Психологічний етюд «Як ваш телефон змінює вас?»

Про матеріал
Мобільний телефон міцно увійшов у наше життя. Він змінив наше ставлення до часу. За допомогою мобільника ми можемо скорочувати відстані, часові проміжки... Як же наш телефон змінює нас?
Перегляд файлу

Психологічний етюд «Як ваш телефон змінює вас?»

 

Підготувала практичний психолог

Криворізького Покровського ліцею

Ольга Заячук

 

Мета: сформувати уявлення про користь і шкоду мобільних телефонів; інформувати про шкоду надмірного захоплення мобільними телефонами; розвивати уміння правильно користуватися даним приладом; виховувати у учнів почуття відповідальності за своє здоров’я.

 

Хід зустрічі

  

Повідомлення ведучого «Цікаві факти про мобільні телефони»

Мобільний телефон міцно увійшов у наше життя, змінивши, в деякому роді, наше ставлення до часу. За допомогою мобільника ми можемо скорочувати відстані, часові проміжки зменшуються - якщо нам потрібно поговорити з людиною, не потрібно чекати довго, взяв мобільний телефон і говори скільки душі завгодно.

Ясна річ, що так було не завжди. І сьогодні ви дізнаєтеся більш докладно про те, хто здійснив перший дзвінок через мобільний телефон, які фобії спричиняє цей пристрій та інші цікаві факти.

Найперший мобільний телефон у світі

Як ви думаєте хто найпершим поговорив по мобільному телефону? - Зрозуміло, що це був співробітник компанії, яка їх виготовляла, а саме співробітник компанії Motorola Мартін Купер. Він здійснив перший дзвінок в 1973 році, перебуваючи на одній з вулиць Нью-Йорка. Кому ж він подзвонив якщо тоді майже ні в кого не було таких телефонів? - Подзвонив він своєму конкуренту Джоелу Енджелу з компанії AT & T, що була на той момент найбільшою у світі.

Він подзвонив і похвалився, що говорить по мобільному, стоячи на вулиці, чим викликав злість конкурента. Це вже з'ясувалося з інтерв'ю, яке він дав BBC. Цей телефон був прототипом Motorola DynaTAC, став через якихось десять років першим мобільником, який можна було придбати в магазині. Ціна звичайно ж була величезною, 3995 доларів і на сьогоднішні гроші з урахуванням інфляції довелося б заплатити за нього 9000 доларів. До слова по такому телефону розмовляє Гордон Гекко у фільмі «Уолл стріт».

Найперший у світі смартфон

Найперший у світі смартфон з'явився двадцять років по тому з моменту розробки мобільного телефону, тобто в 1993 році та був представлений загальній увазі на конференції Wireless World Conference, в місті Флорида. Вага телефона становила близько 500 грамів, ну а по функціональності сильно випереджав перший мобільний телефон. Він являв собою телефон і КПК з LCD - тачскрін-дисплеєм.

В описі телефону було сказано, що смартфон служить не тільки як звичайний телефон і що в ньому крім звичайних функцій спілкування є ще читалка електронної пошти, календар з інтерактивним розкладом, екран для начерків, адресна книга і багато всяких функцій. Все це було запропоновано за 899 доларів. Насправді таких телефонів було випущено всього дві тисячі моделей і для колекціонерів вони вважаються справжньою знахідкою.

 

Перегляд та обговорення відео «Як ваш телефон змінює вас?»  https://www.youtube.com/watch?v=j3y4HA4pRXo&ab_channel=%D0%A6%D1%96%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0

 

Повідомлення учня «Що змінилося з появою смартфонів?»

Що ж привнесли в наше життя мобільні девайси?

Спiлкування
Однозначно, найголовніше – це те, що тепер ми завжди на зв’язку. Потрібно викликати лікаря, з’ясувати, де гуляє дитина або подзвонити другу? Беремо телефон і набираємо номер!
Зручний телефонний зв’язок – це безсумнівно величезний плюс смартфонів.

Здоров’я
Існує безліч корисних програм для смартфонів: це можуть бути і лічильники калорій, і спортивні трекери, і фітнес-додатки з комплексами вправ, і додатки для йоги …
Обираєш за своїм смаком – і вперед.

Навігація
Приїжджаючи в іншу країну або місто ви нікого не знаєте, не маєте ні найменшого уявлення, де знаходиться готель, щоб зупинитися, де найближче кафе, щоб пообідати. Але варто дістати смартфон і підключитися до мережі інтернет, як ситуація тут же змінюється, і ви легко знаходите все, що необхідно.

Надійний помічник
Смартфони – це і енциклопедії, і книги, і кіно, і музика. Весь твій улюблений контент завжди під рукою, і зручно використовувати при необхідності. Завдяки смартфону з доступом до мережі інтернет можна загугли то, що призабув, або навіть дізнатися щось нове.

Фотоапарат
Сьогодні в будь-якому смартфоні є камера, кожен з нас може знімати все, що заманеться. Можна фотографувати на пам’ять архітектуру або їжу, робити селфі. Дістав смартфон, навів, натиснув кнопку і зробив фото. Швидко і просто.

Ігрова приставка
Мобільні ігри давно вже не поступаються комп’ютерним іграм. Тим більше що сучасні смартфони дуже потужні. Грати можна одному або з друзями, в будь-якому місці і в будь-який час, головне – щоб був доступ в інтернет.

Офіс у смартфоні
Сьогодні для віддаленої роботи досить смартфона. Всі необхідні офісні програми адаптовані для мобільних платформ. Розміри пристроїв і екранів дозволяють комфортно працювати з документами, вести листування по електронній пошті і обговорювати питання в месенджерах.

Як бачите, без смартфонів вже просто нікуди. І ми впевнені, що найцікавіше ще попереду?

 

Повідомлення учня «Як смартфон впливає на здоров’я»

Вага

Як вже було сказано, смартфони спрощують наше життя. Однак, саме через це люди менше рухаються, що й негативно вливають на вагу. Не треба зустрічатись з друзями, щоб поговорити, не треба йти до магазину – можна замовити доставку тощо.

Спина

Через постійний нахил голови вниз до смартфону можуть викликати неправильне навантаження на спину, що в результаті може призвести до проблем зі спиною. Також погіршується постачання крові до мозку, що призводить до головного болю і підвищеної стомлюваності.

Зір

Випромінювання від смартфонів, а також не дуже зручний чи надто дрібний шрифт негативно впливають на зір, та в результаті можуть погіршити його функції.

Слух

Погіршити слух може не сам смартфон, а навушники, які дуже часто використовують у парі з пристроєм. Це призводить до індукованої втрати слуху — процесу, коли складно розібрати мову, особливо при наявності фонового шуму.

Сон

Світло екрана, від якого неможливо відірватися перед сном, негативно позначається на відпочинку. Це призводить до безсоння і тривожного сну. З 1991 року по 2015 рік кількість підлітків, які не досипають, зросла на 57%.

Депресія

Тут знову ж таки звинувачуємо не так сам пристрій, як соцмережі, які ми регулярно переглядаємо. Адже у віртуальному світі користувачі поширюють "ідеальні" фото, які можуть викликати депресію у інших.

Пам'ять

Смартфон використовує за нас дуже багато повсякденних функцій. Якщо раніше людина знала номери телефонів близьких і друзів напам'ять, могла продекламувати кілька віршів і назвати основні дати історії, то зараз в цьому немає необхідності. Тож в результаті погіршується пам'ять.

Психічні розлади, спричинені мобільним телефоном.

На жаль разом з новими технологіями приходять і нові хвороби. У випадку з мобільним телефоном виділяють наступні розлади.

Telephonobia - страх приймати або здійснювати дзвінки з мобільного.

Ringxiety - це коли людина чує мелодію свого телефону і йому здається, що йому хтось дзвонить. Але це тільки здається.

Nomophobia - це страх людини опинитися поза зоною доступу або ж взагалі без телефону в руках.

Frigensophobia - це страх, викликаний тим, що телефон може нашкодити мозку людини.

 

Перегляд та обговорення відео «Люди в білому»    https://www.youtube.com/watch?v=IGQmdoK_ZfY

Мета: показати, що людина вибірково сприймає інформацію.

Завдання: Порахуйте, скільки разів люди в білому передають один одному м’яч?

Висновок. Наша увага є вибірковою. Зазвичай ми зосереджуємося на деталях, які цікавлять нас. Ми помічаємо лише те, на що звертаємо увагу.

Навіть якщо ми щось бачимо і чуємо, але в нашій «картині світу» цього немає, то ми це і не помічаємо.

 

Вправа «Тест Білборда»

Мета: усвідомлення яку інформацію про себе можна розповсюджувати, а яку не варто.

Завдання. На папері напишіть свій секрет (можна не записувати, а позначити будь-яким умовним знаком).

Тест полягає в тому, щоб дитина уявила, що все, що вона хоче написати або надіслати в мережі Інтернет, висить на великому рекламному щиті  перед школою, будинком, який бачать усі. Якщо дитина не хоче, аби будь-хто міг це побачити, тоді не варто публікувати такі матеріали чи навіть надсилати в особисті повідомлення.

Висновок. Все що ви робите в Інтернеті, залишається у кіберпросторі, навіть коли ми видаляємо інформацію, бо в мережі сміттєвий бак не працює.

 

Використані джерела:

1. Як смартфон впливає на здоров’я https://health.24tv.ua/yak_smartfon_vplivaye_na_zdorovya_n995012

2. Що змінилося з появою смартфонів? https://tehnokrat.com.ua/2020/07/31/35651

1

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
8 червня 2022
Переглядів
842
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку