ПРОГРАМА навчальної дисципліни

Про матеріал
ПРОГРАМА навчальної дисципліни «ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ» підготовки молодших спеціалістів Галузь знань: 07«Управління та адміністрування» Спеціальність: 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» Кваліфікація Молодший спеціаліст з економіки підприємства
Перегляд файлу

1

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

БЕРДЯНСЬКИЙ ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ КОЛЕДЖ

БЕРДЯНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Директор БЕГК БДПУ

______________І.А.Макарова

___________________ 2018 р.

 

 

 

 

ПРОГРАМА

навчальної дисципліни

 

«ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ»

 

підготовки молодших спеціалістів

 

Галузь знань:  07«Управління та адміністрування»

Спеціальність: 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»

Кваліфікація     Молодший спеціаліст з економіки підприємства

 

 

 

 

 

 

 

 

2018 рік


РОЗРОБЛЕНО ТА ВНЕСЕНО: Бердянський економіко-гуманітарний коледж Бердянського державного педагогічного університету

 

 

РОЗРОБНИК ПРОГРАМИ: Лежавська Анна Андріївна , викладач, кваліфікаційна категорія «спеціаліст»

 

 

Обговорено та рекомендовано до затвердження методичною радою БЕГК БДПУ

 

Протокол  від _______________20___№_____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Вступ

Програма вивчення навчальної дисципліни «Основи менеджменту» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки молодшого спеціаліста спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

Предметом вивчення навчальної дисципліни є:

1. Теоретичні положення в галузі управління, які стосуються менеджменту у будь-якій сфері діяльності (виробництво, фінанси, маркетинг).

2. Прикладні аспекти менеджменту та досвід конкретних організацій.

Міждисциплінарні зв’язки: Політекономія, Основи психології, Етика бізнесу, Економіка торгівлі, Комерційна діяльність,

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

1. Концептуальні засади менеджменту

2. Процес управління організацією

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни «Основи менеджменту» є формування у студентів системи знань наукових основ управління підприємством, сучасних підходів до вирішення виробничих і соціально-економічних проблем.

1.2. Основними завданнями вивчення дисципліни “Основи менеджменту” є здобуття майбутніми фахівцями комплексу теоретичних знань відносно вибору нових форм і методів управління підприємством, оволодіння практичних навичок керівництва колективом, включаючи уміння ставити загальні та конкретні цілі й задачі діяльності підприємства, розробляти стратегію управління з урахуванням суспільних і особистих інтересів, контролювати процес її реалізації.

 

 

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати: значення й сутність менеджерської діяльності, функції та методи менеджменту, стилі керівництва й основи управлінської культури.

уміти: обґрунтовувати та приймати управлінські рішення на рівні організацій, підприємств та їхніх підрозділів, реалізовувати на практиці різні види ділових комунікацій, аналізувати процес управління.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться  108 годин, 3 кредити ЄКТС.

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Концептуальні засади менеджменту

Тема 1.1.Поняття і суть менеджменту.

Поняття "менеджмент" і необхідність управління організаціями.

Менеджмент як вид професійної діяльності. Специфічні особливості управлінської діяльності.

Функції менеджменту.

Рівні менеджменту: інституційний, управлінський, середній.

Еволюція управлінської думки.

Школа наукового управління.

Класична школа управління.

Кількісна школа управління.

Тема 1.2. Прийняття управлінських рішень.

Основи теорії прийняття рішень ( класична модель, поведінкова модель, ірраціональна модель прийняття рішень).

Процес прийняття рішень.

Кількісні та якісні методи обґрунтування управлінських рішень.

 

Змістовий модуль 2. Процес управління організацією

Тема 2.1. Планування в організації.

Сутність планування як функції управління. Класифікація планів.

Цілі управлінського планування. Цільовий підхід до управління.

Стратегічне планування. Три основні рівні стратегій ( загальнокорпоративна, стратегія бізнесу, функціональна стратегія).

Аналіз зовнішнього й внутрішнього середовища організації.

Тема 2.2. Організація як функція управління.

 Сутність функції організації(розподіл праці, департаменталізація, делегування повноважень, встановлення діапазону контролю).

Основи теорії організації.

Основи організаційного проектування.

Типи організаційних структур управління.

Управління організаційними змінами.

Тема 2.3. Мотивація як функція управління

Поняття й сутність мотивації.Історичний аспект мотивації. Інструменти спонукання людей.

Змістовні теорії мотивації.Теорія ієрархій потреб Абрахама Маслоу; теорія ERG Клейтона Альдерфера;теорія потреб Девіда МакКлеланда;теорія мотиваційної гігієни Фредеріка Герцберга.

Процесні теорії мотивації.Теорія очікувань В. Врума; теорія справедливості С. Адамса;модель Портера - Лоулера.

Тема 2.4. Лідирування

Поняття і сутність лідирування. Основні форми влади.

Поведінкові теорії лідирування. Стилі керівництва.

Ситуаційні теорії лідирування.

Тема 2.5. Система і процес контролю.

Поняття та процес контролю.

Інструменти управлінського контролю.

Контроль поведінки робітників в організації.

Тема 2.6.  Комунікації

Процес комунікації.

Міжособові і організаційні комунікації. Класифікація комунікацій.

Управління комунікаційними процесами.

3.     Рекомендована література

Базова 

1. Андрушків Б.М., Кузьмін О.Є. Основи менеджменту. – Львів, Видавництво "Світ", 1995. – 294 с.

  1. Бодди Д., Пейтон Р. Основы менеджмента. – СПб: Изд. "Питер", 1999. – 816 с.
  2. Веснин В.Р. Основы менеджмента: Учебник. – М.: Институт международного права и экономики, Изд. "Триада ЛТД", 1997. – 384 с.
  3. Виханский О.С., Наумов А.И. Менеджмент: Учебник, – 3-е изд. – М.: Гардарика, 1999. – 528 с.
  4. Галькевич Р.С., Набоков В.И. Основы менеджмента. – М.: ИНФРА-М, 1998. – 189 с.
  5. Глухов В.В. Менеджмент: Учебник. – СПб.: Спец. лит., 1999. – 700 с.
  6. Дафт Р. Менеджмент. – СПб.: Изд. "Питер", 2000. – 612 с.
  7. Дойль П. Менеджмент: стратегия и тактика. – Спб.: Изд. "Питер", 1999. – 560 с.
  8. Завадский Й.С. Менеджмент: Підручник. – В 2-х т. – К.: Укр.-фін. ін-т менеджменту і бізнесу, 1999.
  9. Кабушкин Н.И. Оновы менеджмента: Учеб. пособие. – 2-е изд. – Мн.: Остожье, 1999. – 336 с.
  10. Кредісов А.І., Панченко Є.Г., Кредісов В.А. Менеджмент для керівників. – К.: Т-во "Знання", КОО, 1999. – 556 с.
  11. Кунц Г., О’Доннел С. Управление: системный и ситуационный анализ управленческих функций: Пер. с англ. – М.: Прогресс, 1981. – Т.1. – 495 с., Т.2.– 511 с.
  12. Менеджмент организации: Учебное пособие / Под ред. З.П.Румянцевой – М.: ИНФРА - М, 1995. – 432 с.
  13. Мескон М., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Пер. с англ. – М.: Дело, 1992. – 701 с.

Допоміжна

  1. Ансофф И. Стратегическое управление.– М.: Экономика,1989.
  2. Блейк Р., Моутон Дж. Научные методы управления. – К.: Наукова думка, 1990.
  3. Борман Д., Воротина Л., Федерман Р. Менеджмент: предпринимательская деятельность в рыночной экономике. - Гамбург, 1992.
  4. Васильев Ю.П. Управление развитием производства: (Опыт США). - М.: Экономика, 1989.
  5. Виханский О.С., Наумов А.И. Менеджмент: человек, стратегия, организация, процесс: Учебник. – М.: Изд. МГУ, 1995
  6. Закон України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 15.05.2003 № 755-IV (зі змінами та доповненнями).
  7. Інструкція про облік роздрібного товарообороту і товарних запасів/Наказ Міністерства статистики України від 28.12.1996 р.
  8. Інструкція про порядок оформлення суб’єктами господарювання операцій при здійсненні комісійної торгівлі непродовольчими товарами/Наказ Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 8 липня 1997 р. № 343.
  9. Постанова Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення» від 15.06.2006 р. № 833 (зі змінами від 26.09.2007 р. № 1178).
  10. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил торгівлі у розстрочку» від 1 липня 1998 року № 997 зі змінами від 17.08.2002 р. № 1178.
  11. Правила комісійної торгівлі непродовольчими товарами/Наказ Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 13 березня 1995 р. № 37 зі змінами № 342 від 8.08.1997 р. та 194 від 8.04.1998 р.
  12. Правила роботи дрібно роздрібної торговельної мережі/Наказ Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 8 липня 1996 р. № 369 зі змінами та доповненнями/Наказ № 402 від 7.07.198 р.
  13. Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями (далі - №854).
  14. Правила роздрібної торгівлі тютюновими виробами (далі - №503).
  15. Рекомендації щодо організації продажу товарів за зразками/Наказ Міністерства економіки України від 20 липня 2000 р. № 152.
  16. Рекомендації щодо організації продажу товарів методом самообслуговування/ Наказ Міністерства економіки України від 20 липня 2000 р. № 153

 

13. Інформаційні ресурси

http://mon.gov.ua. – Міністерство освіти та  науки України

http://www.ukrstat.gov.ua – Державний комітет з статистики України

http://www.minfin.gov.ua – Міністерство фінансів

http://www.me.gov.ua – Міністерство економіки

http://www.kmu.gov.ua – Кабінет Міністрів України

http://www.bank.gov.ua – Національний банк України

http://www.liga.net.com.ua – ЛигаБизнесИнформ

http://www.niss.gov.ua – Національний інститут стратегічних досліджень

http://www.cpsr.org.ua – Центр перспективних соціальних досліджень

http://www.hdr.undp.org – Human development report

http://www.portal.rada.gov.ua – Верховна Рада України

 

 

  1. Форма підсумкового контролю успішності навчання – екзамен.

3.     Засоби діагностики успішності навчання: тестування, усна відповідь, письмова відповідь, контрольна робота, проміжний та підсумковий контроль.

 

 

 

 

docx
Додано
24 березня 2019
Переглядів
543
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку