Проект на тему : Явища в природному довкіллі

Про матеріал
Значення хімічних процесів у природі неможливо осягнути повною мірою без розуміння змісту двох найважливіших понять хімії - речовина і хімічна реакція. Адже природні й синтетичні органічні та неорганічні речовини - будівельний матеріал, з якого створено навколишній дивосвіт у його величі й мінливому розмаїтті. Щосекунди і навіть за менші проміжки часу відбувається безліч хімічних реакцій, унаслідок яких одні речовини перетворюються на інші.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект на тему: Підготувала вчитель ЗСШ І-ІІІ ст. с. Нове Місто Новоміської ОТГ САВРЕЙ Галина. Явища в природному довкіллі

Номер слайду 2

Хімічні явища в природному довкіллі  Значення хімічних процесів у природі неможливо осягнути повною мірою без розуміння змісту двох найважливіших понять хімії - речовина і хімічна реакція. Адже природні й синтетичні органічні та неорганічні речовини - будівельний матеріал, з якого створено навколишній дивосвіт у його величі й мінливому розмаїтті. Щосекунди і навіть за менші проміжки часу відбувається безліч хімічних реакцій, унаслідок яких одні речовини перетворюються на інші. Хімічну природу мають і надзвичайно важливі процеси, які істотно впливають на властивості навколишнього світу й способи і форми співіснування живого та неживого на планеті Земля - це горіння, дихання, фотосинтез.

Номер слайду 3

Фотосинтез як природний хімічний процес: суть та значення. У 1753 році Ломоносов зробив одне з найважливіших відкриттів ХVІІІ сторіччя – явище живлення рослин з повітря. Однак для того, щоб це відкриття стало науковою істиною, потрібно було ще понад століття пошуків і праць багатьох учених різних країн світу. Це величне явище природи пізніше одержало назву фотосинтезу, тобто процесу створення зеленими рослинами складних органічних речовин (вуглеводів) з неорганічних (вуглекислого газу і води) з допомогою світлової енергії. К. А. Тімірязєв розкрив одну з найбільших таємниць природи, відповівши на питання: «Чому і для чого рослини зелені?» Вчений довів, що зелена речовина листків – хлорофіл – є посередником між Сонцем і життям на Землі.

Номер слайду 4

Ломоносов. Тімірязєвstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 5

Щорічно завдяки фотосинтезу на Землі синтезується близько 150 млрд.тонн вуглеводів і виділяється понад 200 млрд. тонн вільного кисню, який забезпечує дихання всіх організмів. Крім того , під дією космічних променів кисень перетворюється на озон , утворюючи озоновий шар атмосфери. Він поглинає короткохвильові космічні ультрафіолетові промені, які згубно впливають на все живе на нашій планеті.

Номер слайду 6

Горіння за сучасними уявленнями — складний фізико-хімічний процес на основі екзотермічних реакцій окиснення-відновлення, який характеризується значною швидкістю перебігу, виділенням великої кількості тепла і світла, масообміном з навколишнім середовищем. Горіння виникає коли є горюча речовина, окислювач та джерело запалювання. Окислювачами можуть бути кисень, повітря, бертолетова сіль, пероксид натрію, азотна кислота, хлор, флуор, бром, оксиди азоту тощо. r

Номер слайду 7

Взаємодія речовин із киснем не завжди супроводжується горінням, але при цьому завжди виділяється теплота. Такі процеси називаються повільним окисненням. Окиснення й відновлення - дві сторони єдиного окисно-відновного процесу. У масштабах планети Земля окиснення внаслідок горіння та дихання «зрівноважується» відновленням під час фотосинтезу.

Номер слайду 8

Кругообіг Оксигену. Ключові ланки колообігу Оксигену такі:• утворення кисню з води і вуглекислого газу під час фотосинтезу в зелених рослинах;• утворення кисню внаслідок розкладання водяної пари у верхніх шарах атмосфери під впливом ультрафіолетових променів Сонця;• взаємоперетворення кисню й озону;• споживання кисню для дихання, реакцій окиснення органічних і неорганічних речовин та інших хімічних перетворень, одними з продуктів яких є вода і вуглекислий газ;• використання утворених води і вуглекислого газу у новому циклі обігу Оксигену.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 9

Кругообіг Оксигену в природіСпрощено колообіг Оксигену в природі можна описати як процес утворення кисню в результаті фотосинтезу рослин і споживання його під час дихання, у реакціях окиснення й горіння. Колообіг Оксигену пов'язує атмосферу й гідросферу із земною корою.

Номер слайду 10

Азот в природіАзот - одне з найпоширеніших речовин у біосфері, вузької оболонці Землі, де підтримується життя. Так, майже 80% повітря, яким ми дихаємо, складається з цього елемента. Зв'язок між атомами азоту і іншими атомами досить слабка, що дозволяє живим організмам засвоювати атоми азоту. Тому зв'язування азоту - надзвичайно важлива частина життєвих процесів на нашій планеті.

Номер слайду 11

Кругообіг азоту. Цикл азоту полягає в наступному. про головна роль полягає в тому , що він входить до складу життєво важливих структур організму - амінокислот білка , а також нуклеїнових кислот. У живих організмах міститься приблизно 3 % всього активного фонду азоту. Рослини споживають приблизно 1 % азоту ; час його кругообігу становить 100 років. Від рослин - продуцентів азотовмісні сполуки переходять до консументам , від яких після відщеплення амінів від органічних сполук азот виділяється у вигляді аміаку або сечовини , а сечовина потім також перетворюється на аміак (внаслідок гідролізу )

Номер слайду 12

Кругообіг Карбону. Карбон - складова усіх органічних речовин, його колообіг пов'язаний з колообігом Оксигену. Горіння викопного палива, утворення глюкози і крохмалю з вуглекислого газу й води під час фотосинтезу, обмінні процеси в живих організмах, гниття відмерлих органічних решток - ланки колообігу Карбону. Дихання - низка процесів, у ході яких органічні речовини складної будови окислюються з утворенням вуглекислого газу й води.

Номер слайду 13

Створення синтетичних матеріалів, синтез штучних радіонуклідів зумовили появу нових токсичних джерел забруднення довкілля, що, зрештою, спричиняє неабияку загрозу для існування життя на Землі. Успіхи людства в споживанні природних ресурсів залежать від пізнання законів природи й умілого їхнього використання.

Номер слайду 14

Дякую за увагу !

pptx
Додано
7 березня 2021
Переглядів
9520
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку