Профорієнтація. Міні-проект: «Дослідження ринку праці за матеріалами засобів масової інформації».

Про матеріал
Тема уроку: Профорієнтація. Міні-проект: «Дослідження ринку праці за матеріалами засобів масової інформації». Мета та завдання: - Сформувати поняття про критерії професійного самовизначення; - Ознайомити з перспективами ринку праці. - Виховувати любов до обраної професії Тип уроку: комбінований урок
Перегляд файлу

План – конспект уроку

 

Тема уроку: Профорієнтація. Міні-проект: «Дослідження ринку праці за матеріалами засобів масової інформації».

Мета та завдання:

  • Сформувати поняття про критерії професійного самовизначення;
  • Ознайомити з перспективами ринку праці.
  • Виховувати любов до обраної професії

Тип уроку: комбінований урок

Методи та методичні прийоми: бесіда, розповідь, програмоване опитування, спостереження, опис, використання презентації.

Базові поняття:

Засоби навчання: комп’ютер; символічні засоби наочності, презентація.

 

Хід уроку

  1. Організаційний момент

Привітання з учнями. Повідомлення мети заняття, форми його проведення та умови проведення.

Добрий день!

Спершу перевіримо присутніх на сьогоднішньому уроці…

Тема сьогоднішнього уроку –  вибір професії, профорієнтація.

 

Мотивація навчально-пізнавальної діяльності

Як же не помилитися у виборі майбутньої професії?Як же обрати професію до душі? Саме тому епіграфом до нашої виховної години я взяла слова Конфуція:

 

«Оберіть собі роботу до душі, і вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті».

  1. Актуалізація теоретичних знань учнів.

У формі фронтального опитування з елементами бесіди

1) Як ви розумієте поняття « кар’єра »?

2) Що на вашу думку, « ринок праці» ?

3) Наскільки важливим є правильний вибір майбутньої  професії ?

4) Що потрібно враховувати при виборі професії?

Відповідь обґрунтуйте.

  1. Основна частина уроку

 

Розповідь у формі бесіди

(Питання, які професії можуть до них належити)

 

Класифікація професій.

  • Професії типу «людина –людина»;
  • Професії типу «людина –природа»;
  • Професії типу «людина –техніка»;
  • Професії типу «людина –знакова система»;
  • Професії типу «людина –художній образ»;

Назва

Предмет(об”єкти) праці

Приклади професії (фахів)

„Людина—

природа” (П)

Тваринні й рослинні організми, біологічні процеси

Зоотехнік, агроном, овочівник, лаборант, біолог

„Людина—техніка” (Т)

Технологічні об”єкти ( механізми, машини, верстати),матеріали, види енергії, об”єкти неживої природи( грунти, води, надра Землі)

Інженер-геолог, столяр, ткач, швачка-мотористка, токар, слюсар,металург, архітектор, водій, пілот, кухар, пекар, наладчик устаткування, електрозварювач, майстер з ремонту годинників

„Людина—людина”

Люди

Вихователь дитячого садка, учитель, продавець, перукар, менеджер, диригент, офіціант, лікар, медична сестра, стюардеса, екскурсовод

„Людина—знакова система”(З)

Умовні знаки, коди, цифри, мови

Перекладач, секретар-друкарка, касир, програміст, бухгалтер, кресляр, топограф, геодезист, конструктор

„Людина—художній образ”(Х)

Художній образ, способи його побудови

Різьбяр по каменю, конструктор- модельєр одягу( взуття), настроювач піаніно, артист, композитор, письменник, поет, музикант, оформлювач, візажист

 

Вибір професії – складна справа. Коли людина вибирає професію, вона ухвалює важливе рішення. Існує багато цікавих, творчих, необхідних професій, але ж потрібно вибрати саме ту, яка найбільше до душі.

 

Тож, для початку визначимося: з чого необхідно починати вибір професії? Насамперед, потрібно розібратися в собі. Ось чому ми приділяли увагу самопізнанню та самооцінці.

 

Розповідь у формі бесіди

(При представленні конкретної професії, просимо учнівкласифікувати її. Питання щодо необхідних навичок, та можливе представлення цієї професії учнем під час бесіди (за бажанням))

 

Найпопулярніші професії ринку праці України

Багато спеціальностей витісняються сучасними технологіями, праця людини максимально автоматизується. Саме тому, тема затребуваних професій не перестає бути актуальною.

Пропонуємо перелік найбільш популярних та затребуваних професій в Україні.

 

Програмісти

Перша сходинка рейтингу досить передбачувана на сьогодні. Опанувати мовою програмування означає опанувати мовою, якою спілкується весь світ. Дипломовані програмісти зараз можуть знайти хорошу високооплачувану роботу в престижній компанії як в Україні, так і за кордоном.

Більшість аналітиків упевнені, що майбутнє за сучасними технологіями, і скоро не буде сфер діяльності, у яких вони не будуть залучені. Тенденції сучасного ринку праці – максимальна роботизація й мінімізація фізичної праці.

 

Видання DOU.ua оприлюднило результати зарплатного опитування.

Зарплати розробників не зменшилися: як і пів року тому, середня зарплата становить $3400. Якщо порівнювати показники грудня 2021 та грудня 2022 р., можна побачити навіть зростання на $100.

 

Найпопулярніша в Україні мова програмування – JavaScript, яка є основною майже для 21% опитаних. Продовжує зростати частка тих, хто використовує TypeScript – 16%

Цікавий факт

Першу в історії людства програму для обчислювальної машини написала в 1843 році графиня Ада Августа Лавлейс, дочка великого англійського поета Джорджа Байрона. Ця програма вирішувала рівняння Бернуллі.

 

Інженери та архітектори

Будівництво в нашій країні також «на коні» незалежно від економічної ситуації. Кваліфіковані інженери на сьогодні мають попит.

За даними Бюро статистики праці США (BLS), запит на STEM-спеціальності щорічно зростає, і до 2026 року потреба в інженерах збільшиться приблизно на 7%. В Україні професія інженера стає не менш престижною: кваліфіковані спеціалісти не лише швидко знаходять роботу з високою зарплатою, але й здобувають можливість професійно зростати завдяки цікавим проєктам.

Обов’язки інженера залежать від його спеціалізації:

 

інженер-конструктор вигадує, конструює, випробовує і виправляє техніку;

інженер-технолог займається обслуговуванням і поліпшенням різних пристороїв;

інженер-програміст створює програмне забезпечення для автоматизації різних процесів;

військовий інженер займається військовими розробками, збіркою військової техніки, її випробуванням, поліпшенням і впровадженням;

фізик-інженер застосовує свої знання у фізиці, щоб налагодити та оптимізувати роботу різних пристроїв;

інженер-біолог пропонує вирішення завдань технічного характеру, застосувавши свої знання в області біології тощо.

Цікавий факт

Храм богині Артеміди в Ефесі побудований на фундаменті, під який укладали деревне вугілля й шерсть для амортизації будівлі під час частих землетрусів.

 

Дизайнери

Дизайнер – одна з найбільш престижних і високооплачуваних професій на сьогодні. Саме ці фахівці роблять наше життя красивішим. Поняття «дизайн» можна застосувати до будь-якого виду людської діяльності. Саме тому дана професія існує в такому розмаїтті видів: дизайнер поліграфії (створення макетів, верстка), фітодизайнер (озеленення будинків та офісів, створення зимових садів), ландшафтний дизайнер (благоустрій територій), дизайнер інтер'єрів (благоустрій квартир і офісів, підвищення функціональності і якісного рівня інтер'єрів), веб-дизайнер (створення сайтів, банерів), дизайнер одягу (втілення актуальних тенденцій моди), фуд-дизайнер (створення гарних зображень страв для різних меню і кулінарних книг), дизайнер принтів тощо.

 

В роботі дизайнера є багато простору для креатива, але це лише на перший погляд здається, що такі спеціалісти покладаються виключно на фантазію. Існує багато правил та стандартів, яких потрібно триматися, щоб готова робота була не просто красивою а ще й практичною.

В середньому «Дизайнер» в Україні заробляє 19000 грн. Це медіана заробітних плат за даними з 853 вакансій, розміщених на Work.ua

 

 

Менеджери готельно-туристичного господарства

Менеджери готельно-туристичного господарства – є однією з найбільш перспективних спеціалізацій в аспектах працевлаштування фахівців. А менеджер з туризму – це найбільш затребувана професія в готельному та туристичному бізнесі.

Дослівно менеджер (від англійського  «manage»  – керувати) –  це співробітник організації, основним завданням якого є управління іншими співробітниками, а також ключовими ресурсами організації.

 

Найважливішими рисами керівника нової формації є: професійна компетентність, високий рівень підготовки у сфері менеджменту, обізнаність в теоретичних питаннях економіки й пра­ва, вміння самостійно й оперативно приймати вірні рішення з урахуванням інноваційних процесів та новітніх тенденції розвитку бізнесу. Досить важливими вважаються також організаторські здібності керівника: цілеспрямованість, вміння підбирати й ефективно використовувати кадри, визначати їхні функції відповідно до набутого рівня знань, делегувати їм певний обсяг повноважень.

Варто зазначити, що в нашій країні величезний потенціал розвитку туризму. Але, на жаль, не вистачає висококваліфікованих спеціалістів. На туристичному ринку України зараз з’являється все більше міжнародних компаній, яким також потрібні достойні кадри.

 

Бухгалтери та аудитори

Ці професії затребувані завжди і скрізь – на будь-якому підприємстві, у будь-якій, навіть найменшій, фірмі.

Бухгалтер — одна з найвідповідальніших професій. Адже саме в руках цих спеціалістів знаходиться документація з фінансової частини кожного бізнесу.

Аудитор - фахівець, який володіє широким кругозором у сфері економіки та фінансів, здатний брати відповідальність на себе. До обов'язків аудитора, зокрема, належать: проведення перевірки правильності бухгалтерського обліку підприємства, підтвердження повноти та достовірності річної фінансової звітності підприємства.

Цї професії вимагають від спеціаліста максимальної зосередженості та уваги. Саме вони займаються нарахуванням зарплати, готують та відправляють звітність до фіскальної служби, стежать за фінансовими потоками, слідкують за виробничими витратами, проводять інвентаризацію та обробляють документацію, пов’язану з фінансами підприємства.

В середньому «Бухгалтер» в Україні заробляє 16000 грн.

Щоб стати справжнім професіоналом потрібен хороший досвід, і тоді на спеціаліста може вишикуватися черга.

Цікавий факт

«Батьком» сучасної бухгалтерії вважається венеціанський математик Лука Пачолі. Він описав в 1494 році процедуру ведення бухгалтерського обліку, виведення балансу, ввів спеціальні терміни та знання, необхідні для роботи бухгалтера.

 

Юристи

Ця професія завжди вважалась престижною. Саме тому, зараз юристів немало. Юрист – це професіонал, який стоїть на сторожі закону. Відмінно розбираючись в правовій документації, він захищає інтереси громадян, які звернулися до нього за допомогою. Звичайно, так звучить тільки саме загальне визначення.

Юристи працюють в суді, прокуратурі, податковій чи митній службі. Вони займаються розслідуваннями правопорушень.

Юристів запрошують працювати і до приватних компаній. Тут вони займаються складанням юридичних документів, стежать, щоб договори були правильно складені та не несли загрози для компанії, дають консультації із законодавчих питань

Зарплата юриста залежить від галузі, в якій він працює, в області якого права спеціалізується і від того, чи працює він на себе або перебуває на державній службі. В середньому «Юрист» в Україні заробляє 16000 грн.

 

 

Щоб стати одним з висококласних юристів потрібно старанно працювати, але, якщо це ваше справжнє покликання, нудьгувати без роботи вам не доведеться.

Цікавий факт

Професійний словник юристів вважається одним з найбагатших (нарівні з лікарями та священиками). У середньому юрист оперує 15 000 слів і понять, тоді як професійний словник кваліфікованих робітників без вищої освіти становить близько 5-7 тисяч слів

 

Менеджери з персоналу

Менеджер з персоналу – це стратег. Він повинен знайти спосіб, щоб кожен співробітник працював максимально ефективно. Головне - результат, а щоб його отримати, потрібна серйозна мотивація. Як її домогтися й пояснити працівникам, чого від них чекають - завдання менеджера з персоналу. Для цього він сам має вдатися в суть інновації й стратегію своєї компанії. Крім цього, HR-фахівці стежать за рівнем кваліфікації штатних працівників компанії й сприяють росту їхнього професіоналізму. Для чого застосовуються різні тести, тренінги й навчальні програми. Менеджери з персоналу – це висококласні управлінці, організатори та психологи.

Існує декілька типів фахівців, діяльність яких, так чи інакше, пов'язана із трудовими ресурсами. Наприклад:

Рекрутер - займається пошуком персоналу шляхом розміщення вакансії на сайтах по працевлаштуванню та підбором претендентів зі знайдених та тих що відгукнулися на вакансію резюме.

Хедхантер ( від англ. headhunter – дослівно «мисливець за головами», у цьому випадку мається на увазі «мисливець за розумами») - займається пошуком персоналу, найчастіше шляхом переманювання конкретних співробітників з певних компаній.

Кадровий працівник або Кадровик - займається кадровим діловодством (оформлення трудових договорів, складання посадових інструкцій, ведення особистих справ співробітників і т.п.).

HR-фахівець - фахівець з управління людськими ресурсами, персоналом організації. Менеджери з персоналу - це люди-універсали, які можуть виконувати роботу кадровика, рекрутера

 

В середньому «Менеджер з персоналу» в Україні заробляє 17500 грн

 

 

Маркетологи

Це спеціалісти, котрі повинні вміти подати товар так, щоб потенціальний клієнт чи споживач замислився, як він раніше жив без цього. Досить непроста, але дуже популярна та затребувана скрізь професія, особливо такий напрямок, як Social Media Marketing (SMM) та контент-маркетинг.

Менеджери організаційної діяльності

Або event-менеджери, на сьогодні дуже популярна професія. Агенції, де можна реалізуватися в даній сфері, ростуть як гриби – від корпоративних свят до весіль і днів народжень.

Цікавий факт

Найдавнішу рекламу, висічену на кам’яному стовпі, вдалося знайти на руїнах давньоєгипетського міста Мемфіс. «Тут живу я, Мінос з острова Кіпр, по милості богів наділений здатністю тлумачити сни за вельми помірну плату», – так виглядає напис, створений за 500 років до н.е.

 

А тепер давайте подивимося трохи далі у майбутнє. ЧИ чули ви про нейромережі?

Цікаву інфографіку від  Інституту кар’єри США зі списком 65 професій високої кваліфікації із найменшим ризиком роботизованої автоматизації та найвищим прогнозованим зростанням затребуваності до 2031 року.

 

Якщо коротко, то в топі професій:

- лікарі та медичні працівники

- психотерапевти

- фізіотерапевти та реабілітологи

- спортивні тренери та хореографи

- фахівці аграрної сфери

- вчителі та науковці

- інженери-будівельники

 

І трохи цікавого

 

Незвичайні вакансії на українському ринку праці

  • Черга-мен — людина, що стоїть у черзі за гроші. Постійне місце роботи — держустанови та розпродажі в магазинах. До речі, гонорар за таку роботу — від 200 грн за годину.
  • «Київзеленбуд» нещодавно шукав фахівців із розведення білок.
  • На круїзний лайнер був потрібен SMM-менеджер із ручним єнотом.

 

  1. Узагальнення та систематизація знань

Проведення  анкетування на визначення  схильності до професій різного типу.

А тепер давайте дізнаймося яка професія вам підходить:

https://www.arealme.com/career/uk/

Учні проходять тест та діляться враженнями та своїми результатами.

Або використати інший тест:

Анкета „Пізнай себе”

  1. Легко, без внутрішньої скутості спілкуюся з незнайомими людьми.
  2. Із задоволенням і довго можу що—небудь майструвати, шити, в’язати та ін.
  3. Намагаюся надати навколишньому середовищу естетичного вигляду. Багато хто вважає , мені це вдається.
  4. Регулярно із задоволенням  доглядаю за рослинами й тваринами.
  5. Із задоволенням і довго можу що—небудь підраховувати, обчислювати або креслити.
  6. Із задоволенням проводжу час із однолітками або малятами, коли їх потрібно чимось зайняти, захопити, допомогти.
  7. Із задоволенням допомагаю дорослим доглядати за тваринами чи рослинами.
  8. Як правило, я допускаю небагато помилок у письмових роботах.

 9)Мої вироби  зазвичай викликають інтерес однолітків і дорослих.

10)На думку інших людей, у мене є здібності в певній галузі мистецтва.

11)Із задоволенням читаю літературу про рослинний і тваринний світ.

12) Беру активну участь у художній самодіяльності.

13) Із задоволенням читаю про будову та роботу різних механізмів і машин.

14) Із задоволенням і довго можу розгадувати головоломки, зв’язувати кросворди, складні логічні задачі, ребуси.

15) Легко улагоджую суперечки між однолітками й тими, хто молодший за мене.

16) На думку інших людей, у мене є здібності до роботи з технікою.

17) Результати моєї художньої творчості схвалюють навіть незнайомі люди.

18) Старші вважають, що в мене є здібності до роботи з біологічними об’єктами ( рослинами й тваринами).

19) Зазвичай мені вдається докладно й зрозуміло для інших викладати думки   в письмовій формі.

20) Майже ніколи ні з ким не сварюся.

21) Результати моєї технічної творчості схвалюють навіть незнайомі люди.

22)Без великих зусиль запам’ятовую іноземні слова.

23) Мені часто трапляється допомагати незнайомим людям.

24) Довго можу займатися улюбленим заняттям ( музикою, малюванням тощо)

25) Мені подобається ставити досліди, що впливають на розвиток рослинних або тваринних  організмів.

26) Мені подобається розбиратися у будові механізмів, машин, приладів.

27) Мені, як правило, вдається переконати однолітків у доцільності того чи іншого плану.

28) Із задоволенням спостерігаю за тваринами, вивчаю рослини.

29) Із задоволенням читаю науково—популярну літературу, публіцистику.

30 Пробую свої сили в живописі, музиці тощо, намагаючись збагнути секрети цих мистецтв.

                                               Ключ до відповідей

Номери запитань анкети

           Сума балів

           Типи професій

4,7,11,18*,25*,28

 

Людина- природа

2,9*,13,16*, 21,26

 

Людина-техніка

1,6,15*,20,23*,27

 

Людина-людина

5,8,14*,19*,22,29

 

Людина-знакова система

3,10*,12,17*,24,30

 

Людина-художній образ

 

  1. Підсумок уроку

Класифікація професій за наведеними ознаками є умовною. Існує безліч фахів, що поєднують у собі ознаки одного, двох або декількох типів, класів тощо. Однак завжди можна вибрати домінуючу ознаку й у такий спосіб класифікувати професію.

А тепер пропоную вам висловити свої враження від проведеного уроку.

Та чи вподобали ви одну із професій?

  1. Виставлення оцінок та їх мотивація
  2. Інструктаж з домашнього завдання

1. Опрацювати §14

2. Завдання 1 (ст.99)

3. Завдання 1 (ст.100)

 

 

docx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
15 березня 2023
Переглядів
1015
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку