Проект на тему "Пропорції в математиці, архітектурі, музиці, мистецтві, медицині"

Про матеріал

Даний проект вчить учнів бачити пропорції в архітектурі, мистецтві, музиці, медицині. Показує можливості застосування теоретичних знань на практиці. Учні знайомляться з золотим перерізом .

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пропорції в математиці, архітектурі, музиці, мистецтві, медицині (золотий переріз) Автори: (учні 6 класу)

Номер слайду 2

Чи існує зв’язок пропорції з різними галузями

Номер слайду 3

Мета нашого дослідження Розглянути пропорції в архітектурі, мистецтві, музиці, медицині, різні способи їх використання. Показати можливості застосування теоретичних знань на практиці. Ознайомитися з золотим перерізом детальніше.

Номер слайду 4

Пропорція-зіставлення двох відношень. Пропорція має три різновиди: арифметична, геометрична і гармонійна, або музична. Золоте правило пояснює, як при даних трьох числах знайти невідоме четверте число, яке так само відноситься до третього, як друге до першого. У грубому, побутовому варіанті пропорція золотого перерізу - це приблизно 8:5, а ще точніше - 13:8.

Номер слайду 5

Ми провели дослідження дотримання “Золотої пропорції” в античній архітектурі, досліджували золоте правило в сучасному будівництві.

Номер слайду 6

Золотий переріз використовувався ще у Вавілоні й Древньому Єгипті. Цю пропорцію знаходимо в піраміді Хеопса, у предметах побуту із гробниці Тутанхамона, у барельєфах й інших творах мистецтва тієї пори.

Номер слайду 7

Давньогрецькі архітектори і скульптори свідомо використовували цю пропорцію у своїх творах. Парфенон.

Номер слайду 8

Художник Альбрехт Дюрер встановив, що зріст людини ділиться в золотих пропорціях лінією поясу, а також лінією, проведеною через кінчики середніх пальців опущених рук, нижня частина обличчя - ротом і т.д. Талія ділить ідеальне людське тіло відносно золотого перетину. Такими є, наприклад, знамениті статуї Аполлона Бельведерського роботи Леохора й Зевса Олімпійського скульптора Фідія.

Номер слайду 9

Музика Досліджували “Золоту пропорцію” в творах визначних композиторів Баха, Бетховена, Моцарта та інших.

Номер слайду 10

Медицина Зовсім недавно його знайшли, наприклад, у медицині й фізіології. Скажімо, установлено, що для кожного виду живих істот є частота серцебиття, при якій тривалість усього кардіоциклу і його складових співвідносяться між собою по пропорції золотого перерізу. Для людини ця частота дорівнює серцевому ритму здорових, фізично активних організмів у спокої: майже 63 удари на хвилину. Ця пропорція "присутня" й у судинах, і в крові. Словом, золотий переріз є гарантом нормального, оптимального функціонування всієї кровоносної системи організму.

Номер слайду 11

Результати досліджень Після проведених досліджень дізналися, що “Золотий переріз” було вибрано за один з канонів краси, якого дотримувались ще в античній архітектурі. Однією з умов краси будинку є правильне відношення його висоти до довжини, як 0,62:1. Дослідження показали, що в творах визначних композиторів кульмінація припадає на точку золотого перерізу. Мелодія таких творів розвивається, підкоряючись законам математики, а саме – закону “Золотої пропорції”.

Номер слайду 12

Ми дослідили В результаті порушення “Золотої пропорції”: на фасадах сучасних будинків з`являються тріщини; будівлі є недовговічними розраховані на 30-35 років; не справляють приємного враження; руйнуються фасади. “Золотої пропорції” в архітектурі сучасних будівель дотримуються не завжди.

Номер слайду 13

Висновок Жодна галузь науки не може існувати без “Золотої пропорції”. Золотий переріз використовують архітектори, музикознавці, літератори, скульптори, інженери, картографи, будівельники, пекарі, фермери. “Золота пропорція” має вияв і в будові тіла людини.

Номер слайду 14

Пропозиції Для поширення зібраної інформації доцільно: організувати тематичну лінійку присвячену “Золотому перерізу” Один номер шкільної газети “ Голос нового покоління” присвятити матеріалу про “Золотий переріз”

Номер слайду 15

Використані матеріали: http://law.biz.ua/books/0017/0089. htmhttp://www.dt.ua/2000/2020/37068/

ppt
Додано
4 березня 2018
Переглядів
3451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку