"Психологічні лайфхаки, які допоможуть у різноманітних професійних ситуаціях" практичні поради зі скарбнички психолога

Про матеріал
"Лайфхак" - це маленька хитрість, корисна порада, яка дозволяє зробити життя людей простіше і цікавіше. Поважайте себе! Дбайте про збереження своєї нервової системи. Психолог-невротик навіть з найкращими знаннями - це горе для всіх. Плануйте свій робочий день, при цьому залишайте 20% часу на форс-мажори. Дайте зрозуміти оточенню, що від вас не варто чекати миттєвих результатів. Психологічний вплив, як і педагогічний, - це довготривалий процес, а не «швидка допомога». Створіть свій список джерел енергії. Спілкування з дорогими людьми, подорожі, прогулянки на свіжому повітрі, спа-процедури, шопінг, здоровий сон, улюблене хобі, самоосвіта та власна психотерапія - все це допоможе вам зберегти хороший настрій та оптимізм. Вірте в свої сили та в людей, що вас оточують. Любіть свою роботу, працюйте серцем і розумом.
Перегляд файлу

«ПСИХОЛОГІЧНІ ЛАЙФХАКИ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ У

РІЗНОМАНІТНИХ ПРОФЕСІЙНИХ СИТУАЦІЯХ» практичні поради зі скарбнички психолога тільки ефективні прийоми

 

Бутмарчук С.В.

практичний психолог

КЗ КОР «Фастівський ліцей-інтернат»

 

"Лайфхак" - це маленька хитрість, корисна порада, яка дозволяє зробити життя людей простіше і цікавіше.

Щирість. Добровільність взаємодії. Переконайтеся, що клієнт звернувся до вас за допомогою добровільно. Терапія без свідомої згоди клієнта позбавлена сенсу. Вона обов'язково обернеться саботажем роботи на консультаціях.

Пропрацюйте власні проблеми перед тим як лікувати чужі. Це дозволить уникнути «склеювання» ситуації клієнта з вашою особистою. Інакше несподіване контр-перенесення може висмикнути землю з-під ніг, що позначиться на управлінні терапевтичним процесом.

Постійно вдосконалюйте свою техніку і поповнюйте свій інструментарій (практики, вправи, прийоми).

Кожна особистість  унікальна, тому ви повинні для кожного клієнта створити індивідуальну програму роботи. Ви побачите, що якісь речі спрацьовують в одному випадку і менш ефективні в іншому. І навпаки. Тому чим більш чисельним буде ваш арсенал технік, тим краще.

Давайте тільки перевірені техніки. Ті, які ви добре знаєте і в ефективності яких впевнені. Ви зможете компетентно підказати щось в тому випадку, якщо клієнт відчує якісь проблеми з їх виконанням.

Адекватне сприйняття відповідальності за результат. Психолог тільки дає людині ресурс, шанс одужати. А як він вирішить ним скористатися - ТІЛЬКИ ЙОГО СПРАВА І ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. Хтось з успіхом використовує, інший - відкидає. Ваша відповідальність - зробити якнайкраще те, що ви можете, і дати клієнту максимально відповідний ресурс для озвучених ним цілей.

Не бійтеся, що клієнт кине терапію. Кожне заняття проводьте з розрахунком, що воно може стати заключним у вашій співпраці. Відрізняйте опір клієнта і відсутність бажання працювати над собою.. Якщо у людини немає бажання бути здоровим, ніхто не може змусити його одужати.

Більше читайте. Книги дозволяють постійно розвиватися, отримувати відповіді і поглиблювати своє розуміння. Зараз вже є чимало цінних книг в аудіо-форматі, що дозволяє з додатковою користю використовувати час перебування в транспорті..

Ваша  найголовніша  задача  -  це  спілкування  з дітьми.  Навчіться  відчувати  справжню  радість  і  задоволення  від  цього. Будьте  радісними!  Нудних  і  похмурих  діти  не  люблять.

Починаючи  роботу в  навчальному  закладі,  практичний психолог  має,  насамперед,  ознайомити  педагогічний  колектив  та батьків зі своїми  функціями,  розповісти  їм  про  те,  яку  допомогу  він  може  надати і в  чому  сам  потребує  допомоги  для  успішної  роботи.  Така  робота можлива  лише у разі  взаємного  розуміння,  тісного  спілкування  практичного психолога  і дорослих,  які  оточують  дитину.

Розвивайте в собі  щире, чуйне,  зацікавлене ставлення: не будьте  підлабузником  перед керівництвом  і не ізолюйте  себе від колег. Постійно  працюйте  над  собою, розвивайте  спостережливість,  аналітичне та критичне  мислення,  комунікабельність,  уважність, емпатійність.

Психолого-педагогічна  література – ваш  добрий  помічник і  порадник. Але кожна  людина  -  неповторна  в  проявах  своєї індивідуальності,  тому універсальні рецепти не  завжди  спрацьовують. 

Саме тому творчий пошук -  це саме те,  що треба.

Визначте  основні питання,  що  відповідають  запитам адміністрації, інтересам  дітей, педагогів та вашим  можливостям.  Не хапайтеся одразу за все - якісно  зробити  це  неможливо.  Краще  розробляйте  один-два напрями,  але  робіть  цю  справу  досконало  та кваліфіковано.  

Пам’ятайте,  що  інформацію,  яка  надходить  до вас, далеко  не  завжди  мають  знати  всі. Лише  позитивне можна  обговорювати  на педрадах,  зборах.  Те  негативне,  що  ви  побачили  в  роботі  педагогів, поведінці  дітей  -  обговорюйте  під  час  індивідуальних  бесід.

Ніколи  не  робіть  категоричних  висновків.  Не  наклеюйте ярликів!  «Не  зашкодь!»  -  найголовніший закон  для  психолога.

Будьте оптимістами!  Розмовляючи  з батьками,  не лякайте  їх перераховуючи тривожні  симптоми,  обов’язково  покажіть  сильніші сторони  в розвитку  дитини.  А відтак  надайте  практичні  рекомендації,  як поліпшити  стан  справ.

Зрозумійте,  що  в  колективі  об’єктами  вашої  турботи є  не  лише    педагоги та діти.  Керівник,  техперсонал,  працівники кухні та кухар,  двірники  -  це  люди,  які  вносять  чималу  частку  в  створення психологічного  клімату.  Ставтесь  однаково  рівно  і  з повагою  до всіх, не дозволяйте  собі  зверхності..  Психологові найкраще дотримуватись нейтральної позиції, слідкувати за тим, щоб не підпасти під вплив будь-якої з груп, особливо коли йдеться про конфлікт.

Нерідко молоді фахівці віддають роботі всі свої сили й час, просто таки «занурюються» в роботу. Таке завзяття справляє приємне враження на адміністрацію, однак для самого фахівця воно небезпечне перевантаженнями, порушенням балансу між роботою і особистим життям.  Якщо психолог обирає саме такий стиль своєї роботи, то через дуже короткий час на нього очікує проблема професійного вигоряння.

Поважайте  себе!  Дбайте  про  збереження  своєї нервової  системи.  Психолог-невротик  навіть  з  найкращими  знаннями  -  це горе  для  всіх.  Плануйте  свій робочий  день, при цьому залишайте 20% часу на форс-мажори. Дайте  зрозуміти  оточенню,  що  від  вас  не  варто  чекати миттєвих  результатів.  Психологічний  вплив,  як  і  педагогічний, -  це довготривалий  процес,  а  не «швидка  допомога».

Створіть свій список джерел енергії. Спілкування з дорогими людьми, подорожі, прогулянки  на  свіжому  повітрі, спа-процедури, шопінг, здоровий сон, улюблене хобі, самоосвіта та  власна  психотерапія - все це  допоможе  вам  зберегти  хороший настрій та оптимізм.

Вірте  в  свої  сили та в людей,  що вас  оточують.  

Любіть свою роботу, працюйте  серцем і розумом.

 

 

 

 

 

 

 

 

pdf
Додано
14 вересня 2019
Переглядів
1145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку