Проект з біології на тему: “противірусні препарати”

Про матеріал
Противірусні препарати, також антивірусні препарати — це медикаменти, що впливають на віруси. Єдиного універсального антивірусного препарату не існує, бо віруси суттєво розрізняються між собою, але в практику введено кілька десятків високоспецифічних антивірусних препаратів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект з біології на тему: “противірусні препарати”

Номер слайду 2

Противірусні препарати Противірусні препарати, також антивірусні препарати — це медикаменти, що впливають на віруси. Єдиного універсального антивірусного препарату не існує, бо віруси суттєво розрізняються між собою, але в практику введено кілька десятків високоспецифічних антивірусних препаратів. Серед них практичне значення мають такі групи противірусних засобів: Протигрипозні засоби;протигерпетичні і протицитомегаловірусні засоби;засоби, що впливають на вірус імунодефіциту людини;засоби, як діють на ретровіруси і пікорнавіруси;засоби, що діють на вірус натуральної віспи;засоби широкого спектру дії(в тому числі при гепатитах В і С);

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Протигрипозні лікарські засоби Протигрипозні препарати поділяють на: Препарати, які блокують вірусний білок M2: римантадин, амантадин;Препарати, як блокують вірусний фермент нейроміназу: занамівір, осельтамівір;Препарати, як блокують вірусну РНК-полімеразу: рибавірин;Різні препарати: арбідол, оксолін, інтерферони;Білок М2 є специфічним білком вірусу грипу. Він міститься у мембрані вірусу і функціонує, як протонний канал, що забезпечує надходження іонів водню в середину ендосоми з захопленим віріоном після її злиття з лізосомою. Блокатори цього білка порушують процес «роздягання» вірусу і перешкоджають вивільненню у клітині господаря вірусного геному. У результаті порушується процес реплікації вірусу.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Протигерпетичні і протицитомегаловірусні препарати Протигерпетичні і протицитомегаловірусні препарати поділяють на: Препарати резорбтивної дії: ацикловір, валацикловір, ганцикловір, цитрабін;препарати для місцевого застосування: ідоксурдин;

Номер слайду 7

Засоби, яківпливають на імундифіцид людини ВІЛ є різновидом ретровірусів. Він є збудником СНІД. Серед препаратів антиретровірусної терапії виділяють такі:Інгібітори зворотньої транскриптази: Нуклеозиди: азидомідин(зидовудин, ретровір), диданозин, зальцитабін, ставудин;Нуклеозидні сполуки: невірапін, делавірдин, ефавіренц;Інгібітори ВІЛ-протеази: індинавір, ритонавір, нальфінавір.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Противірусні препарати широкого спектра дії До противірусних препаратів широкого спектра дії відносять інтерферони та їх індуктори. Інтерферони — це видоспецифічні низькомолекулярні глікопротеїни. Їх виділяють із культур лейкоцитів (α-інтерферон), фібробластів (β-інтерферон), або лімфоцитів (γ-інтерферон). Шляхом імплантації відповідних генів людини кишковій паличці одержують рекомбінантні інтерферони. Інтерферони опосередковують свою противірусну дію через специфічну відповідь клітини на їх зв'язування з відповідними рецепторами, що супроводжується активацією протеїнкіназ і утворенням низькомолекулярного інгібітора синтезу білків, який стимулює ферменти, що руйнують РНК-віруси і клітини господаря.

Номер слайду 10

pptx
Додано
17 травня 2020
Переглядів
1402
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку