Програмні інструменти для проектної роботи. ПЗ Створення діаграми Ганта

Про матеріал
Практичне завдання по створенню діаграми Ганта. Цей матеріал рекомендується використовувати при вивчені розділу "Парадигми та технології програмування" теми "Програмні інструменти для проектної роботи" у курсі поглибленого вивчення інформатики у 11 класі.
Перегляд файлу

Діаграма Ганта

Теоретична частина

image

Одним з методів планування та управління проектами є - Діаграма Ганта (англ. Gantt chart, стрічкова діаграма, графік названий за ім’ям Генрі Ганта - німецького інженера). Широковідомий вид стовпчастих діаграм, який застосовується для відтворення плану, графіка робіт з якого-небудь проєкту називається діаграмою Ганта. Даний організаційний ресурс досить часто створюється за допомогою комп'ютерної програми, хоч багатьом керівникам проєктів знайома і форма подання на папері. Застосовування даної діаграми допоможе з точністю побудувати графік виконання робіт по проєкту будьякого розміру, і може допомогти в більшості завдань загального планування.  В умовах сучасності діаграма Ганта демонструє собою стандарт дефакто в теорії та практиці управління проєктами, як мінімум, для зображення структури списку робіт над проєктом. Відрізки розміщені на горизонтальній шкалі часу це і є графік Ганта. Кожен відрізок на шкалі відповідає за окремий проєкт, задачу чи під задачу. По вертикалі розташовуються проєкти, задачі, під задачі, та складові плану. На шкалі часу початок, кінець і довжина відрізка рівнозначні початку, кінцю та тривалості поставленого завдання. На декотрих діаграмах Ганта прослідковується залежність серед поставлених задач. 

Практична частина

Підготовчий етап

Спочатку перед побудовою діаграми Ганта в Excel, необхідно підготувати саму таблицю. В ній обов'язково повинні бути внесені тимчасові змінні, саме тому ми будемо робити  побудову на прикладі графіка виходу працівників у відпустку. Також важливо, щоб колонка з іменами співробітників не була названа, тобто її шапка була порожньою. 

image

Етап №1: побудова гістограми з накопиченням

Однак, перед тим, як побудувати діаграму Ганта в Excel, необхідно створити іншу — гістограму. Для цього виконайте наступні дії:

1.                       Виберіть вашу таблицю. Для цього наведіть курсор в одному її кутку і, затиснувши ліву кнопку миші (ЛКМ), протягніть до іншого кута, розташованого по діагоналі.

2.                       Перейдіть у вкладку "Вставка".

3.                       Натисніть на кнопці "Гістограма", що розташована в групі інструментів "Діаграми".

4.                       У випадаючому меню клацніть по «Діаграма з накопиченням». У даному випадку це "Об'ємна гістограма з накопиченням".

image

Як тільки ви це зробили, на аркуші програми з'явиться відповідна діаграма. Це означає, що перший етап завершено.

Етап №2: форматування діаграми

На даному етапі побудови діаграми Ганта, необхідно зробити невидимим перший ряд, який в нашому випадку позначається синім кольором, тобто потрібно, щоб на діаграмі був лише відпускний період, виділений червоним. Щоб це зробити, вам потрібно:

1.                     Клацнути ЛКМ на будь-синій області.

2.                     Викликати контекстне меню, натиснувши ПКМ.

3.                     В ньому вибрати пункт "Форматування даних".

4.                     Перейти в категорію "Заливка".

5.                     Виберіть пункт "Немає заливки.

6.                     Натиснути кнопку "Закрити".

 

image

 

Тепер, як можна помітити, що з діаграми зникли сині смуги, звичайно, точніше буде сказати, що вони стали невидимими. 

Етап №3: зміна формату осі

Відображення осей в даний момент не відповідає вірному зразком, тому його необхідно змінити. Щоб це зробити, виконайте наступне:

1.   Натисніть ЛКМ по іменах співробітників, щоб їх виділити.

2.   Натисніть ПКМ.

3.   В меню клікніть по "Формат осі".

4.   З'явиться вікно. У ньому вам необхідно перейти в категорію "Параметри осі" (зазвичай вона відкривається за замовчуванням).

5.   В категорії вам потрібно поставити галочку поруч із "Зворотний порядок категорій".

6.   Натисніть "Закрити".

image

 

Тепер діаграма змінила свій вигляд — дати зверху, а імена перекинулися

До речі, на цьому етапі непогано було б видалити легенду діаграми, так як вона в даному випадку не потрібна. Щоб це зробити, вам необхідно спочатку виділити його, клацнувши ЛКМ, а потім натиснути клавішу DELETE. Або ж видалити її можна через контекстне меню, яке викликається

ПКМ.

 

Етап №4: зміна періоду

Виділіть часовий період. Натисніть праву кнопку миші по ньому і виберіть з меню вже знайомий пункт "Формат осі". У діалоговому вікні вам необхідно вибрати "Параметри осі". Там є два значення "мінімальний" та "максимальний", саме їх вам і потрібно буде змінити, однак перед початком переставте перемикач в положення "Фіксоване". Після цього введіть той відрізок часу, який вам необхідний. До речі, в цьому вікні можна вказати ціну проміжних поділок якщо потрібно.

 

image

Етап №5: введення назви

1.                       У вкладці "Макет" потрібно натиснути на кнопку "Назва діаграми", а в випадаючому списку вибрати пункт "Над діаграмою".

2.                       У діалоговому полі діаграми, введіть назву «План відпусток».

image 

Діаграма Ганта — створена!

pdf
Додано
16 квітня 2021
Переглядів
1092
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку