Проєкт " Римська система числення"

Про матеріал
План проєкту 1. Короткі історичні відомості країна (держава) де виникла система числення 2. Сфери застосування систем числення 3. Як світ дізнався про цю систему числення 4. Особливості системи числення 5. Як світ застосовує систему числення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОЄКТ «Римська система числення»

Номер слайду 2

План проєкту1. Короткі історичні відомості країна (держава) де виникла система числення2. Сфери застосування систем числення3. Як світ дізнався про цю систему числення4. Особливості системи числення5. Як світ застосовує систему числення

Номер слайду 3

1. Короткі історичні відомості країна (держава) де виникла система числення. Римська система числення була зроблена в Римі 2000 років тому. Римські цифри пишуться літерами латинської абетки.

Номер слайду 4

2. Сфери застосування систем числення. Системи числення застосовуються: в торгівлі, математичних записах, рахування грошей тощо.

Номер слайду 5

3. Як світ дізнався про цю систему числення На даний момент не існує єдиної теорії походження римських цифр. Але одна з найпопулярніших гіпотез свідчить, що римські цифри відбулися від системи числення, яка використовує замість цифри штрихи-зарубки. Таким чином, цифра «I» — це не латинська або давніша літера «і», а насічка, що нагадує форму цієї букви.

Номер слайду 6

4. Особливості системи числення{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Цифри. Значення циифри латинською. Напис латинською1 Iлат. unus, unum5 Vлат. quinque10 Xлат. decem50 Lлат. quinquaginta100 Cлат. centum500 Dлат. quingenti1000 Mлат. mille. Доримських часів і Стародавнього Риму[ред. | ред. код]Хоча римські цифри пишуться літерами латинської абетки, вони були спочатку незалежними символами. Наприклад, етруски використовували I, Λ, X ⋔, 8 і ⊕ для I, V, X, L, C, і M, з яких тільки I і X, є літерами етруської абетки.

Номер слайду 7

5. Як світ застосовує систему числення. В український мові римські цифри використовуються в наступних випадках: Номер століття або тисячоліття: XIX століття, II тисячоліття до н. е. Порядковий номер монарха. Номер тому в багатотомній книзі (іноді — номера частин книги, розділів або глав). У деяких виданнях — номери аркушів з передмовою до книги, щоб не виправляти посилання всередині основного тексту при зміні передмови. Маркування циферблатів годин «під старовину».Інші важливі події або пункти списку, наприклад: V постулат Евкліда, II світова війна, XX з'їзд КПРС, Ігри XXII Олімпіади тощо. Валентність хімічних елементів. Порядковий номер щаблі в звукоряді. База гомеопатичних розведень (Conium X3, Aconitum C200 і т. ін.). У математичному аналізі римськими цифрами іноді записується номер похідної вище третьої. Римські цифри широко вживалися в СРСР при зазначенні дати для позначення місяця року: 11 / III-85 або 9. XI.89. Для вказівки дат життя і смерті на надгробках часто використовувався особливий формат, де місяць року також позначався римськими цифрами. З переходом на комп'ютерну обробку інформації формати дати, засновані на римських цифрах, практично вийшли з ужитку.

pptx
Додано
14 листопада 2022
Переглядів
1333
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку