Проєкт "Ні дня без математики" (Читаємо уважно Біблію)

Про матеріал
Проєкт "Ні дня без математики" (Читаємо уважно Біблію). В роботі використані фрагменти притч із Біблії, які стали основними сюжетами для математични роздумів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Читаємо уважно Біблію. Вчитель математики Ращупкіна Тетяна. Проект«Ні дня без математики»

Номер слайду 2

Від Матвія 18:21-22 Скільки разів прощати гріхи братові21 Петро приступив тоді та запитався Його: Господи, скільки разів брат мій може згрішити проти мене, а я маю прощати йому? Чи до семи раз? 22 Ісус промовляє до нього: Не кажу тобі до семи раз, але аж до семидесяти раз по семи!Задача: «Скільки разів прощати гріхи братові»?

Номер слайду 3

Від Матвія 18:23-30 Притча про немилосердного боржника23 Тим то Царство Небесне подібне одному цареві, що захотів обрахунок зробити з своїми рабами. 24 Коли ж він почав обраховувати, то йому привели одного, що винен був десять тисяч талантів. 25 А що він не мав із чого віддати, наказав пан продати його, і його дружину та діти, і все, що він мав, і заплатити. 26 Тоді раб той упав до ніг, і вклонявся йому та благав: Потерпи мені, я віддам тобі все! 27 І змилосердився пан над рабом тим, і звільнив його, і простив йому борг. 28 А як вийшов той раб, то спіткав він одного з своїх співтоваришів, що був винен йому сто динаріїв. І, схопивши його, він душив та казав: Віддай, що ти винен! 29 А товариш його впав у ноги йому, і благав його, кажучи: Потерпи мені, і я віддам тобі! 30 Та той не схотів, а пішов і всадив до в'язниці його, аж поки він боргу не верне. …. Довідка: Талант- 60 мин чи 9,7 юнів, міра грошей приблизно 1000 доларів. Динарій чи драхма- срібна монета вартістю 16,5 центи. Задача: Обчислити, яка різниця між боргом в талантах та в динаріях?

Номер слайду 4

Від Матвія 13:23 Вияснення притчі про сіяча23 А посіяне в добрій землі, це той, хто слухає слово й його розуміє, і плід він приносить, і дає один у сто раз, другий у шістдесят, а той утридцятеро. Завдання: Подумай над числами, сформулюй задачу та обчисли її. 

Номер слайду 5

Від Матвія 13:31-33 Притча про гірчичне зерно й про розчину31 Іншу притчу подав Він їм, кажучи: Царство Небесне подібне до зерна гірчичного, що взяв чоловік і посіяв на полі своїм. 32 Воно найдрібніше з увсього насіння, але, коли виросте, більше воно за зілля, і стає деревом, так що птаство небесне злітається, і кублиться в віттях його. 33 Іншу притчу Він їм розповів: Царство Небесне подібне до розчини, що її бере жінка, і кладе на три мірі муки, аж поки все вкисне. Пояснення: міра сипких речовин у Біблії- сата. Повна сата-13,5 літрів, мала сата-половина повної. На одне печиво хліба звичайно вживалося три сати. Задача: З 10 кг борошна виходить 14 кг хліба(за сучасними технологіями, один літр пшеничної муки важить 590 гр). Скільки хлібин вийде з трьох мір муки, якщо одна хлібина має вагу 1кг?

Номер слайду 6

Євангеліє від Луки 24:13-17Ісус з’являється Своїм учням на дорозі в Еммаус13 І ото, двоє з них того ж дня йшли в село, на ім'я Еммаус, що від Єрусалиму лежало на стадій із шістдесят. 14 І розмовляли вони між собою про все те, що сталося. 15 І ото, як вони розмовляли, і розпитували один одного, підійшов Сам Ісус, і пішов разом із ними. 16 Очі ж їхні були стримані, щоб Його не пізнали. 17 І спитався Він їх: Що за речі такі, що про них між собою в дорозі міркуєте, і чого ви сумні?Пояснення: 1. У Біблії Стадія-міра на 600 стіп.2. Стадій— старовинна одиниця вимірювання відстаней у багатьох народів, що була вперше введена у Вавилоні, а вже потім отримала свою грецьку назву. Стадій був відстанню, що проходила людина спокійною ходою за час сходу сонця, тобто протягом приблизно 2 хвилин. Стадій вавилонський дорівнював 194 метрам, єгипетський — 230,4 метри, грецький — 178 метрів, римський — 185 метрів, атичний - 177,6 метра. Задача: На якій відстані від Єрусалиму «Ісус з’являється Своїм учням на дорозі в Еммаус»?

Номер слайду 7

Від Матвія 20:1-9 Притча про робітників у винограднику1 Бо Царство Небесне подібне одному господареві, що вдосвіта вийшов згодити робітників у свій виноградник. 2 Згодившися ж він із робітниками по динарію за день, послав їх до свого виноградника. 3 А вийшовши коло години десь третьої, побачив він інших, що стояли без праці на ринку, 4 та й каже до них: Ідіть і ви до мого виноградника, і що буде належати, дам вам. 5 Вони ж відійшли. І вийшов він знов о годині десь шостій й дев'ятій, і те саме зробив. 6 А вийшовши коло години одинадцятої, знайшов інших, що стояли без праці, та й каже до них: Чого тут стоїте цілий день безробітні? 7 Вони кажуть до нього: Бо ніхто не найняв нас. Відказує їм: Ідіть і ви в виноградник. 8 Коли ж вечір настав, то говорить тоді до свого управителя пан виноградника: Поклич робітників, і дай їм заплату, почавши з останніх до перших. 9 І прийшли ті, що з години одинадцятої, і взяли по динарію….. Пояснення: третя година- це наша дев'ята ранку. Наші години на шість випереджують герберські. Завдання: скласти таблицю відповідності годин в Біблії до «наших» годин.

pptx
Додано
16 лютого 2022
Переглядів
443
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку