Проект "Жовті тюльпани - вісники розлуки?"

Про матеріал

Експерементально - дослідницька робота з квітникарства "Жовті тюльпани - вісники розлуки?", проведена з вихованцями гуртка "Юні квітникарі-аранжувальники".

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

Експериментально - дослідницька робота з квітникарства

 

 

 

 

«Жовті тюльпани –

вісники розлуки?»

 

 

 

 

 

 

Роботу виконали вихованці гуртка

«Юні квітникарі-аранжувальники»

Керівник: Медведюк Ольга Миколаївна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………….….2

ОСНОВНА ЧАСТИНА……………………………………………........3

Історія тюльпана………………………………………………………...4

Вирощування тюльпана……………………………………………..….6

ВИСНОВКИ……………………………………………………….…....10

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………….11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

Весна… Все розцвітає і радіє.

Відомо, що тюльпан – весняний пан, який вражає своїми барвами, стрункістю, красою. І, звичайно, про нього не могли не згадати в стародавньому фольклорі. Шукаючи історії про тюльпан, ми прочитали багато розповідей, казок, легенд. Але найбільше нам сподобалась ця…

 

Колись давно люди вірили в те, що в пуп’янку жовтого тюльпана є неймовірна сила, яка принесе щастя тому, хто його відкриє. Але, що б не робили люди, квітка не відкривалася.

Одного разу мама з сином йшли полем. Хлопчик побачив гарну квітку і підбіг до неї. Побачивши яскраві пелюстки, він усміхнувся. У відповідь на дитячу усмішку, тюльпан розпустився. Отже, щирий сміх зробив те, що не могла зробити будь-яка інша сила.

 

Існує думка, що жовті тюльпани — до розлуки, пам’ятаєте слова з пісні «жовті тюльпани вісники розлуки», але чи завжди це так, можливо це лише склався стереотип, який варто спробувати змінити? Ми вирішили перевірити чи потрібно вірити цим забобонам і спробуємо виростити жовтий тюльпан до Дня Святого Валентина.

 

 

C:\Users\1\Desktop\Фото-0340.jpg

 

 

 

 

Історія тюльпана

Але спочатку ми хочемо ознайомити вас з історією тюльпана. Саме слово «тюльпан» походить від перського слова «толібан» - тюрбан, чалма, головний убір, який квітка нагадує за формою. Саме Персія вважається батьківщиною тюльпанів. Перші письмові згадки про них відносяться до XI-XII століть.

Тюльпани здавна користувалися величезною любов’ю в країнах Малої Азії. Їм присвячували свої вірші геніальні поети Сходу, такі як Навої, Джамі, Рудакі, Сааді ... Тюльпан був гербом турецьких султанів династії Османів.

Хафіз сказав про тюльпан: «З його незайманою красою не може зрівнятися навіть сама троянда». Ці божественні квіти поза всяким порівняння, говорять сучасні турки. Зображення тюльпана в Туреччині можна зустріти всюди: на тканині, килимах, посуді ...

У Європу насіння та цибулини тюльпанів були завезені теж з Туреччини. Сталося це в 1554 році, коли австрійський дипломат кайзера Фердинанда I Огье де Бюсбек закупив в Туреччині партію цибулин тюльпанів і привіз їх до Відня.

Велику роль у поширенні тюльпанів по всьому світу зіграв директор Віденського саду професор Клузіуса, який і сам зайнявся активною селекцією тюльпанів, і щедро розсилав насіння та цибулини цих чудових рослин по всій Європі. Квітка стала бажаним господарем у садах вельмож і королів.

Тюльпан - багаторічна цибулинна рослина з сімейства лілійних. У квітки тюльпана 6 тичинок, тригранна маточка і пелюстки-оцвітини. За формою вони поділяються на келихоподібних, піоновідние, торочкуваті, чашоподібні, овальні, зірчасті, лілієвідні, попугаячий сорти тюльпанів вивели в XVII столітті, а в XIX столітті почали культивувати сорти тюльпанів з яйцевидної формою квітки.

За кольором тюльпани можуть бути ... Легше сказати, якими вони не можуть бути ... Ви можете зустріти квіти від білого, рожевого, червоного до бордового, лілового і майже чорного кольору.

Другою батьківщиною тюльпанів називають Голландію, куди він потрапив в 1570 році. Саме там тюльпаноманія розцвіла пишним цвітом. Тюльпани стали настільки популярними і нечувано дорогими, що подекуди за одну цибулину віддавалися цілі замки. Відомий випадок, коли за цибулину нового сорту було заплачено 13 тисяч гульденів.

А бували і курйозні випадки. Так, один багач заплатив за цибулини тюльпанів нечувану ціну, а його слуга випадково з’їв цибулини на сніданок.

Чорний тюльпан, вірніше чорно-синій, був виведено у Харлеме в 1637 р., а в 1986 р. в Голландії почалося масове вирощування цієї квітки на промисловій основі.

У Росії тюльпани були завезені в кінці XVI століття. Там вони придбали величезну популярність і поширилися завдяки вирощуванні, райдужному різнобарв’я і яскравості, оригінальності та різноманітності форми квіток. На території СНД росте зараз понад 80 видів диких тюльпанів.

А у Нідерландах є парк створений в 1949 році, де вирощують, колекціонують і представляють відвідувачам тюльпани. У цьому парку Рубенс створив портрет своєї дружини на тлі живих тюльпанів. Чи навряд де-небудь є ще такий сад.

Захоплення тюльпанами не обійшло й Францію. У період правління Людовика 14 костюми придворних прикрашалися тюльпанами найдорожчих сортів. Виготовлялися ювелірні вироби, які імітують форму квітки. Посуд, декоративні вази, вироби червонодеревців, чавунне лиття палацових огорож - все виготовляють у вигляді цієї прекрасної квітки.

  На територію України тюльпани потрапили з Голландії на початку  XVII століття, але доступні вони були тільки заможним людям. У кінці XIX століття починається промислова розведення цих квітів на узбережжі Криму.

 

Зараз у нашій країні тюльпани - популярні весняні квіти, які ідеально підходять як для озеленення вулиць великих міст, парків, так і для маленьких двориків і садів. Вони чудово виглядають на балконах, лоджіях, у високих вазонах, підвісних корзинах, на альпійських горах, у бордюрах і під деревами.

 

 

 

 

Вирощування тюльпана

Квіти в горщиках не тільки прекрасна прикраса для дому, але і просто приємний подарунок, саме тому ми вирішили виростити тюльпан.

Підготовку до вирощування  ми розпочали з вибору цибулини (рис.1) , потім вибрали квітковий горщик потрібного нам діаметру.

 

C:\Users\1\Desktop\Фота1474.jpg

Рис.1


Грунт для тюльпанів повинен бути нейтральним або слабокислим, з хорошими дренажними властивостями і являти собою суміш гною або компосту, піску і землі з саду, ми обрали нейтральний ґрунт.  Співвідношення усіх складових ґрунту становив - 1:1:2. Землю утрамбували в горщик не до країв, але більше ніж до середини, тоді взяли тюльпанову цибулину і всадили в землю так, що третина цибулини залишилася зовні. А зверху до кінця цибулини засипали пісок. Зробивши лунку висадили підготовлену цибулину у зволожений ґрунт ( 28.12.17).

Відразу після висадки цибулини тюльпана, добре полили спеціальним розчином з такої суміші: на літр води всього два грами 0,2-процентної кальцієвої селітри (рис.2, 3).

C:\Users\1\Desktop\DSCF1811.jpg              C:\Users\1\Desktop\DSCF1795.jpg

                               Рис.2                                         Рис.3

  Потрібно пам’ятати, що головне це глибина посадки, адже глибина посадки тюльпана дорівнює триразовій висоті висадженої цибулини. При недостатній глибині підвищується можливість виникнення пістрявості квітки.

Для горщика з тюльпаном обрали підходяще місце, адже ми знали, що  тюльпани не переносять прямі сонячні промені, протяги і перепади температур. Тому поставили горщик з тюльпаном в на півтемному місці подалі від опалювальних приладів.

Для поливу використовували відстояну воду кімнатної температури, а температуру підвищували поступово за два-три дні, з 10 ° С до 18 ° С.

 Коли паростки тюльпанів досягли  висоти близько шести сантиметрів ми перенесли в тепле і світле приміщення (16.01.18) (рис.4, 5).

 

C:\Users\1\Desktop\Фото-0292.jpg          C:\Users\1\Desktop\Фота1481.jpg            

                 Рис.4                                                    Рис.5

Починаючи з цього моменту на протязі трьох тижнів з’явилися листки і розпустилася сама квітка (8.02.18) (рис.6).

 

C:\Users\1\Desktop\Фото-0340.jpg

Рис.6

Для того щоб квітка була яскравою, а пагони не надто витягувалися, ми штучно підсвічували тюльпан, забезпечивши 12-ти годинний світловий день (рис.7, 8).

 

C:\Users\1\Desktop\Фото-0331.jpg

Рис.7

 

 

C:\Users\1\Desktop\ДЛ.jpg

Рис.8

 

 

Після того як рослина відцвіла, поступово скоротили полив. Як тільки бутон зівяв, а листя пожовтіло, ми обережно викопали цибулину з горщика, очистили її від старих коренів, листя і стебла. Далі підсушили цибулину для того щоб уникнути гниття і залишили на зберігання в прохолодному і сухому місці. Сушку цибулини потрібно здійснювати таким чином: 15 днів при температурі 23-24 градуси, 30 днів - при 20 градусах. Зберігання повинно відбуватися при температурі до 15 градусів.

 

Також, ще восени ми почали готуватися до вирощування тюльпанів у відкритому ґрунті, а саме на початку жовтня. За місяць до висадки тюльпанів ми перекопали ділянку, вносячи одночасно перегній і мінеральні добрива. Перед посадкою здорові цибулини на 30 хвилин замочили у слабкому розчині марганцівки. На ділянці для вирощування встановили відстань між рядами, вона повинна становити близько 15 см, а між цибулинами приблизно 10 см і висадили тюльпани. Догляд після цього практично зводиться до нуля,  для захисту рослини накрили ялиновими гілочками. Всю зиму цибулини будуть перебувати в стані спокою, готуючись до періоду цвітіння.

Коли настане весна, тюльпани почнуть пускати паростки, і вже через пару тижнів зацвітуть. У цей час необхідно провести два підживлення: як тільки з’являться бутони і коли квіти опадуть. Обов’язково потрібно стежити за вологістю ґрунту, а також періодично її рихлити.

 

Коли листя тюльпанів пожовкнуть, настає пора викопування цибулин. Після того, як вони будуть витягнуті із землі, їх слід просушити на відкритому повітрі в тіні (1-2 дні). Після цього цибулини поміщаються в ящики і зберігаються в темному, добре провітрюваному приміщенні.

Таким чином можна виростити найрізноманітніші тюльпани!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

Наш тюльпан розцвів раніше, ніж ми очікували. Та ми змогли зберегти його цвітіння аж до свята. І зрозуміли, не треба вірити забобонам, адже мовою квітів «тюльпан» означає освідчення в коханні і про це розповідає легенда про перського царя Фархада. Без пам’яті закоханий в прекрасну дівчину Ширін, він мріяв про щасливе життя з коханою. Та заздрісні суперники пустили слух, ніби його наречена вбита. Від горя Фархад погнав свого жвавого коня на скелі і розбився на смерть. Саме в тому місці, де кров нещасного принца потрапила на землю, виросли яскраві квіти, відтепер символ пристрасної любові - тюльпани.

Ми впевнені, що жовті тюльпани — теж кажуть «я люблю тебе», несуть  щастя і не є вісниками розлуки, а розкрити їх справді може тільки щирий сміх

Також тюльпани це символ життя і безсмертя. Про це відомо ще з часів Конфуція, адже вони одні  з самих швидкорослих видів квітів. За добу вони можуть підрости в середньому на 2 сантиметри.

Нам здається, що квіти тюльпанів будь-якого кольору несуть в собі частинку весни, а значить, вічної юності і гарного настрою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Верзилін М. М. Квіти в житті людини. – К., 1999.

2. Верзилін М. М. Історія квітів. – М., 2000.

3. Н.Малова "Тюльпани" - М.:ОЛМА-ПРЕСС, 2001. -96с.

4. Б. Лисянский, Г. Ладыгина.Тюльпаны. Практические советы по выращиванию, уходу и защите от вредителей и болезней. Астрель, АСТ., 2002.

5. Рослини в легендах. – Харків, 1986.

Також були використані матеріали із сайту nashicveti.ru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
25 лютого 2018
Переглядів
1801
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку