Проєкт з української мови " Як подружились голосні та приголосні звуки"

Про матеріал

Ознайомлення дітей з голосними та приголосними звуками, алфавітом, наголосом та мнемонічними фразами деяких правил української мови.

Перегляд файлу

Результат пошуку зображень за запитом кумедні буквиРезультат пошуку зображень за запитом кумедні буквиРезультат пошуку зображень за запитом кумедні буквиРезультат пошуку зображень за запитом кумедні букви                  Проєкт на тему:

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом кумедні букви о

 

Результат пошуку зображень за запитом кумедні буквиРезультат пошуку зображень за запитом літера  о

 

 

Результат пошуку зображень за запитом літера ю                                                                                                                              

Результат пошуку зображень за запитом літера юРезультат пошуку зображень за запитом літера юРезультат пошуку зображень за запитом кумедні букви  

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом король малюнокРезультат пошуку зображень за запитом король малюнокЖили в одній чарівній країні звуки. Країна ця була зовсім крихітна. І жителів у ньому було всього 32. Ніхто їх не бачив, так як вони були невидимками.
А от чути їх було можна. Шість звуків були співаками: А, У, И, І, Е, О. За співучість і голосистость прозвали їх голосними. Їм підспівували Я, Є, Ю, Ї.
Решта 21 теж були добрими, хорошими звуками, але співати не вміли. Ось послухайте: Б,В,Г,Д,Ж,З,Й,К,Л,М,Н,П,Р,С,Т,Ф,Х,Ц,Ч,Ш,Щ
Вони дуже дружили, в усьому погоджувалися з голосними, любили з ними стояти поряд. І називалися вони приголосними.
Ви теж можете співати разом з ними, але для цього потрібно вміти дізнаватися всі звуки і правильно їх вимовляти.

 

НА-НА-НА  РІДНА  СТОРОНА

АЙ-АЙ-АЙ  НАШ РІДНЕНЬКИЙ КРАЙ

ЖУ-ЖУ-ЖУ    ЗЕМЛЮ  ЗБЕРЕЖУ.

Результат пошуку зображень за запитом чарівник малюнокБагато часу пройшло з тих пір, як оселилися в одній чарівній країні звуки. Вони були невидимками, але зате любили співати.
Одного разу в тій країні з'явився чарівник з іншого королівства. Йому так сподобалася, що він захотів ближче познайомитися з її жителями. А коли дізнався, що всі жителі - невидимки, то дуже засмутився. Але він все - таки був чарівником, причому дуже добрим. І вирішив він кожному жителю подарувати по чарівному сукні. Кожен звук отримав сукню, не схожу на інші. Варто було його одягти, як відразу звук ставав видимим і перетворювався в букву. Букву можна було бачити, змалювати, намалювати, написати. Чарівник був дуже задоволений. Адже тепер, прочитавши або проспівавши її, або прошепотівши, він називав звук по імені. Так вони і познайомилися.

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом Королева АбеткаКоли в чарівній країні оселилися два брата АПОСТРОФ і Ь, жителів стало рівно 33. Кожен мав своє житло, але не міг міняти його на інше. Такі суворі закони там були.
Як - то раз Алфавіт і королева Азбука вирішили влаштувати свято. Всі звуки наділи сукні, перетворилися у букви і вирушили на головну площу.
Король дав команду буквах побудуватися і встати кожного на своє місце, за номером житла. Ось в якому порядку стояли там букви: А,Б,В,Г,Ґ,Д,Е,Є,Ж,З,И,І,Ї,Й,К,Л,М,Н,О,П,Р,С,Т,У,Ф,Х,Ц,Ч,Ш,Щ,Ь,Ю,Я.
Королеві Абетці дуже сподобався лад букв. З тих пір лад літер у даному порядку і стали називати по імені короля - АЛФАВІТ або королеви - АБЕТКА.
Кожен, хто захоче дізнатися таємниці цієї чудової країни, повинен, як король, знати напам'ять порядок букв.

 

 

Результат пошуку зображень за запитом замок малюнокРезультат пошуку зображень за запитом замок малюнокОдного разу не порозумілися голосні і приголосні і розійшлися в різні сторони. Збилися приголосні в купку, хотіли поговорити ,

та ніяк...
Кашлянули:
-Кх!
Ним пчихнули:
Пчх!
Навіщо то покликали кішку:
-Кс, кс, кс!
І занудьгували....
Раптом:
-Тсс!
Здалося їм, що хтось десь ридає... Прислухалися.
-А-а-а-а! О-О-О!- кричали голосні.
Вони плакали, як малі діти:
-Уа! Уа!
Аукали:
-Агов! Ау!
І приголосні крикнули їм (вірніше, хотіли крикнути, але у них вийшло лише невиразне бурмотіння):
-БДМ ВСГД ВМСТ!
І почули радісний, але теж невиразне:
-У-Е-Е-А-Е-Е!
Уклали вони світ, знову стали поруч, чітко сказали:
-БУДЕМО ЗАВЖДИ РАЗОМ!
І з тих пір більше ніколи не розлучалися.

Результат пошуку зображень за запитом опечатка мультРезультат пошуку зображень за запитом опечатка мультЗібралися одного разу слова на раду, стали казати, які вони всі корисні і значущі. Але забули слова запросити на свою раду НАГОЛОС. І він дуже образився. Коли слова стали виступати, Наголос раптом вискочив і закричав:
-Що ви без мене знаєте? Якщо захочу, візьму і зміню значення у вас!
Слова, звичайно, не повірили. Вийшов замОк і сказав:
-Я тебе не боюся, я такий сильний і важкий, що впораюся з якимось НАГОЛОСОМ. Адже Наголос - це ж просто риска!
Наголос розсердився і раптом перестрибнув з останнього складу на перший, і зник замОк, і виник зАмок.
Слова стали обурюватися, соромити Наголос, а він продовжував доводити свою значимість. Ось вже замість Атлас вийшов атлАс, замість дорОга-дорогА.
Бачать слова, що справа погана - не обійтися без Наголосу! Відвели йому почесне місце на свїх зборах і з тих пір до Наголосу з великою повагою ставляться.

Результат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мові        НАГОЛОШУЙ  ПРАВИЛЬНО

Результат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мові

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мовіРезультат пошуку зображень за запитом наголоси в українській мові

Результат пошуку зображень за запитом пишичитайРозрослось королівство Алфавітії. І полинули слова, гарні, милозвучні, ніби пісня соловна. Захотіли літери поділитися своєю мовою з іншими мовами. Чарівник допоміг написати листа до королівства Орфографії. А щоб в королівстві змогли прочитати правильно слова, видали 10 законів правильного читання.

10 ЗАКОНІВ  КРАЇНИ  АЛФІВІТІЇ

1. Де Ти З’їСи Ці ЛиНи? Після приголосних з цієї фрази – Д, Т, З, С, Ц, Л, Н – можна писати м’який знак (козацький, сьомий, лялька).

 

2. Де Ти З’їСи Цю ЧаШу ЖиРу?  Правило “дев’ятки”: після приголосних цієї фрази – Д, Т, З, С, Ц, Ч, Ш, Ж, Р – пишемо голосну И в іншомовних словах, а не І (директор, таксист, режим).

 

3. Ми ВиНиЛи РіЙ (або МіНеРаЛоВиЙ) М, В, Н, Л, Р, Й – сонорні приголосні.

 

4. МаВПа БуФ Б, П, В, М, Ф – губні приголосні. Після них перед я, ю, є, ї пишемо апостроф (б’ють, в’юн, черв’як).

 

5. Ще їЖДЖу.   Ш, Ч, Ж, ДЖ – шиплячі приголосні.

6. СЦе їЗДЗу (вимовляємо “ще їжджу” по-дитячому.)  С, Ц, З, ДЗ – свистячі приголосні.

 

7.КаФе «ПТаХ»  Перед К, П, Т, Ф, Х завжди пишемо префікс   с-, а не з- (схопити, сфотографувати, стерти).

 

8. На Родини Для Зими Осінь Мостить Килими  Відмінки: Називний, Родовий, Давальний, Знахідний, Орудний, Місцевий, Кличний.

 

9."ЦаП ХоЧе ФіСТаШКи"       Глухі приголосні.

 

10. БуДе ГоЖе ҐеДЗю у ДЖаЗі   Дзвінкі приголосні звуки.

Результат пошуку зображень за запитом пишичитай

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Українська мова, Інші матеріали
НУШ
Додано
5 березня 2020
Переглядів
3192
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку