Прогнозоване читання твору Дж.Родарі "Як один перукар купив..."- Презентація

Про матеріал

Презентація використовується для позакласного читання у 8-11 класах . текст читається під час уроку невеликими частинами, діти прогнозують продовження, аналізують авторську позицію.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як один перукар купив ???? На торгу в Гавірате можна купити все що завгодно. Спритніших крамарів деінде годі й шукати. Якось у п'ятницю прийшов на торг один чоловік і почав продавати дивовижний товар: ??? І був він такий спритний на язик, що за годину увесь той товар спродав, лишилося тільки ??? Одному перукареві закортіло те ??? придбати. Замість плати він підстриг крамаря, намастив йому волосся й одержав свідоцтво про купівлю, в якому було написано: «Власник ??? ». Перукар прибив те свідоцтво цвяшками на стіні між двох дзеркал і гордовито показував своїм відвідувачам, коли хто розпитував::???

Номер слайду 2

гору Монблан, Індійський океан і моря на Місяці.

Номер слайду 3

Стокгольм

Номер слайду 4

Чому перукар купив місто? З якою метою? Що він з ним буде робити?

Номер слайду 5

Це шведське місто, і не просте, а столиця. Там проживає мільйон чоловік, і, звичайно, всі вони належать мені. Біля міста є і море, але я не знаю, хто його власник. Перукар потрошку заощаджував гроші і торік подався до Швеції оглянути власні маєтності. Стокгольм йому страшно сподобався, та й шведи припали до серця своєю люб'язністю. Вони не розуміли аніскілечки, що він питав, а він - що вони йому відповідали.- Я володар цього міста. Знаєте ви це чи ні? Вас про це повідомили?Шведи всміхалися й потакували з чемності. Перукар потирав руки, радий-радісінький.- Таке місто придбав за одну стрижку! Дешево воно мені обійшлося! У чому помилявся перекар?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

А насправді він переплатив. Бо кожна людина змалечку володіє цілим світом, і це не коштує їй жодного шеляга. Так, світ належить їй, треба тільки закачати рукави, простягти руки й узяти його.

Номер слайду 8

Чи не схожий він на перукаря? Тоді хто був продавцем?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Жанр твору? Як називається твір? Хто автор твору?

Номер слайду 14

Что угодно бывает на базаре в Гавирате. И уж конечно, попадаются там и такие пройдохи, которые торгуют где придется и чем попало. А однажды в базарный день появился на рынке человек, который продавал какие-то уж совсем необычные вещи: гору Монблан, что в Альпах, Индийский океан, Лунные моря... Язык у этого человека был так хорошо подвешен, что через час у него остался только один город - Стокгольм. Город этот купил парикмахер. Вместо платы он побрил торговца и освежил одеколоном. А затем повесил на самом видном месте между зеркалами большое удостоверение о том, что он является владельцем города Стокгольма. Парикмахер с гордостью показывал этот документ всем своим клиентам и с удовольствием отвечал на их расспросы: - Это город в Швеции, и не просто какой-нибудь захудалый городишко, а столица! Там живет около миллиона человек! И все они, разумеется, принадлежат мне. Там есть еще море, понятно, но я пока незнаком с его владельцем... Мало-помалу парикмахер скопил денег на дорогу и спустя год отправился в Швецию - надо же наконец посмотреть на свои владения. Стокгольм очень понравился ему. Он нашел, что это прекрасный город, а шведы - милейший народ. Только вот беда: шведы ни слова не понимали из того, что он говорил им, и он тоже ни полслова не понимал из того, что они отвечали ему. - Знаете ли вы, кто хозяин вашего города? Вам сообщили, что хозяин его я? Шведы улыбались и кивали головами, как бы отвечая - да. Ведь они не понимали, что он говорит, но были людьми вежливыми и воспитанными. Бесконечно довольный, парикмахер потирал руки: - Такой город! Подумать только, как дешево я заплатил за него - всего-навсего стрижкой с одеколоном отделался! И все же он ошибался, этот парикмахер. Он слишком много заплатил за него - переплатил! Ему невдомек было, что каждому ребенку, который появляется на свет, принадлежит весь мир, и ему ничего не надо платить за него - ни единого сольдо! Ему нужно только засучить рукава, хорошо поработать, и все на земле окажется в его руках.

Номер слайду 15

Невеликий за об’ємом твір. Небагато діючих осіб. Одна значуща подія. Оповідання? Узагальнюючі характери, час не визначений, місце: Гаверата, торг (може бути будь-де)Немає описів. Притча? Неможливість продажу такого товару? Анекдот? Казка? Чим люди торгують, що не може продаватись? Чому тоді автор визначив жанр цього твору як КАЗКА? Для кого він її написав? Чи однаково цей твір сприймають діти й дорослі? Чому?

Номер слайду 16

Як один перукар купив місто Стокгольм. На торгу в Гавірате можна купити все що завгодно. Спритніших крамарів деінде годі й шукати. Якось у п'ятницю прийшов на торг один чоловік і почав продавати дивовижний товар: гору Монблан, Індійський океан і моря на Місяці. І був він такий спритний на язик, що за годину увесь той товар спродав, лишилося тільки місто Стокгольм. [446]Одному перукареві закортіло те місто придбати. Замість плати він підстриг крамаря, намастив йому волосся й одержав свідоцтво про купівлю, в якому було написано: «Власник міста Стокгольма». Перукар прибив те свідоцтво цвяшками на стіні між двох дзеркал і гордовито показував своїм відвідувачам, коли хто розпитував:- Це шведське місто, і не просте, а столиця. Там проживає мільйон чоловік, і, звичайно, всі вони належать мені. Біля міста є і море, але я не знаю, хто його власник. Перукар потрошку заощаджував гроші і торік подався до Швеції оглянути власні маєтності. Стокгольм йому страшно сподобався, та й шведи припали до серця своєю люб'язністю. Вони не розуміли аніскілечки, що він питав, а він - що вони йому відповідали.- Я володар цього міста. Знаєте ви це чи ні? Вас про це повідомили?Шведи всміхалися й потакували з чемності. Перукар потирав руки, радий-радісінький.- Таке місто придбав за одну стрижку! Дешево воно мені обійшлося!А насправді він переплатив. Бо кожна людина змалечку володіє цілим світом, і це не коштує їй жодного шеляга. Так, світ належить їй, треба тільки закачати рукави, простягти руки й узяти його.

Номер слайду 17

 G. Rodari Джанні Родарі © І. Дзюб (переклад з італійської), 1977 Джерело: Дж. Родарі. Планета Новорічних Ялинок. К.: Веселка, 1997. 540 с. - С.: 437-482. При народженні Джованні Франческо РодаріGiovanni Francesco Rodari. Дата народження 23 жовтня 1920 Місце народження м. ОменьяІталія Дата смерті 14 квітня 1980 (59 років)Громадянство Італія Рід діяльності письменник, журналіст. Жанр Казки. Magnum opus: «Пригоди Цибуліно», «Казки по телефону»Премії Премія Ганса Хрістіана Андерсена (Вікіпедія)

pptx
Додано
10 січня 2018
Переглядів
1452
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку