Проект " Неповторна краса України вишиваної"

Про матеріал

Презентація проекту " Неповторна краса України вишиваної" для 2 класу містить відомості про історію вишивки , значення її в житті українців, походження українського орнаменту . Розглянуто інформацію про види орнаментів у різних регіонах України, представлено фотозвіт про майстер-клас , проведений українськими майстринями з учнями 2 -В класу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект учнів 2 - В класу Академії сучасної освіти

Номер слайду 2

Чи є що краще ? Рушники Марії Яворівської, жительки села Антонівка Ставищенського району Київської області

Номер слайду 3

Звідки все почалося Із далекого минулого прийшло до нас рукоділля – плетіння, в’язання, вишивання, різьблення, ткацтво тощо. І виникло воно з любові до рідної землі й батьківської оселі.

Номер слайду 4

Українська вишивка! Біле поле полотняне, рівно ткане, чисто пране. А по ньому голка ходить, за собою нитку водить. Покрутнеться так і сяк — зацвіте червоний мак. Зазирне і там і тут — василечки зацвітуть. Застрибає навпрошки — зажовтіють колоски. А як пройдеться поволі — заряхтять листочки в полі. Біле поле полотняне рушником барвистим стане.

Номер слайду 5

Вся у білих рушниках,  наша хата - ніби птах. Мчить вона через віки,  диво-крила - рушники. Вишивала їх бабуся,  вишивала їх матуся... Я теж птаху помагаю -  рушничок свій вишиваю.

Номер слайду 6

Дослідження та вивчення української вишиванки як елемента українського національного вбрання та оберегу; пошук матеріалів про види вишивання; формування інтересу до пізнавальної та пошукової діяльності; пропагування кращих здобутків національної культурної і духовної спадщини; формування стійких моральних якостей, поваги до історії свого народу.

Номер слайду 7

Ми хочемо стати справжніми громадянами своєї України. Ми – її майбутнє. Але майбутнє не можливе без минулого. Ми повинні знати історію і культуру країни , в якій ми живемо.

Номер слайду 8

Тип проекту: короткотривалий груповий дослідницький, інформаційний творчий

Номер слайду 9

ЕТАПИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ 1 етап: «Інформаційний» - визначення основних напрямків роботи ( вересень 2017) 2 етап: «Настановчий» -  формування мети і завдань проекту, розподіл обов’язків. ( вересень 2017) 3 етап: «Організаційний» - обговорення організації проведення заходів (вересень 2017р.) 4 етап: «Практичний» - Проведення реальних творчих справ, які були заплановані у проекті.(жовтень 2017р.) 5 етап”Презентаційний”- оформлення результатів роботи (листопад 2013 р.)

Номер слайду 10

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ: залучення школярів до змістовного дозвілля; налагодження тісної співпраці з батьками; збір відомостей про особливості української вишиванки створення добірки літератури, віршів про вишиванку випуск газет про українську вишивку ; створення презентації: “ Неповторна краса України вишиваної” оформлення зібраних матеріалів (про історію вишиванок, вишивальниць) у класі.

Номер слайду 11

Хід роботи над проектом: Ми опрацювали різні джерела інформації, шукаючи матеріали про вишиванку. Цікавилися, чи у наших родинах чи родинах наших знайомих хтось вишивав, розглядали зразки вишивок, фотографували.

Номер слайду 12

Працюючи з різними джерелами , ми зрозуміли, що вишивка на білій сорочці українців існує багато століть. Згадки про неї є у творах багатьох письменників та істориків 11-12століть.

Номер слайду 13

Вишиваний одяг був у давніх народів , що жили на території України – скіфів і сарматів

Номер слайду 14

Краса українських жінок в національному одязі надихали багатьох художників на написання чудових портретів

Номер слайду 15

Ми відвідали виставку народного костюму та предметів побуту в Музеї декоративно- прикладного мистецтва м.Києва.

Номер слайду 16

Під час екскурсії прийняли участь у грі “ Одягни ляльку – мотанку”

Номер слайду 17

Для української вишивки найбільш характерними є рослинний , геометричний орнаменти , зображення фігури людини . Найдавніший серед них – геометричний. Найпоширеніші кольори – червоний та чорний

Номер слайду 18

Для кожного регіону України притаманний свій неповтроний орнамент , який вирізняє його серед усіх інших регіонів

Номер слайду 19

Зробили висновок , що вишиванка – це тісний зв’язок народу з традиціями. Особливо зараз. Візерунки українських орнаментів входять в сучасне життя.

Номер слайду 20

Українці прикрашають в національному стилі машини, роблять татуювання, наряджають домашніх улюбленців.

Номер слайду 21

Українці носять вишиванки з гордістю, це є прояв патріотизму. І не лише в свята, а й в повсякденному житті. Сорочки, плаття, годинники, сережки, сумочки з елементами українського орнаменту – це широко ввійшло в наше життя три роки тому.

Номер слайду 22

Вишиванки навіть прикрашають будинки. Наприклад , два роки тому в Києві по бульвару Лесі Українки 36 –Б з’явився величезний мурал із зображенням дівчини у вишиванці.

Номер слайду 23

Ми познайомились з майстринями сучасної вишивки Мойсак Людмилою та її донькою Мойсак Аліною, які походять з династії українських вишивальниць. Обидві майстрині почали вишивати ще з раннього дитинства і вишивка для них стала невід’ємною частиною життя

Номер слайду 24

Ми вчилися виготовляти іграшки своїми власними руками , оздоблюючи їх вишивкою. Техніки вишивання «хрестиком» нас навчали пані Людмила та пані Аліна.

Номер слайду 25

Вишиванка — поема життя, Закодована вічність в узорах. Їй ніколи нема забуття!

Номер слайду 26

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Цветова Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
9 лютого 2018
Переглядів
3848
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку