Забруднення атмосфери в україні 2022 рік

Про матеріал
Презентація по темі: забруднення атмосфери в Україні підчас війни 2014 - 2022 рік містить коротку та змістовну інформвцію
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Забруднення атмосфери. В Україні підчас війни

Номер слайду 2

АТМОСФЕ́РА (від грец. – пара і – куля, м'яч) – газоподібна оболонка Землі та інших небесних тіл

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Озо́носфера, озоновий шар, озоновий екран — шар атмосфери (стратосфери), у межах якого концентрація молекул озону (О3) у 10 разів вища, ніж біля поверхні Землі. Озоновий шар лежить в стратосфері на висоті від 15 до 35 км. Завдяки порівняно високій концентрації озону тут інтенсивно поглинається ультрафіолетова частина сонячної радіації. Тому озоновий шар має виняткове значення для розвитку життя на Землі, перешкоджаючи потраплянню на поверхню планети короткохвильового ультрафіолетового проміння, згубного для живих організмів.

Номер слайду 5

Основним забруднювачем атмосферного повітря в Україні є промисловість: вона робить майже вдвічі більше шкідливих викидів, ніж автотранспорт (відповідно 65 і 35 %).

Номер слайду 6

За даними Міжнародного інституту природи, Україна лідирує в Європі за кількістю забруднень (за підсумованим показником забруднення повітря, ґрунту і води). Найтяжче становище на сході України. Саме на цей регіон припадає дві третини всіх шкідливих викидів, оскільки тут зосереджено багато підприємств чорної металургії, енергетики та вугільної промисловості

Номер слайду 7

Вдвічі збільшилась кількість передчасних смертей в Європі та світі через забруднення повітря

Номер слайду 8

Київ і область на багатьох екологічних картах України відзначають як «чисті», хоча екологи можуть з цим посперечатися. Зокрема, головною проблемою столиці є автомобілі, кількість яких давно перевищила мільйон. Вихлопні гази становлять більше 80% забруднювальних речовин в цьому регіоні.

Номер слайду 9

Відзначається, що в усьому світі міста, в яких є вихід до морів і океанів, — чистіші за інші. Зокрема, в Нью-Йорку екологічний фон завдяки океану нормальний. В Україні ж море не рятує від забруднення. Одеська, Херсонська та Миколаївська області входять в зону високого забруднення. При цьому Одеса замикає трійку найбрудніших міст країни. Причина цього полягає у забрудненні, яке викликає порт, а також аміачні і нафтові термінали, які розташовані недалеко від міста.

Номер слайду 10

Найбільшою ж проблемою жителів півночі України є Чорнобиль. До повного його очищення ще далеко, а новий саркофаг досі не побудований.

Номер слайду 11

Порівнюємо їх між собою

Номер слайду 12

Найбільш же чистим регіоном названа Західна Україна. Вона не раз потрапляла в рейтинги найбільш здорових регіонів України завдяки тому, що віддалена від промислових центрів.

Номер слайду 13

чому це небезпечно та до чого тут Росія

Номер слайду 14

Забруднення повітря призводить до 790 тис. передчасних смертей щороку в Європі і 8,8 млн. у всьому світі. За даними дослідження, від 40 до 80% смертей спричинені інфарктами, інсультами та іншими типами серцево-судинних захворювань. Рухома сила цих смертей пов'язана зі смогом.

Номер слайду 15

У зоні бойових дій виникають аварійні ситуації в межах цивільних, промислових та інфраструктурних об’єктів внаслідок чого зазнають негативного впливу атмосферне повітря, ґрунти, поверхневі і підземні води, рослинність і тваринний світ, ландшафти. 

Номер слайду 16

Щоб проілюструвати масштаби викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря наведемо наукові дані. Унаслідок пожеж тільки у житлових та адміністративних будівлях при середній кількості пожеж у рік в Україні в мирний час (65 тис. пожеж) виділяється :11,4 тис.т вуглекислого газу, 124 т. оксиду вуглецю, 789 т соляної кислоти, 169 т оксидів азоту, 226 т акролеїну,1,7 т. синильної кислоти 

Номер слайду 17

Зараз  маємо збільшення інтенсивності пожеж внаслідок обстрілів, ракетно-бомбових уражень, що призводить ще до появи специфічних газів від згорання порохів, що можуть містити: 

Номер слайду 18

нітроцелюлозу, нітрогліцерин, нітрогуаніди, дібутилфталат, дінітротолуол, каніфоль, етилацетат, стронцій азотнокислий, порошок магнієвий, порошок алюмінієво-магнієвий, графіт, магнійвуглекислий, полівінілхлорид, стронцій вуглекислий, смола, свинцевий сурик, феросиліцій, залізо, бор технічний, гримуча ртуть, антимоній, бертолетова сіль тощо. 

Номер слайду 19

Окремо необхідно звернути увагу на лісові пожежі внаслідок бойових дій, особливо в Чорнобильській зоні. Наразі у Чорнобильській зоні були окремі локальні пожежі. Загасити їх неможливо було через те, що зону контролювали російські військові. 

Номер слайду 20

Значних збитків завдається атмосферному повітрю, ґрунтам, водам внаслідок ракетних ударів по об’єктах інфраструктури: нафтобази (Луцьк, Дубно, Львів, Чернігів – 6 резервуарів по 5 тис. м3, Охтирка, Житомир – 2 резервуари по 10 тис. м3, с. Черняхів Житомирської області – 3 резервуари по 2 тис. м3, с. Крячки Васильківський район – 10 резервуарів по 2 тис. м3 тощо), очисні споруди (Василівка, Запоріжжя та ін.), резервуари зберігання хімічних сполук (резервуари з аміаком – Кременецький район Тернопільська область; витік аміаку – ПАТ «Сумихімпром») тощо.

Номер слайду 21

Чи може війна спричинити в Україні кислотні дощі?

Номер слайду 22

Не думаю, що виникнення кислотних дощів можливе саме від обстрілів. Але коли російська ракета підриває нафтобазу або якесь підприємство хімічної промисловості в Україні, це може призвести до них.

Номер слайду 23

Маємо постійний рух військової техніки, яка використовує в рази більше пального, ніж звичайні автомобілі. Це впливає на забруднення атмосфери викидами парникових газів

pptx
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
28 грудня 2022
Переглядів
632
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку