. Рахує виручку, робить звітність реалізації.

Номер слайду 20

ЗАДАЧІ ВІД ПРОДАВЦЯСергійко виграв абонемент на відвідування скай-парку вартістю 500 грн. Скільки разів зможе відвідати скай-парк Сергійко, якщо вартість одного відвідування складає 80 грн?Матуся попросила дітей купити в магазині 2 кг картоплі по 12 грн і 3 кг яблук по 18 грн. Скільки решти мають отримати діти з купюри 100 грн?

Номер слайду 21

ПІДПРИЄМЕЦЬзадачіПідприємець - це людина, яка займається власною справою, маючи власну справу з метою отримання прибутку або іншої вигоди. Бізнес без математики неможливий!  Всі звіти в податкову службу, бухгалтерські звіти – суцільна математика! Додавати, ділити, множити, обчислювати відсоток - це щоденна праця будь-якого бізнесмена. Як він буде розраховувати без математики, скільки потрібно товару, як краще його перевести, як продати вигідніше.

Номер слайду 22

ЗАДАЧІ ВІД ПІДПРИЄМЦЯ Підприємець купив акції і через рік продав їх, отримавши прибуток, а отримана сума склала 11500 р. Скільки акцій було куплено, якщо прибуток від вартості кожної акції становила 150 р і дорівнює 15%?Якою буде зарплата після її підвищення на 30%, якщо до підвищення вона становила 8760 грн., а з працівника нараховується прибутковий податок в розмірі 13%.

Номер слайду 23

МЕДИКзадачі Математика необхідна і в медицині, хоча б для того, щоб правильно прочитати звичайну кардіограму. Без знання основ математики неможливо використовувати можливості комп'ютерної томографії. Адже сучасна медицина не може обійтися без найскладнішого обладнання. Медсестра займається стерилізацією медичних інструментів, для цього розводить розчини певних складів, проводить ін'єкційні процедури і прийом лікарських препаратів, які також потрібно порахувати і правильно розвести. Медсестра в дитячому садку або школі складає меню, розраховує харчову цінність продуктів і розраховує норми споживання різних продуктів.

Номер слайду 24

ЗАДАЧІ ВІД МЕДИКАФізіологічна втрата маси новонародженої дитини в нормі становить до 10%. Малюк з'явився на світ з вагою 3 500, а на третій день його маса становила 3 300. Розрахуйте відсоток схуднення Визначаємо ціну поділу шприца, якщо конус голки до числа «5» дорівнює 10 поділкам. Дитина народилася з ростом 51 см. Який зріст він повинен мати в 5 місяців (5 років)?

Номер слайду 25

ТРЕНЕРзадачіТренер допомагає спортсмену розвивати здібності, для цього тренер повинен володіти знаннями про організм людини, аналізувати стан спортсмена, розраховувати навантаження для досягнення найкращого результату. А тренер з шахів - це свого роду математик, який допомагає знаходити рішення завдань в шаховому матчі, а математика допомагає шахістам грати і перемагати. А шахи, в свою чергу, допомагають вирішувати найпростіші і навіть найскладніші математичні завдання, допомагають розвивати логіку, увагу, пам'ять.

Номер слайду 26

ЗАДАЧІ ВІД ТРЕНЕРАДовжина футбольного поля в Дніпрі 105 м, а ширина – 68 м. Скільки часу знадобиться футболісту, щоб пробігти по краю всього поля, якщо два його кроки - за 1 секунду, і ширину кроку60 см. Команда зіграла 3 матчі. Вона виграла один матч, зіграла внічию інший, а третя програла супернику. За всі матчі команда забила 3 голи і пропустила 1. З яким рахунком закінчувався кожен матч?

Номер слайду 27

ПЕРУКАРзадачіДля перукаря математика теж займає важливе місце - майстер повинен правильно розрахувати пропорції для розведення фарби, розрахуватися з клієнтом. Ще в перукарському мистецтві використовується такий термін, як геометрія стрижки, він визначає довжину пасом і інші параметри стрижки.

Номер слайду 28

ЗАДАЧІ ВІД ПЕРУКАРЯ У нас є два розчини перекису водню: 30 відсотків і 3 відсотки. Перемішувати їх потрібно так, щоб утворився 12-відсотковий розчин. За 24 робочих дні при 8-годинному робочому дні перукар здав виручені кошти в розмірі 42 600 грн. Визначити виконання норми у відсотках. Бригада з трьох перукарів категорії ΙV отримувала зарплату в розмірі 17 500 гривень Для визначення заробітку кожного перукаря, якщо один перукар працював 160 годин на місяць, інший - 140, третій - 150 годин.

Номер слайду 29

Дякую за увагу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дзюба Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 січня 2023
Переглядів
2871
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку