Прогенія (Що потрібно знати батькам)

Про матеріал
В останні роки спостерігається значне зростання мовленнєвих порушень у дітей. Однією з важливих причин їхньої появи є патологія розвитку артикуляційного аппарату – зубів та щелепи. Проблема розв»язується комплексним медичним та логопедичним впливом. Тісна взаємодія у роботі вузьких медичних дитячих спеціалістів, логопедів та батьків забезпечує успіх корекції, тому висвітлення проблеми порушення розвитку зубів та щелепи дуже важливо донести до батьків дітей-логопатів.
Перегляд файлу

Краснік Олена Миколаївна, 

психолог, вчитель індивідуального навчання

Новогродівського ЗЗСО І – ІІ ст. № 8 Донецької області

 

 

Прогенія

(Що потрібно знати батькам)

 

В останні роки спостерігається значне зростання мовленнєвих порушень у дітей. Однією з важливих причин їхньої появи є патологія розвитку артикуляційного аппарату – зубів та щелепи. Проблема розв»язується комплексним медичним та логопедичним впливом. Тісна взаємодія у роботі вузьких медичних дитячих спеціалістів, логопедів та батьків забезпечує успіх корекції, тому висвітлення проблеми порушення розвитку зубів та щелепи дуже важливо донести до батьків дітей-логопатів.

 

Прогенія - один із розповсюджених і важких для логопедичної корекції дефектів зубощелепної аномалії. У матеріалі ви знайдете теоретичний коментар та логопедичні способи корекції прогенії. Ця добірка поможе вам у корекційній роботі з вашими дітьми.

 

Кожна дитина - мила і красива, і не тільки тому, що маленька, але й тому, що багато усміхається і сміється. Але іноді ця радість може захмарюватися через те, що кожен раз при черговій усмішці на обличчі малюка батьки бачать неправильний прикус у дитини. Поки вона маленька, їй все одно, адже зовнішній вигляд не має для дітей значення. Але чим старше вона буде ставати, тим більше буде усвідомлювати свою проблему, особливо у перехідному віці, коли діти починають турбуватися про свій зовнішній вигляд.

Прогенія - одна з найпоширеніших зубощелепних аномалій, яка зустрічається у дитей. Або як її ще називають мезіальна зубощелепна аномалія. Вона представляє собою неправильне змикання між собою зубів, розташованих на верхній і нижній зубній дузі. При цьому нижній зубний ряд виявляється висунутим вперед, а зуби верхньої дуги знаходяться як би позаду них.

 

Прогения - це що таке? Прогения: причини, лікування

 

 

 

ТЕОРЕТИЧНИЙ КОМЕНТАР

 

Прогенія (від грец. pro — вперед та geneion — підборіддя) — це захворювання, яке пов'язане з аномальним і надмірно активним розвитком кісток нижньої щелепи, виражається це в тому, що нижній ряд зубів виступає вперед більше, ніж верхній. Все це утворює неправильний прикус.

 

Неправильний прикус може стати причиною порушення артикуляції, доставляти неприємності у вигляді порушення форми обличчя, підвивиху і запалення щелепних суглобів, захворювань з локалізацією в порожнині рота. Також неправільній прикус приносить дитині естетичний дискомфорт.

 

Прогенія і її клінічні форми

Мезіальний прикус (прогенія) зустрічається частіше за інші аномалії. Поширеність прогенії серед населення коливається в межах від 1 до 12%.

Симптоми прогенії

Прогенія - це захворювання, яке деформує і обриси особи. Помітно це за профілем в цілому, так як нижня губа й підборіддя круто стирчать вперед. Розглянемо основні симптоми та ознаки більш уважно.

Симптоматика з боку особи

  • Прогенія нижньої щелепи характеризується її висунутим станом.
  • Непряма ознака аномалії щелеп - це її геніальний кут, який при даному захворюванні збільшений.
  • Вм'ятини і асиметрії особи.
  • Нижня губа здається набагато більше верхній, висунута вперед і буває трохи вивернута.
  • Нижня частина обличчя здається більш об'ємною і високою.
  • Підборіддя частіше має загострену або звужену форму.
  • Не завжди, але досить часто відсутня складка під нижньою губою.
  • Носогубні складки чітко виражені і мають заглиблення.

Прогения - це що таке? Прогения: причини, лікування

Можливі головні болі, хрускіт в щелепних суглобах, неприємні клацання при жуванні і відкриванні рота.


 

Причини виникнення прогенії

Фактори, які сприяють неправильній постановці зубів при прогении, можуть бути як вродженими, так і набутими. До вроджених слід відносити:

  • Перенесення під час вагітності важких захворювань або хвороб у гострій формі.
  • Прийом у період вагітності лікарських засобів, які неприпустимі для майбутніх мам.
  • Генетичний фактор.(Цікавий факт : у Габсбурзької династії прогенія передавалася у спадок протягом 400 років, т.б. протягом періоду, коли у Габсбургів переважали кровні шлюби.)
  • Травми дитини, отримані під час проходження по родових трубах.
  • Вроджена патологія неба (ущелина).
  • Патології альвеолярних відростків.
  • Зуби неправильно розташовувалися і зростали з самого початку, тобто аномалії розташування зубів і їх зростання.

    Причини набутої патології:
  • Спотворення щелепи внаслідок шкідливих звичок, таких як смоктання пальців, мови або верхньої губи. Такі дії призводять до поступової деформації кісткової лицьової системи.
  • Дитина смоктав соски, пляшечки тривалий час, хоча вже повинен був це давно припинити робити. Зазвичай проявляється при застосуванні пустушок і пляшечок більш ніж півтора року.
  • Захворювання дихальної системи, закладеність носа і, як наслідок, постійне дихання через рот теж може посприяти розвитку патології.
  • Дуже пізній початок зміни зубів.
  • Ймовірно розвиток аномалії і при любові спиратися підборіддям об руку.
  • Неправильне положення черепа під час відпочинку і сну.
  • Наслідки лікарських помилок (хірургія).

 

Всі ці аспекти здатні викликати прогению нижньої щелепи. Але щоб вчасно встигнути відреагувати на захворювання, потрібно знати його симптоми і ознаки.

 

Внутрішні патології та їх симптоматика

  Мова хворого найчастіше носить дефект шепелявості.

  Зуби розташовані так, що нижні виходять за межі верхніх зубів.

  Порушення внутрішньої симетрії.

  Зуби ростуть у різних напрямках і можуть мати різне становище. Тобто утворюють хвилеподібний ряд, а не рівну лінію.

  Різні захворювання ротової порожнини, гінгівіти, карієс, зубний камінь і так далі.

  Наявність зубів дуже великого розміру. Найчастіше такі зуби розташовані на верхній щелепі.

  Величина альвеолярних дуг і зубних не відповідає належній.

  Порушення жувальної функції. Причому цей симптом проявляє себе в першу чергу.

 

Прогения - це що таке? Прогения: причини, лікування

 

Основні методи лікування

1. Міогімнастика - гімнастика для жувальних м'язів і порожнини рота, розроблена ще в 1965 році.

2. Ортодонтичні апарати - брекети, м'які трейнери (елайнери) і жорсткі пластинки.

3. Хірургічні методи застосовують у разі порушення пережовування, утруднення мови і естетичні проблеми.

4. Комплексне лікування, поєднання операції з подальшої ортодонтії, найбільш повно вирішує проблему неправильного прикусу.

5. Ортопедичне лікування (протезування) за показаннями проводять після виправлення прикусу.

 

У такій ситуації неоціненну допомогу надає логопед - виявляє порушення, правильно мотивує пацієнта, ліквідує порушення та контролює результат.

 

А що буде, якщо не лікувати прогенію ?

  1. Відразу можна сказати, чого точно не буде у тих, хто відмовляється усувати проблему. Це зубів! Адже прогения впливає не тільки на естетику і можливість нормально їсти, вона також сприяє розвитку хвороб. І особливо часто виникають проблеми з розхитуванням зубів, їх гниттям і, як наслідок, випаданням.
  2. Неправильний прикус сприяє і хвороб м'яких тканин, ясен, так як деякі окремі зуби відчувають надмірне навантаження. А це говорить про ймовірності витончення кісткової системи щелепи. Як підсумок корінна система зуба буде лізти назовні. Зуби почнуть «бовтатися». Неважко здогадатися, що мова йде про пародонтити.
  3. Це дефектна вимова всіх свістячих, щиплячих звуків, і звісно ж , звуків [л], [л*], [р], [р*].

 

 

 

Корекційна робота логопеда

 

 

Комплекс артикуляційних вправ для нижньої щелепи, щік та губ

 

1. Артикуляційні вправи «Вирівнюємо двері»:

Дитині треба уявити, що його зубки і губки, це «вперті двері», які так і норовлять «перекоситися».

а) рот відкрити, потім, повільно переміщуючи нижню щелепу назад, встановити краю нижніх центральних зубів на краю верхніх, утримати це положення 5-10 секунд;

б) рот відкрити, потім, переміщаючи нижню щелепу назад, щільно стиснути губи, злегка прикусив їх зубами, утримати 5-10 секунд.

Що доводиться робити, якщо одна стулка дверей заважає закриватися інший? Правильно, брати рубанок і прибирати все «зайве»!

 

2. Вправа «Рубанок»

«Пошкребти» верхніми центральними зубами по нижній губі не менше 10-15 разів. Нижня щелепа відсувається назад і активно «допомагає» в цій роботі.

 

3. Вправа «Кролик»

а) покусати верхніми передніми зубами нижню губку не менше 10-15 разів. Потім захопити нижню губу верхніми зубами і зафіксувати це положення протягом 5-10 секунд. Верхні передні зуби при виконанні цієї вправи добре видно.

б) постаратися дотягнутися верхніми різцями до верхньої частини підборіддя і теж злегка покусати його. Зафіксувати це низьке положення верхньої щелепи на підборідді і утримати його протягом 5-10 секунд. Верхні передні зуби добре видно.

 

4. Вправа «Хованки»

«заховати» нижню губку за верхні передні зуби і верхню губку, прикусивши її. При цьому видно тільки верхня губа, вона немов нависає над підборіддям, а ось верхні зуби не видно. Утримувати в такому положенні не менше 5 секунд (час від заняття до заняття збільшується.

 

 5. Вправа «Барабан»

Відкрити рот. Підняти язик до альвеол («горбики» за верхніми зубами). Утримуючи таке положення, швидко стукати язиком,промовляючи: «т-т-т», «д-д-д», «тд-тд-тд».

 

6. Вправа «Бегемот»

Із напруженням м'язів опускати й піднімати нижню щелепу. Рахунок: 1-2.

 

7. Вправа «Підйомний кран»

Із напруженням м'язів рухати щелепою вправо-вліво. Рахунок: 1-2.

 

8. вправа «Шухлядка»

Із напруженням м'язів висунути вперед нижню щелепу так, щоб нижні зуби перекрили верхні. Потім перемістити так, щоб верхні зуби перекрили нижні. Рахунок: 1-2.

 

9. Вправа «Корівка»

Імітувати жування корови, роблячи інтенсивні кругові рухи нижньою щелепою спочатку праворуч, потім ліворуч. Рахунок: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10.

 

10. Вправа «Міцний горішок»

Стиснути зуби, напружуючи м'язи, потім розслабити. Рахунок: 1-2-3-4-5 (напружити), 6-7-8-9-10 (розслабити).

 

11. Вправа «Вперта щелепа»

Дорослий кладе одну долоню на потилицю дитини, а іншу змикає у кулак.

Варіант 1. Рот дитини закритий, дорослий підпирає нижню щелепу, не даючи змоги вільно відривати рот. Дитина із зусиллям намагається опустити нижню щелепу.

Варіант 2. Дитина утримує рот відкритим. Дорослий впирається зімкнутим кулаком у жнижню щелепу, намагаючись її закрити. Дитина чинить опір. Увага! Язик дитини знаходиться у глибині рота, щоб ненароком не прикусити його. Дорослий контролює натиск.

 

12. Методика І.С. Рубінова

  • Необхідно протягом 5 хвилин безперервно відкривати і закривати рот, не висуваючи щелепу. Таку гімнастику треба робити не менше 5 разів на добу.

 

  • Одягніть на олівець гумову трубочку. Почніть прикушуйте її верхніми зубами (5 хвилин,  відпочинок протягом цього часу не передбачений).

 

  • Притисніть пальці до щік в області корінних зубів. Почніть стискати верхні і нижні щелепи, напружуючи жувальну мускулатуру. Припинити вправу можна тільки при відчутті втоми м'язів.

 

  • Помістіть пальці в рот, приклавши їх до нижніх зубів. Спробуйте піднімати нижню щелепу, створюючи опір. Не припиняйте гімнастику, поки жувальні м'язи не втомляться.

 

13. Корекція прикусу у дітей проводиться також із застосуванням гімнастичних вправ для нижньої щелепи.

 

  • Необхідно прийняти положення стоячи. Спина і плечі повинні бути рівними, шия розслаблена. Заведіть руки трохи назад, а підборіддя підніміть. Витягніть нижню щелепу вперед, щоб передні нижні зуби встановилися попереду верхніх. Повторіть вправи 15 разів.

 

 

 

За допомогою артикуляційних вправ дитина набуває корисні навички, які допомагають впоратися з вимовою важких звуків, у неї формується правильний прикус. Але  від батьків і від дитини це потребує величезного терпіння.

 

Профілактика

• Лікування застуди, захворювань порожнини рота. Стежити за станом молочних зубів і контролювати заміну їх на постійні.

• Правильна постава і положення уві сні: кіфоз (сгорбленность) призводить до випинання нижньої щелепи. Сон на животі або занадто велика подушка також збільшують ризик розвитку прогенії.

 

Висновок

Ця проблема відкриває величезне поле діяльності для сумісної роботи логопеда та стоматолога.

Якщо патологія не є вродженою, то з нею можна впоратися. Все це непросто, але необхідно робити. А ще краще проводити щорічні профілактичні огляди і стежити за своїми звичками.

 

docx
Пов’язані теми
Логопедія, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
26 липня 2019
Переглядів
6898
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку