Проектна робота " Вплив сміттєвих звалищ на навколішнє середовище та способи боротьби у нашому населеннному пункті"

Про матеріал
Сьогодні екологічна криза має якісно іншу природу, яка стала основою загальної деградації природного середовища. Життя нерозривно пов₴язане з природним середовищем. На ранніх етапах свого становлення людина, користуючись продуктами природи, не завдавала помітної шкоди природним ресурсам. Але з посиленням практичної діяльності, пов'язаної з винаходом знарядь праці, вплив її на природу неухільно зростав. Наслідки впливу людини на навколишнє середовище сумні й тривожні: порушуються природні угрупування й ландшафти, забруднується атмосфера, морські акваторії і прісні водойми, руйнується грунтовий покрив, хімічні сполуки, які циркулюють у біосфері, шкодять здоров'ю людини та всьому живому. Отже, щоб вберегти власне життя нащадків та навколишнє середовище потрібно зовсім мало- не прибирати існуючиі звалища, а просто їх не створювати, живучи в гармонії з природою.
Перегляд файлу

1

 

Проект на тему: «Вплив сміттєвих звалищ на навколишнє середовище та способи боротьби у нашому населеному пункті»

 

Автор: Мітева Вікторія Сергіївна, учениця 9-го класу ОКСАМИТНЕСЬКОГО ЗЗСО ІМЕНІ І. І. БУЛГАРОВА

 

Науковий керівник: Узунова Марія Іванівна, вчитель географії

Актуальність теми: утворення відходів супроводжує людство протягом усієї його історії, і, що вище рівень розвитку, то більше слідів її діяльності у вигляді відходів залишається на Землі. І якщо сьогодні без відходів людське життя нажаль уявити ще не можна, то треба принаймні зменшити їх кількість, знизити ту шкоду, яку вони чинять усьому живому. В Одеській області, наприклад, у 2020 році утворилося близько 1,8 млн. тон відходів.

Предмет та об`єкт вивчення: несанкціоновані сміттєзвалища та полігони твердих побутових відходів сіл Оксамитне та Тополине; комунальне підприємство, що займається благоустроєм сіл та очисткою стічних вод.

Мета екологічного проекту: привернути увагу громадськості та органів самоврядування сіл до глобальної проблеми твердих побутових відходів, а також до участі у впорядкуванні та благоустрою сільської території; інформативно формувати екологічну культуру жителів, сприяючи організувати громадськість та сільське самоврядування до участі у впорядкуванні та благоустрої сільської території; прищеплювати учням та громадськості усвідомлення відповідальності за утримання в належному стані місця проживання; роз'яснення серед громадськості необхідності збереження навколишнього середовища.

Задачі екологічного проекту: дослідити територію сіл Оксамитне та Тополине, виявити несанкціоновані сміттєзвалища, розробити план заходів щодо покращення екологічної проблеми; висвітлити результати дослідження на екологічному стенді; рекомендувати учням школи, жителям сіл вжити необхідні заходи щодо утилізації сміття на території сіл, покращення санітарно-епідеміологічного стану селищ; звернутися з проханням до старости сел Оксамитне та Тополине, вжити відповідних заходів для подолання реальної проблеми несанкціонованих сміттєзвалищ.

Новизна проекту: сучасне екологічне становище не може розглядатися без минулого нашої країни, без історії природокористування, без обліку важливої для всіх нас моделі людина-виробництво-природа, а тому ми повинні дуже уважно розглянути, проаналізувати деякі принципи, механізми, чинники, які насамперед визначили цей кризовий стан.

Практичне та теоретичне значення проекту: реалізоване дослідження має подвійну цінність – теоретичну, у вигляді нових знань і практичну у вигляді рекомендацій, як подолати екологічну проблему сміттєзвалищ.

Цей проект був оприлюднений на виховних заходах, присвячених екологічним питанням. Матеріали дослідження та рекомендації щодо усунення проблем незаконних сміттєзвалищ були узагальнені в листі-проханні старості селищ вжити відповідних заходів по збору та утилізації ТПВ на території сіл Тополине та Оксамитне.

 

Методи дослідження: емпіричне дослідження.

 

Наукова новизна та практична значимість отриманих результатів: Проблема твердих побутових відходів зовсім не нова. ЇЇ масштаби глобальні, і миритися з ними неможливо. Як відомо, руйнівний вплив людини на навколишнє середовище, врешті-решт, відбивається на здоров’ї самої людини. За даними лікарів, стан здоров’я населення Одеської області - незадовільний. У порівнянні з попередніми роками, кількість зареєстрованих хворих незмінно росте. Більше, ніж раніше населення скаржиться на хвороби органів дихання, кишково-шлункового тракту, системи кровообігу, статевої системи, цукровий діабет та онкологічні хвороби.

Основні положення проекту: екологічна некомпетентність керівництва на міжнародному, федеральному й місцевому рівнях господарської роботи в останні 20 років все частіше приводить до екологічних криз у зонах впливу технології й, як наслідок, до росту захворюваності, зниженню середньої тривалості життя людей. Задумуючись над екологічними проблемами України, перш за все потрібно дбати про чистоту тієї території, на якій ти проживаєш. Саме це спонукає людей до дії, адже основний людський інстинкт «самозбереження». Проаналізувавши ситуацію, яка гостро постає у наш час, і спонукає розробити проект «Вплив сміттєвих звалищ на навколишнє середовище та способи боротьби з ними у нашому населеному пункті». У ньому – детально викладена суть екологічної проблеми, запропоновані заходи органам сільської влади для покращення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, організовані освітньо-виховні заходи спрямовані на формування екологічної культури жителів, створення агітбригади, яка проводить розповсюдження в селах агітаційної інформації спрямованої на підвищення екологічно-культурного рівня мешканців.

Відомості про впровадження проекту: досліджена територія селищ та виявлено місця несанкціонованих сміттєзвалищ, старості запропоновано заходи щодо впорядкування сміттєзвалищ та підтримання мешканцями сіл Оксамитне та Тополине, присадибних ділянок у належному стані, проведено інформаційно - роз’яснювальну роботу серед жителів сіл та учнів школи.

В результаті досліджень створено буклети для населення сіл та учнів школи.

Структура роботи: Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.

Зміст

ВСТУП

РОЗДІЛ І. ВИВЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ СИТУАЦІЇ СЕЛ ОКСАМИТНЕ ТА ТОПОЛИНЕ.

  1. Вивчення стану забруднення селищ.
  2. Робота з організаціями, що відповідають за санітарно-епідеміологічний стан сел.
  3. Наслідки забруднення, які можуть призвести до екологічного лиха

РОЗДІЛ ІІ. НАПРЯМКИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ТВЕРДИХ ОБУТОВИХ ВІДХОДІВ

2.1. Стан забруднення побутовими відходами в Одеській області
2.2. Вирішення проблеми засмічення території селищ Оксамитне та Тополине

 

РОЗДІЛ ІІІ. РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ
3.1. Робота із населенням сел.
3.2. Робота із учнями школи
3.3. Перспективний план роботи

ВИСНОВКИ

СПИСОК ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ

ДОДАТКИ


Вступ

До найбільш небезпечних відходів першого класу відносять гальванічні відходи, вироблені люмінесцентні лампи, ртуть та свинцевмісні відходи. Прикладами відходів другого класу можуть бути вироблені акумуляторні батареї, відходи нафтопродуктів, лакофарбових матеріалів, отрутохімікати та пестициди, муловий осад очисних споруд; третього – відпрацьована емульсія, нафтолами, пісок, забруднений мазутом. Відходи четвертого класу, це, передусім, будівельні відходи, відпрацьовані автомобільні шини, відходи гуми, пивоварного та шкіряного виробництв, дерева, попелу, побутові відходи, бите скло і т.д. ( Додаток 13)

Глибоке порушення природної екологічної рівноваги та напружений стан взаємин між людиною і природою, що пов’язане з невідповідністю виробничих сил та виробничих відносин в людському суспільстві ресурсним можливостям біосфери, називають екологічною кризою.

В Україні розрізняють дві категорії регіональних несприятливих екологічних ситуацій: екологічна катастрофа, в результаті якої гине велика кількість живих організмів і веде до економічних збитків, та екологічна небезпека, при якій з’являються ознаки несприятливих змін, що ставлять під загрозу здоров’я людини, стан виробничих об’єктів та господарську діяльність.

 

РОЗДІЛ І.

ВИВЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ СИТУАЦІЇ СЕЛ ТОПОЛИНЕ ТА ОКСАМИТНЕ


1.1. Вивчення стану забруднення селищ Оксамитне та Тополине.

Однією із негативних дій жителів наших селищ є створення несанкціонованих сміттєвзалищ: біля будинку Культури, територія поблизу пам’ятника Суворова, на перехресті вулиць Суворова та Північної, околиць сіл (Додаток 1 (фото матеріал)).

За даними Болградської районної санепідстанції було проведено рейд перевірки чистоти сіл, підчас якої було виявлено 5 несанкціонованих сміттєзвалищ. На людей, які вчинили ці, протиправні дії було накладено штраф в сумі 500 грн.

Зазначені вище місця вкриті масою поліетиленових пакетів та бляшанок, дія яких негативна не лише на природу, а й на життєдіяльність та здоров’я людини. Сміття забруднює, як грунти, так і підземні води балок, тим самим знищуючи рослинний світ навкруги.

На сміттєзвалищі, що на перехресті вулиць Суворова та Північної, знаходиться балка, на дні якої тече джерело, однак біля джерела, на схилах неймовірно велика кількість поліетилену, бляшанок – відходів життєдіяльності людей, які живуть поруч, а це черговий внесок у негативні зміни клімату, розвиток парникового ефекту.

 

1.2. Робота з організаціями, які відповідають за санітарно-епідеміологічний стан сел.

 

З метою підготовки до проекту, нами було відвідано організації та комунальне підприємство, які відповідають за санітарно-епідеміологічний стан сіл Оксамитне та Тополине. За даними Болградської районної санепідемстанції порівняно з 2020 роком, рівень якості води істотно впав, у 2021 році – рівень нітратів, хлоридів і заліза перевищує норму, сухий залишок та сульфати більш, як вдвічі перевищують норму.

У зв’язку з бажанням зменшити рівень забруднення атмосферного середовища, санепідемстанція розробляє проект лімітів на утворення та розміщення відходів, з підприємствами, з якими укладає договір.

 

1.3. Наслідки забруднення, які можуть привести до екологічного лиха.

Під терміном «екологія» часто розуміють увесь комплекс проблем, пов’язаних з охороною навколишнього середовища.

Екологія як наука є основою для розробки певних природоохоронних заходів.

Як відомо, на живі організми впливають фактори зовнішнього середовища, або екологічні, які мають різну природу і специфічні за дією, такі фактори як антропогенні.

Антропогенні фактори – це внесені у природу людською діяльністю зміни, що впливають на органічний світ. Саме антропогенний фактор є причиною страждання навколишнього середовища. Доказом цього є лихо, що трапилося в с. Оксамитне  24 травня 2021 року. Через сильну зливу рівень води в озері піднявся аж на 3 м та затопив вулиці села. З першого погляду здається, що винна стихія, але істина в тому, що стічні канави та каналізаційні стоки зовсім не були готовими до такої кількості води. Знову зіграв людський фактор, береги стічних канав були всипані сміттям, яке скидають самі ж жителі прилеглих будинків, у воді плавало гілля дерев, дно було вкрите великим шаром мулу, розчисткою якого повинна була б займатися влада, але відповідні заходи було вжито, аж після лиха. (Додаток 2,3)

У селах (наше не виняток) унаслідок збільшення забруднення атмосфери неухильно зростає кількість хворих на хронічний бронхіт, алергії, злоякісні захворювання бронхів і легенів. Всесвітня організація охорони здоров’я розцінює забруднення атмосфери як значну загрозу для життя людини і закликає вживати найсерйозніших заходів щодо її охорони.


РОЗДІЛ ІІ.

НАПРЯМКИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ЗАСМІЧЕННЯ

 

2.1. Стан забруднення побутовим сміттям в Одеській області

 

Протягом 2020 року внаслідок провадження суб'єктами господарювання виробничої діяльності утворилося 1,8 мільйона тонн відходів I - III класу небезпеки. Основна частина цих відходів (1,4 мільйона тонн, або 75 відсотків загального обсягу) віднесена до III класу небезпеки, а відходи I - II класу небезпеки становлять відповідно 100,8 та 299,2 тисячі тонн.

Гострою природоохоронною проблемою є поводження з побутовими відходами.

Значну загрозу для навколишнього природного середовища та здоров'я людини становлять медичні відходи, що містять небезпечні патогенні та умовно патогенні мікроорганізми. В Одеській області щорічно утворюється приблизно 50 тисяч тонн медичних відходів, що становлять потенційний ризик поширення інфекцій.

В Одеській області спостерігається тенденція до збільшення обсягу утворених і вивезених на полігони твердих побутових відходів. Обсяг вивезених твердих побутових відходів, який у 2020 році досяг 1,3 мільйона кубічних метрів.

Серед твердих побутових відходів збільшується частка відходів, які не піддаються швидкому розкладу і потребують значних площ для зберігання.

До найбільш небезпечних відходів першого класу відносять гальванічні відходи, вироблені люмінесцентні лампи, ртуть та свинцевмісні відходи. Прикладами відходів другого класу можуть бути вироблені акумуляторні батареї, відходи нафтопродуктів, лакофарбових матеріалів, отрутохімікати та пестициди, муловий осад очисних споруд; третього – відпрацьована емульсія, нафтолами, пісок, забруднений мазутом. Відходи четвертого класу, це, передусім, будівельні відходи, відпрацьовані автомобільні шини, відходи гуми, пивоварного та шкіряного виробництв, дерева, попелу, побутові відходи, бите скло і т.д.

В області немає полігону промислових токсичних відходів, тому гальванічний мул, відходи лакофарбових матеріалів, гуми накопичуються на підприємствах, і часто в місцях, абсолютно не пристосованих для цього.

Скільки ж відходів потрапляє на імпровізовані звалища, сказати не може ніхто.

Орієнтовно, в області нараховується не менше 105 несанкціонованих місць розміщення відходів. Нерідко можна знайти такі звалища і на вулицях населених пунктів, берегах річок, в лісових насадженнях. Дуже прикро, адже це – якраз той чинник екології, який населення в змозі покращити самотужки, але чомусь цього не робить.

Як правило, прибирати й ліквідувати тверді побутові відходи повинна місцева влада. Прибирання оплачується з місцевого бюджету, який в свою чергу формується з місцевих податків, тобто тип ліквідації сміття і якість прибирання визначаються бажаннями і фінансовими можливостями місцевих жителів.

 

2.2. Вирішення проблеми засмічення території селищ Оксамитне та Тополине

Аналізуючи ситуацію що склалася у нашій місцевості, можна прийти до висновку, що виходом з даної екологічної проблеми в селах Оксамитне та Тополине пропоную:

− очищення сміттєзвалища біля будинку Культури;

− очищення балок поблизу сел від побутового сміття;

− згідно Законів України «Про відходи» від 05.03.1998 року та «Про загальнодержавну програму поводження з токсичними відходами» № 1947-III від 14.09. 2000 року організувати в місті Болград пункти прийому особливо небезпечних високотоксичних компонентів твердих відходів: акумуляторів, батарейок та люмінесцентних ламп;

− згідно Закону України «Про відходи» від 05.03.1998 року звернути особливу увагу на несанкціоновані сміттєзвалища та вжити відповідних заходів по їх збору та утилізації, територія поблизу пам’ятника Суворову, перехресті вул. Суворова та Північної;

− відповідно Постанови КМУ № 915 «Про впровадження системи збирання, сортування, транспортування, переробки та утилізації відходів як вторинної сировини» від 26.07.2001 року (Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМУ №1069 від 25.07.2002 року, №1084 від 26.07.2002 року, №1844 від 26.11.2003 року) впровадити технології роздільного збору сміття, конкретизувати міри збору сміття, встановивши графік збирання та вивозу побутових відходів на сміттєзвалища; ( Додаток 12)

− відповідно Постанови КМУ № 625 «Програми поводження з твердими побутовими відходами» від 4 березня 2004 року, для покращення санітарно-гігієнічних умов, пропоную закупити сміттєві контейнери;

− проведення екологічних санітарно-гігієнічних заходів;

− проведення освітньо - виховних та інформаційних заходів. (Додатки 4,6)

Знаючи про те, що вторинною переробкою тонни паперу, можна заощадити 17 дерев віком близько 30 років, 26 тисяч літрів води, 3 кубометра плодоносної землі, 240 літрів пального, 2,3 метрів кубічних простору на звалищах, 4000 кіловат-годин електрики. Тільки цієї електроенергії достатньо, щоб протягом року живити середню сім'ю. Можна прийти до висновку, що старий папір можна здати на вторинну переробку або використати і на особистих присадибних ділянках: подрібнити його і внести в грунт, він поліпшить його структуру і сприятиме підвищенню врожайності.

 

РОЗДІЛ ІІІ. РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ

 

3.1. Робота із населенням села

Під час роботи над проектом було проведено ряд заходів щодо покращення екологічної ситуації сіл (Додатки 4,6).

Старості сіл Оксамитне та Тополине Болградської ОТГ Чернєву В.О., якому в листі - проханні було представлено результати дослідження екологічного лиха села та заходи, які варто вжити для того, щоб підвищити рівень благоустрою сіл. (Додаток 4)

Щочетверга учні школи прибирають закріплену за ними ділянку, проводяться виховні заходи про шкоду, яку приносить спалювання листя. (Додаток5)

На екологічному стенді, регулярно висвітлюється інформація про шкідливість твердих побутових відходів та можливості їх утилізації (Додаток 4).

Серед жителів розповсюджено листівки, щодо подолання сміттєвої небезпеки сіл та рекомендаціями утилізації ТПВ (Додаток 4).


3.2. Робота із учнями школи

Спільно з вчителем географії на уроках проводяться освітньо-виховні заходи, спрямовані на підвищення екологічної культури учнів. Щороку наші учні беруть участь в акціях пов’язаних з благоустроєм та чистотою села. В 2020 році учні нашої школи брали участь у прибиранні мавзолею І. М. Інзову.

Школа регулярно проводить позакласні заходи на екологічну тему, бесіди з учнями, пропаганда екологічного світогляду та екологічної культури через екологічні стенди тощо. В селах учнями було проведено акцію «Скажемо сміттю: «Ні!» (Додатки 5, 7-11)


3.3. Перспективний план роботи

Проаналізувавши проведені дослідження, подолання сміттєзвалищ сіл потрібно продовжувати. Тому перед нами стоять першочергові завдання, які потрібно вжити для подолання екологічної проблеми села:

− Співпрацювати з органами місцевого самоврядування, для подолання спільними зусиллями екологічної проблеми сіл.

− Впливати на свідомість населення освітньо - виховною інформацією, завдяки засобам масової інформації.

− Активно проводити агітаційні та екологічні заходи серед місцевого населення з метою збереження рельєфної структури села.

− Реалізувати план подолання екологічної проблеми сіл Тополине та Оксамитне, вживши необхідні заходи.

Враховуючи поставлені завдання, намагатися благоустроїти села, піднявши рівень екологічної культури учнів та громадськості.

ВИСНОВКИ

 

Сьогодні екологічна криза має якісно іншу природу, яка стала основою загальної деградації природного середовища. Тут значну роль відіграють технолого-виробничі причини, а також складний соціальний фон з розколом людського суспільства на конкуруючі блоки, які намагаються випередити один другого, нарощуючи виробництво, послуги, торгівлю. Прагнення досягти більш високого рівня за будь-яку ціну ведуть до ігнорування глобальних екологічних проблем. Як елементи тиску цивілізації на природне середовище виступають технології, що застосовуються в промисловості та сільському господарстві, автомобільний транспорт, атомні електростанції і військово-промислові комплекси розвинутих країн світу, які є найбільшими споживачами ресурсів та енергії.

Сучасне екологічне становище не може розглядатися без минулого нашої країни, без історії природокористування, без обліку важливої для всіх нас моделі людина-виробництво-природа, а тому ми повинні дуже уважно розглянути, проаналізувати деякі принципи, механізми, чинники, які насамперед визначили цей кризовий стан.

Життя нерозривно пов’язане з природним середовищем. На ранніх етапах свого становлення людина, користуючись продуктами природи, не завдавала помітної шкоди природним ресурсам. Але з посиленням практичної діяльності, пов’язаної з винаходом знарядь праці, вплив її на природу неухильно зростав.

Неухильно зростає населення нашої планети, що потребує відповідного збільшення видобутку й виготовлення життєвих ресурсів для забезпечення його проживання. Наслідки впливу людини на навколишнє середовище сумні й тривожні: порушуються природні угрупування й ландшафти, забруднюється атмосфера, морські акваторії і прісні водойми, руйнується грунтовий покрив, зменшуються лісові ресурси та чисельність видів рослин і тварин, хімічні сполуки, які циркулюють у біосфері, шкодять здоров’ю людини та всьому живому. Отже, щоб вберегти власне життя нащадків та навколишнє середовище потрібно зовсім мало – не прибирати існуючі звалища, а просто їх не створювати, живучи в гармонії з природою.

СПИСОК ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ


1. Звалище. Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії // http://uk.wikipedia.org/wiki/Звалище

2. Екологічні проблеми забруднення в Україні: смітники. Сайт «Освіта. UA» // http://osvita.ua/vnz/reports/ecology/21417/

3. Проблема сміття. Сайт «Екологія життя»// http://www.eco-live.com.ua/content/problema-sm%D1%96ttya

4. Утилизация мусора в разных странах. Сайт «Гранік» // http://granik.zp.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=134&Itemid=15

5. Переработка мусора в мире. Сайт «DAYPIE. Это интересно!»

6. Сміття завойовує світ. Сайт «В гармонии с природой!» // http://www.rav.com.ua/ua/useful_know/clauses/world_trash/trash_world_ua

7. Утилизация мусора. Сайт «SMART CITY. Технология умного города» // http://smartcityclub.com.ua/rechenie-dlya-goroda/utilizaciya-musora/opisanie-utilizaciyi-musora.html


Додаток 1

Несанкціоновані сміттєзвалища

CSC_0087.JPGF:\мусор\56184194.jpg


Додаток 2

Додаток 3

IMG_4015.JPG

 

79157118.jpg

 

 

Додаток 4

Звернення до старости сіл

 Старості сіл Оксамитне та Тополине

 Болградської ОТГ Чернєву В.О.

Лист – прохання

Я, Мітева  Вікторія, учениця ОКСАМИТНЕНСЬКОГО ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ІМЕНІ І. І. БУЛГАРОВА під час підготовки до конкурсу «Моя Батьківщина - Україна» проаналізувала стан навколишнього середовища в селах Оксамитне та Тополине і хочу запропонувати можливе вирішення найактуальніших проблем наших сіл, а саме:

  • згідно Законів України «Про відходи» від 05. 03. 1998 року та «Про загальнодержавну програму поводження з токсичними відходами» № 1947 – ІІІ від 14. 09. 2000 року організувати в селах Оксамитне та Тополине пункти прийому особливо небезпечних високотоксичних компонентів твердих відходів: акумуляторів, батарейок та люмінесцентних ламп;
  • відповідно до Закону України «Про збереження санітарного та  епідеміологічного благополуччя населення» від 24. 02. 1994 року та ДБНВ. 2.4 – 2 – 2005 ПОЛІГОНИ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ утилізувати або перемістити сміттєзвалище на та території села Оксамитне, так як: «Плігони ТОВ розміщують … на відстані, не менше … 1 км від межі населеного пункту; 0, 5 км від житлової та громадської забудови (санітарно захисна зона); 0, 050 км від межі лісу і лісопосадок, не призначених для використання з метою рекреації …»;
  • згідно Закону України «Про відходи» від 05. 03. 1998 року прошу Вас звернути особливу увагу на несанкціоновані сміттєзвалища та вжити відповідні заходи по їх збору та утилізації біля центральної зупинки в с. Оксамитне, біля вин заводу;
  • відповідно Постанови КМУ № 915 «Про впровадження системи збирання, сортування, транспортування, переробки та утилізації відходів як вторинної сировини» від 26. 07. 2001 року (із змінами, внесеними згідно Постанови КМУ № 1069 від 25. 07. 2002 року, № 1084 від 26. 07. 2002 року, № 1844 від 26. 11. 2003 року) впровадити технології роздільного збору сміття, конкретизувати міри збору сміття, встановивши графік збирання та вивозу побутових відходів на сміттєзвалища.

Відповідно Постанови КМУ№ 625 «Програми поводження з твердими побутовими відходами» від 4 березня 2004 року, для покращення санітарно – гігієнічних умов в селах Оксамитне та Тополине, пропоную:

  • відновлення парку сміттєвозів, закупівлі вдосконалених моделей і відновлення контейнерного постачання та збільшення кількості сміттєвих контейнерів;
  • проведення екологічних санітарно – гігієнічних заходів;
  • проведення освітньо – виховних та інформаційних заходів.

Будь ласка, повідомте мене про Ваше рішення письмово за адресою с. Тополине, вул. Ялпугська,2 /6

З повагою, Мітева Вікторія, учениця ОКСАМИТНЕНСЬКОГО ЗЗСО ІМЕНІ І. І. БУЛГАРОВА

 

 

Додаток 5

 

Прибирання пришкільної ділянки

 

F:\екологія\экология фото\DSC04120.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Додаток 6

G:\Екоклас\IMG_9170.JPG

 

Лист – звернення до мешканців селищ Оксамитне та Тополине

 

Шановні мешканці, я, Мітева Вікторія,

учениця 9 класу Оксамитненського ЗЗСО імені І.І.Булгарова

Закликаю Вас дотримуватися чистоти біля свого будинку, на вулиці та біля місцевої водойми, у громадських місцях нашого селища.

Зробіть все, щоб сміття не було нашою проблемою, а ми жили у квітучому та чистому населеному пункті.

 

Донесіть своє сміття до смітника!!!

Зробіть селище чистим!

 

 

 

Додаток 7

Прибирання території біля озера Ялпуг

C:\Users\Мария\Desktop\изображение_viber_2021-10-15_19-34-15-751.jpg

C:\Users\Мария\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\изображение_viber_2021-10-15_19-35-28-771.jpgC:\Users\Мария\Desktop\изображение_viber_2021-10-15_19-32-28-185.jpg

C:\Users\Мария\Desktop\изображение_viber_2021-10-15_19-33-29-354.jpg

 

 


Додаток 8

Очищення джерела від сміття

C:\Users\Мария\Desktop\изображение_viber_2021-10-27_16-42-20-246.jpg

C:\Users\Мария\Desktop\изображение_viber_2021-10-27_16-43-29-670.jpgC:\Users\Мария\Desktop\изображение_viber_2021-10-27_16-44-44-484.jpg

 

 

 


Додаток 9

C:\Users\Мария\Desktop\изображение_viber_2021-10-27_16-41-22-306.jpgОперація «Прибирання листя»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Мария\Desktop\изображение_viber_2021-10-27_16-40-24-007.jpg

 

 

 

 

 

 

 


Додаток 10

C:\Users\Мария\Desktop\изображение_viber_2021-10-27_16-38-52-159.jpgВисадка дерев та кущів на пришкільній території

 

C:\Users\Мария\Desktop\изображение_viber_2021-10-27_16-39-27-829.jpg

Додаток 11

K:\екологія\экология фото\DSCN3627.jpgОперація «Годівничка»

 

K:\екологія\экология фото\DSCN3631.jpgK:\екологія\экология фото\IMG_1638.JPGK:\екологія\экология фото\IMG_1637.JPG

C:\Users\Мария\Desktop\2574902175_w640_h640_2574902175.jpg                                                                                                                       Додаток 12

Сортування сміття

 

C:\Users\Мария\Desktop\49-800x800.jpg

C:\Users\Мария\Desktop\_________________5addc1a2030ad.jpg

docx
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
29 листопада 2022
Переглядів
820
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку