Психологічна година "Я у навколишньому світі"

Про матеріал

Здоров'я - одна з найголовніших цінностей людини. Важливо, коли дитина розуміє, що саме від цієї такої необхідної складової, як здоров'я – це щастя. Без нього життя не може бути повноцінним і щасливим. На жаль, досить часто ми бездумно розтринькуємо цей дарунок, забуваючи, що інколи втратити здоров'я дуже легко, а повернути неможливо.

Перегляд файлу

Психологічна година на тему «Я у навколишньому світі»

 

Мета: сформувати у дітей поняття про життя, як найвищу цінність, і здоров'я, як найважливішу умову щасливого життя, свідоме ставлення до власного здоров'я; розвивати почуття власної гідності й неповторності;навчити поважати всіх людей; виховакти бажання оволодівати основами здорового способу життя, навичкам безпечної поведінки для здоров'я.

Хід заняття

Ведучий:  Як приємно на вас, діти, дивитися! Ви такі гарнекнькі, немов сенечка. Очі сяють, а щічки рожевіють. Ви веселі, щасливі. Що допомагає вам почуватися добре? (Заслуховуються та обговорюються відповіді дітей)

- А як ви гадаєте, хто на Землі найголовніший? (Заслуховуються та обговорюються відповіді дітей)

- Яка людина найголовніша у світі? Хто вона? Чи бачили ви її сьогодні? (Заслуховуються та обговорюються відповіді дітей)

Я вам обіцяю, що сьогодні ви зможете побачити цю людину! Адже сама найголовніша людина у світі – це кожен з вас, тому що світ неповторний, різноманітний завдяки людям. Людина народжується, щоб робити світ кращим, ніж він є. Кожен може посадити зелені дерева чи запашні квіти, збудувати будинок, допомогти товаришеві розвязати задачу, приголубити, коли щось болить. Ви народилися на планеті Земля. Сонце дарує всім життя на Землі. Для людей Сонце є символом добра, світла, миру. Мами називають кожного з вас сонечком. Тому ви, як маленькі промінчики Сонця, маєте робити добрі справи,щоб усім жилося добре і щасливо.

Тож якою повинна бути найголовніша людина в світі? (Заслуховуються та обговорюються відповіді дітей)

Звичайно, справжяня людина має бути доброю, щирою, чуйною, турботливою, люблячою, здоровою. Якщо така людина є поруч з вами, то ви також можете дарувати їй добро і тепло свого серця.

Але що ж означає здорова людина? Що таке здоров'я? (Заслуховуються та обговорюються відповіді дітей)

Так, дійсно ви маєте рацію, здоров'я – це щастя. Без нього життя не може бути повноцінним і щасливим. На жаль, досить часто ми бездумно розтринькуємо цей дарунок, забуваючи, що інколи втратити здоров'я дуже легко, а повернути неможливо. Здоров'я потрібно підтримувати, зміцнювати, тренувати. Лікарі стверджують, що здоров'я людини на 10% залежить від спадковості, на 5% - від медицини. Решта 85% - у руках самої людини. Отже наше здоров'я залежить від наших звичок, від наших зусиль щодо його зміцнення.

Слово «здоров'я» вживають у двох поняттях:

  1. Нормальна життєдіяльність організму
  2. Той чи інший стан організму

Від стану здоров'я залежитьуспішність, працездатність, настрій, вміння бути зосередженим, врівноваженим, а при нагоді – веселим, життєрадісним, товариським. На жаль, навіть за найсприятливіших умов діти переступають поріг школи з різним станом здоров'я, адже воно залежить від багатьох факторів, зокрема:

- спадковість;

- перенесені захворювання;

- побутові умови і матеріальний достаток;

- психологічної атмосфери в сім'ї, шкідливих звичок батьків тощо.

На жаль, люди не до кінця усвідомили, що лікарі лише допомагають позбутися хвороб, але повернути здоров'я не в змозі. Великий мислитель Гіпократ стверджував: «Людина носить у собі лікаря». Ось чому, обираючи той чи інший спосіб життя, людина певною мірою сама визначає свій життєвий термін. Здоровий спосіб життя – це не така й обтяжлива справа. Навпаки, коли він вже сформований, звичний, то приносить надзвичайно велике фізичне і моральне задоволення.

Деякі дослідники сформували «Сім принципів здоров'я»:

  1. Уникай вживання продуктів, що порушують обмін речовин та психофізичну рівновагу (кава, алкоголь, тютюн)
  2. Дотримуйся поміркованості у харчуванні. Брак стриманості в їжі та питті шкодить організмові.
  3. Загартовуй свій організм, веди рухливий спосіб життя. Не лінуйся: щодення праця приносить людині користь і задоволення.
  4. Дбай про духовне життя.

 

Питання для обговорення

  1. Що є основою здоров'я?
  2. Чому потрібно берегти здоров'я?
  3. Що треба робити, щоб бути здоровим?
  4. Чи можеш ти назвати себе здоровою людиною? Чому?
  5. Що означає бути здоровим?
  6. Від кого залежить наше здоров'я?
  7. Чи повязане життя і здоров'я?

 

Підбиття підсумків.

 

 

docx
Додано
27 березня 2018
Переглядів
575
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку